Και η κυπριακή οικονομία οδεύει προς επιτήρηση

Και η κυπριακή οικονομία οδεύει προς επιτήρηση

Tην απόφαση να θέσει και την κυπριακή οικονομία υπό την επιτήρηση της Ε.Ε. αναμένεται να πάρει σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε (Ecofin) το οποίο συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Και η κυπριακή οικονομία οδεύει προς επιτήρηση

Tην απόφαση να θέσει και την κυπριακή οικονομία υπό την επιτήρηση της Ε.Ε. αναμένεται να πάρει σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε (Ecofin) το οποίο συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο πρόκειται επίσης να θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος για τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία και τη Φινλανδία ενώ θα αξιολογήσει τα μέτρα που πήραν δεκατρείς άλλες χώρες -μέλη για διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους.

Η κυπριακή κυβέρνηση, έπειτα από σχεδόν επτά μήνες προσπαθειών, φαίνεται πως μένει, χωρίς ουσιαστικές λύσεις για την κάλυψη της μεγάλης δημοσιονομικής "τρύπας" του 1 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα "Stockwatch".

Η απόρριψη την περασμένη εβδομάδα των δύο φορολογικών νομοσχεδίων, από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, άναψε "φωτιά" στο πολιτικό σκηνικό. Από τα δύο νομοσχέδια που απορρίφθηκαν, η κυβέρνηση Χριστόφια ήλπιζε να εισπράξει γύρω στα 90 εκατ. ευρώ ή 0,7% ετησίως και να πείσει τους πιστωτές της ότι καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες εξυγίανσης ενώ συνολικά, τα μέτρα θα περιόριζαν το έλλειμμα κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως.

Την ίδια ώρα στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης γίνεται λόγος για "επιθετικές μειώσεις" στις λειτουργικές δαπάνες και στο κρατικό μισθολόγιο.

Κλείσιμο

Τα στοιχεία πενταμήνου, που δείχνουν πως το έλλειμμα περιορίστηκε στο 1,26% του ΑΕΠ αντί 1,84% που ήταν πέρσι, δημιουργούν προσδοκίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι το φετινό έλλειμμα θα διατηρηθεί κοντά στο 6% του ΑΕΠ ή στο 1 δισ. ευρώ, όσο ήταν και πέρσι.

Η διαφαινόμενη μείωση του ελλείμματος τους πρώτους μήνες του 2010 οφείλεται κυρίως στα απροσδόκητα μεγάλα κέρδη που κατέγραψε η Κεντρική Τράπεζα και που πέρασε στα βιβλία της η κυβέρνηση το Μάρτιο. Η οριακή βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης οφείλεται, επίσης, στους μειωμένους τόκους που πληρώνει φέτος το κράτος για εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Οι δύο αυτοί παράγοντες ενδέχεται να αντισταθμίσουν την αύξηση του κρατικού μισθολογίου, διατηρώντας το έλλειμμα στα περσινά επίπεδα.

Για τα επόμενα χρόνια, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ποντάρει σε αναστροφή του οικονομικού κλίματος και σε ανάκαμψη της οικονομίας.

"Αν επιβεβαιωθούν όσοι βλέπουν σταδιακή βελτίωση της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, υπάρχει η προσδοκία ότι τα κρατικά έσοδα θα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, καλύπτοντας το άνοιγμα στον κρατικό κορβανά και περιορίζοντας 'αυτόματα' το έλλειμμα, χωρίς να χρειαστούν επώδυνα μέτρα", σημειώνεται στην ανάλυση της "Stockwatch".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης