Πειραιώς προτείνει εξαγορά για Αγροτική και Τ. Τ.

Πειραιώς προτείνει εξαγορά για Αγροτική και Τ. Τ.

(update 4) Η πρόταση των 701 εκατ. ευρώ του προέδρου Μιχάλη Σάλλα εξετάζεται από την κυβέρνηση...

Πειραιώς προτείνει εξαγορά για Αγροτική και Τ. Τ.
Οι εξαγορές και συμφωνίες τραπεζών για να  πετύχουν δεν μπορούν να ανακοινώνονται εκ των προτέρων. Ειδικά, όταν πρόκειται να δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα!

Έτσι και έγινε. Η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλλε πρόταση προς την κυβέρνηση για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά του 77,35% της ΑΤΕ και του 34,043% του ΤΤ που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.

Το  τίμημα της εξαγοράς και για τις δυο συμμετοχές ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ λαμβάνοντας υπόψη την καθαρή θέση των τραπεζών στο α΄ τρίμηνο, και όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί από ίδια κεφάλαια της τράπεζας ενώ,  αν απαιτηθεί, θα πραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου.

Κλείσιμο
Ένα χαρακτηριστικό της συμφωνίας το οποίο δεν μπορεί να  αγνοηθεί είναι ότι δημιουργείται μια τράπεζα ελληνικών συμφερόντων  στο τραπεζικό σύστημα, με ό,τι αυτό σημαίνει την τρέχουσα περίοδο.

Τα μεγέθη της νέας τράπεζας ξεπερνούν σε δίκτυο και σε μερίδια αγοράς την Εθνική Τράπεζα, ωστόσο η κίνηση θα φέρει εξελίξεις στις υπόλοιπες τράπεζες.

Όπως είπε ο κ. Σάλλας, η πρόταση υποβλήθηκε χθες προς την κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος περιέγραψε  το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η εξαγορά (αναφορά των αριθμών για έλλειμμα, έσοδα κα) ο κ. Σάλλας υποστήριξε ότι, η οικονομία βρίσκεται σ ένα περιβάλλον σταθεροποίησης.  

Η Πειραιώς δίνει 701 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των προαναφερθέντων ποσοστών και στις δυο τράπεζες και, όπως δήλωσε ο κ. Σάλλας, η προσφορά θα γίνει σε μετρητά.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ, Σάλλας, η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα, στη περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση από την κυβένηση, ενώ θα αποβεί  εις όφελος των μετόχων  και των τριών τραπεζών.

Η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό 105 δισ. ευρώ, καταθέσεις 64 δισ. ευρώ, χορηγήσεις μετά από αποσβέσεις 69 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η τράπεζα Πειραιώς διαθέτει ενεργητικό, ύψους 55 δισ. ευρώ.
 
Ο δείκτης ρευστότητας της νέας τράπεζας θα διαμορφωθεί στο 98% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%.

Ο κ. Σάλλας επισήμανε πως η συμφωνία θα δημιουργήσει συνέργειες ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως στην επόμενη τριετία.

Παράλληλα, επισήμανε πως η προσφορά αυτή έρχεται ως απάντηση στην προτροπή της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, ενώ σημείωσε πως αναμένει να υπάρξει σύντομα η απάντηση της κυβέρνησης και πως δεν γνωρίζει ακόμα ποια θα είναι η απάντηση.

Σημειώνεται ότι έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών των τριών εμπλεκόμενων τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

“Την εξετάζουμε”, λέει η κυβέρνηση

"Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς εξετάζεται", αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Όπως σημειώνεται, το Ελληνικό Δημόσιο έλαβε χθες από τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, επιστολή με πρόταση εξαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς των πακέτων μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι  "η πρόταση εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης