ΙΟΒΕ: Σε ιστορικά χαμηλά η νέα επιχειρηματικότητα

ΙΟΒΕ: Σε ιστορικά χαμηλά η νέα επιχειρηματικότητα

Μόλις το 5,7% στράφηκε το 2016 στην νέα επιχειρηματικότητα, οι περισσότεροι εξ αυτών λόγω ανάγκης κι όχι λόγω επιχειρηματικής ευκαιρίας - Μια από τις υψηλότερες επιδόσεις στον κόσμο (περίπου 70%) στο φόβο της αποτυχίας διατηρεί η Ελλάδα

ΙΟΒΕ: Σε ιστορικά χαμηλά η νέα επιχειρηματικότητα
Μια από τις χαμηλότερες διαχρονικά επιδόσεις στην Ελλάδα καταγράφει η νέα επιχειρηματικότητα το 2016, με το ποσοστό των νέων επιχειρηματιών να περιορίζεται συνεχώς, και τους περισσότερους εξ αυτών να δηλώνουν πως στρέφονται προς την επιχειρηματικότητα λόγω ανάγκης κι όχι τόσο λόγω ευκαιρίας.

Αυτό είναι σύμφωνα με το newmoney.gr, το συμπέρασμα της Ετήσιας Έκθεσης Επιχειρηματικότητας 2016-2017 του ΙΟΒΕ, η οποία παραθέτει ως κυριότερα εμπόδια για την ανάπτυξη της νέας επιχειρηματικότητας το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, τις δομικές αδυναμίες της χώρας και τη μη διαθεσιμότητα ή μη αποτελεσματική λειτουργία μηχανισμών προώθησης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ:

Το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών που βρισκόταν το 2016 σε αρχικά στάδια επιχειρηματικής ενεργοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, υποχώρησε το 2016 στο 5,7% (περίπου 380 χιλιάδες άτομα) από 6,7% (περίπου 450 χιλιάδες) το 2015.

Πρόκειται για μία από τις χαμηλότερες διαχρονικά επιδόσεις της χώρας (2003-2016: 6,9%).
Κλείσιμο
Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει πως έχει διακόψει ή αναστείλει την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 2016 ανέρχεται στο 3,8% του πληθυσμού (περίπου 260 χιλιάδες άτομα), υψηλότερα από το αντίστοιχο ποσοστό του 2015 (3,0%).

Επτά στους δέκα δηλώνουν ως βασικότερο λόγο διακοπής ή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης την έλλειψη κερδοφορίας.

Το 41% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων (περίπου 160 χιλιάδες άτομα) ξεκίνησαν ένα επιχειρηματικό εγχείρημα από ανάγκη, ενώ το 36,1% (περίπου 140 χιλιάδες άτομα) διέκριναν κάποια επιχειρηματική ευκαιρία.

Σε σχέση με μέσο όρο άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ανήκουν στην ομάδα της καινοτομίας (των πιο αναπτυγμένων δηλαδή χωρών στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα), η επιχειρηματικότητα ευκαιρίας κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα (55,8%), ενώ η επιχειρηματικότητα ανάγκης βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα (22,8%).

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων μειώθηκε σε 4,8% (περίπου 168 χιλιάδες γυναίκες) από 6% το 2015, ενώ στους άνδρες μειώθηκε σε 6,6% (περίπου 200 χιλιάδες άνδρες) από 7,5% το 2015.

Αναλυτικά το δημοσίευμα  του Newmoney.gr για την ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης