Πρόεδρος Εξαγωγέων: Πρώτη προτεραιότητα η μείωση της φορολόγησης της εργασίας

Πρόεδρος Εξαγωγέων: Πρώτη προτεραιότητα η μείωση της φορολόγησης της εργασίας

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ωφεληθούν «πάρα πολύ» από τις εξελίξεις στον κλάδο των μεταφορών -ιδιαίτερα των σιδηροδρομικών- καθώς, μεταξύ άλλων, μειώνεται σημαντικά το μεταφορικό κόστος

Πρόεδρος Εξαγωγέων: Πρώτη προτεραιότητα η μείωση της φορολόγησης της εργασίας
Τη μείωση της φορολόγησης της εργασίας θέτει ως πρώτη προτεραιότητα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λέει ότι «η χώρα έχει πάρα πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες για να πάει μπροστά», αλλά υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, όπως μια «γενναία φορολογική μεταρρύθμιση».

«Έχουμε φάει τον γάιδαρο και μας έχει μείνει η ουρά», λέει ο κ. Λουφάκης, ο οποίος επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για συνέχιση της ανοδικής τάσης των εξαγωγών το 2018, έπειτα από ένα εξαιρετικό 2017, στη διάρκεια του οποίου σημειώθηκε αύξησή τους σε ποσοστό «που είχαμε πολλα χρόνια να δούμε».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ωφεληθούν «πάρα πολύ» από τις εξελίξεις στον κλάδο των μεταφορών -ιδιαίτερα των σιδηροδρομικών- καθώς, μεταξύ άλλων, μειώνεται σημαντικά το μεταφορικό κόστος.

Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει ότι το σημαντικότερο είναι να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι αναγκαίες επενδύσεις, έτσι ώστε με τις διασυνδέσεις που έχει ο νέος επενδυτής με γραμμές σε όλο τον κόσμο, να μπορέσει να φέρει γραμμές από την Άπω Ανατολή και τη Μέση Ανατολή κατευθείαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Για να γίνει αυτό θα πρέπει απαραίτητα να γίνουν κάποιες επενδύσεις, ιδιαίτερα στην 6η προβλήτα. Είναι άμεση προτεραιότητα και πρέπει να προχωρήσει και πριν από τη συμβατική παραχώρηση, κάτι το οποίο είναι απολύτως λογικό, γιατί έτσι θα βγάλει λεφτά. Αλλά για να δουλέψει σωστά όλο το σύστημα, είναι απαραίτητες οι σιδηροδρομικές συνδέσεις», σημειώνει.

Για τη δανειοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και τα "κόκκινα δάνεια" τονίζει ότι η λύση δεν είναι εύκολη κι ότι σίγουρα θα έχει συνέπειες σοβαρές και απώλειες. «Δεν θα είναι αναίμακτη, αλλά αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα ώστε να μπορέσει η οικονομία να πάει μπροστά, να παράξει πλούτο και μέσα από την παραγωγή πλούτου να καλυφθούν οι ζημιές οι οποίες υπάρχουν δεν πρόκειται να πάμε πουθενά» υπογραμμίζει.
Κλείσιμο

Ερωτηθείς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2018, επισημαίνει ότι «η χώρα έχει πάρα πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες για να πάει μπροστά [...] αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος και υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες να γίνουν και είναι κρίμα εξαιτίας αυτών να καθυστερήσει και η ανάπτυξη της χώρας. Έχουμε φάει τον γάιδαρο και μας έχει μείνει η ουρά. Και το κυριότερο που πρέπει να κάνουμε είναι μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση με πρώτο στόχο και πρώτη προτεραιότητα τη μείωση της φορολόγησης της εργασίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Κυριάκος Λουφάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το περίπτερο-μουσείο Τύπου του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και ξεναγήθηκε στον χώρο.

Πώς κινήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2017 και ποια είναι η προοπτική για το 2018;

Οι εξαγωγές τη φετινή χρονιά πηγαίνουν εξαιρετικά καλά. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση των εξαγωγών 13,5-14%, ένα νούμερο πάρα πολύ υψηλό, ένα νούμερο που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Βέβαια αυτό έρχεται έπειτα από μια χρονιά όχι και τόσο καλή. Το 2016 οι εξαγωγές μας παρουσίασαν στασιμότητα. Άρα, ξεκινώντας από χαμηλότερη βάση είναι πολύ πιο εύκολο να έχεις περισσότερες εξαγωγές. Θεωρούμε ότι και τον επόμενο χρόνο αυτή η ανοδική τάση των εξαγωγών θα συνεχιστεί. Μόλις σήμερα δημοσιεύσαμε έναν δείκτη που δείχνει τις προσδοκίες των Ελλήνων επιχειρηματιών και δείχνει χαρακτηριστικά πως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ο δείκτης είναι πάρα πολύ υψηλά, οι προσδοκίες και οι ελπίδες που υπάρχουν από τους συναδέλφους όσον αφορά τον τομέα των εξαγωγών είναι πάρα πολύ υψηλές.

Δεν είναι όλα όμως ρόδινα και θα πρέπει να τονίσω - ο ρόλος μας είναι να γκρινιάζουμε- τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Κατά τη γνώμη μου το σπουδαιότερο και το κυριότερο πρόβλημα των ελληνικών εξαγωγών είναι η προστιθέμενη αξία τους. Πρέπει να προσπαθήσουμε, ώστε η αξία των ελληνικών εξαγωγών να ανέβει και υπάρχουν ένα σωρό άλλα προβλήματα, προβλήματα γραφειοκρατικά και χρηματοδότησης, προβλήματα ειδικά για τις εξαγωγικές εταιρίες η χρηματοδότηση είναι πολύ πιο δύσκολη παρ' όλη την πρόοδο που υπάρχει ειδικά στο θέμα της επιστροφής ΦΠΑ εξακολουθεί να είναι πρόβλημα.

Φυσικά το τραπεζικό σύστημα, που δεν λειτουργεί όπως πρέπει, με αποτέλεσμα οι Έλληνες εξαγωγείς να έχουν ένα μειονέκτημα σε σχέση με τους συναδέλφους μας άλλων χωρών, που βρίσκουν χρηματοδοτήσεις πιο εύκολα και πιο φθηνά και βεβαίως το τεράστιο πρόβλημα του μισθολογικού κόστους, οι ιδιαίτερα αυξημένες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές που πρέπει να πληρώνουμε, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επαχθείς κυρίως απέναντι στα άτομα με πολλά προσόντα.

Είπα πριν για την προστιθέμενη αξία των εξαγωγών, η οποία όμως δίνεται από τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι, όμως, που θα τη δώσουν είναι άνθρωποι με ικανότητες, οι οποίοι θα πρέπει να πληρωθούν καλύτερα από τον μέσο εργαζόμενο. Αυτούς τους ανθρώπους όμως τους τιμωρούμε με σχεδόν δημευτικά ποσοστά πάνω στον μισθό τους σε εισφορές και φόρους, που πλησιάζουν σχεδόν τα 2/3 του μισθού τους. Καταλαβαίνετε ότι αυτοί οι άνθρωποι που "τιμωρούνται" κατ' αυτόν τον τρόπο σηκώνονται και φεύγουν. Η υπερφορολόγηση της εργασίας είναι αυτή η οποία οδηγεί το brain drain πλέον και όχι η αδυναμία εξεύρεσης εργασίας που ήταν στην αρχή.

ΕΡ: Πόσο χρήσιμο είναι το "ηλεκτρονικό επιχειρείν" στις εξαγωγές;

Το ηλεκτρονικό επιχειρείν είναι ένας τομέας που αυξάνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς. Μειώνει τη γραφειοκρατία, μειώνει τα έξοδα τα οποία υπάρχουν και είναι κάτι, που ιδιαίτερα οι νέες γενιές, το βλέπουν με πολύ θετικό μάτι και γι' αυτόν τον λόγο αναπτύσσεται γρήγορα. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το επόμενο συνέδριο, που θα κάνει ο Σύνδεσμος τον Ιούνιο του 2018, θα είναι αφιερωμένο στο ηλεκτρονικό επιχειρείν. Και λέγοντας ηλεκτρονικό, δεν εννοούμε μόνο να μπαίνει μέσα χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που υπάρχουν όπως είναι το amazon, το alibaba κ.ά. αλλά και όλες εκείνες οι διαδικασίες στις οποίες χρησιμοποιούμε ΙΤ, έτσι ώστε να μειώσουμε το κόστος για μια σειρά από ενέργειες που απαιτούνται για να γίνει και η πώληση και μια εξαγωγή. Χαρακτηριστικά, υπάρχει το ηλεκτρονικό τελωνείο, γίνεται μια προσπάθεια για το ηλεκτρονικό ...

EΡ: Αναφέρατε ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βρίσκουν πολύ πιο εύκολα χρηματοδοτήσεις και είναι γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται πολύ ακριβότερα από ό,τι οι ανταγωνιστικές τους ευρωπαϊκές, ενώ υπάρχουν κι αυτές που δεν κατορθώνουν να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες λόγω της κατάστασης στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μοιάζει με γόρδιο δεσμό όλο αυτό...

Όπως είπατε είναι ένας γόρδιος δεσμός, ένας φαύλος κύκλος. Όσο οι τράπεζες είναι ασθενείς, δεν μπορεί η οικονομία να αναπτυχθεί και δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Όσο δεν λύνεται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων οι τράπεζες δεν στέκονται στα πόδια τους και συνεπώς δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους. Η λύση δεν είναι εύκολη αλλιώς θα είχε ήδη γίνει πραγματικότητα. Σίγουρα θα έχει συνέπειες σοβαρές και απώλειες. Δεν θα είναι αναίμακτη, αλλά αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα, ώστε να μπορέσει η οικονομία να πάει μπροστά, να παράξει πλούτο και μέσα από την παραγωγή πλούτου να καλυφθούν οι ζημιές, οι οποίες υπάρχουν δεν πρόκειται να πάμε πουθενά.

ΕΡ: Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι στις αρχές του 2019 θα μπορούσε να επιτευχθεί η λειτουργία του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης για διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές. Παράλληλα ως ΣΕΒΕ υπογράψατε μνημόνιο συνεργασίας με τον βουλγαρικό φορέα FBTI - Forum for Balkan Transport & Logistics. Πώς εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τις εξελίξεις στον κλάδο των μεταφορών οι ελληνικές επιχειρήσεις;

Πάρα πολύ. Μειώνεται σίγουρα το μεταφορικό κόστος που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κόστους και ιδιαίτερα σε κάποια προϊόντα που έχουν μικρή αξία επειδή το μεταφορικό κόστος και το κόστος logistics είναι το ίδιο καταλαβαίνετε ότι επιβαρύνονται ποσοστιαία πολύ περισσότερο. Δεν είναι όμως μόνον ο εξαγωγικός τομέας που μπορεί να ωφεληθεί πάρα πολύ, αλλά το σύνολο της οικονομίας της περιοχής μας και της Ελλάδας. Ξέρετε ότι ο Σύνδεσμος ανέκαθεν ήταν υπέρ της παραχώρησης του λιμανιού και της έλευσης ενός μεγάλου παίκτη, παρόχου. Αυτό μοιάζει προς μεγάλη μας ικανοποίηση να ολοκληρώνεται. Τώρα είμαστε, λοιπόν, στο επόμενο στάδιο. Πρέπει και να ολοκληρωθεί και να το βοηθήσουμε να παράξει πλούτο.

ΕΡ: Το λιμάνι είναι πολύ σημαντικό για τους εξαγωγείς. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το σκηνικό για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μετά την είσοδο του επενδυτή; Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που θα ήθελαν οι εξαγωγείς να κάνει;

Το σημαντικότερο είναι να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι αναγκαίες επενδύσεις, έτσι ώστε με τις διασυνδέσεις που έχει ο νέος επενδυτής με γραμμές σε όλο τον κόσμο, να μπορέσει να φέρει γραμμές από την Άπω Ανατολή και τη Μέση Ανατολή κατευθείαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει απαραίτητα να γίνουν κάποιες επενδύσεις, ιδιαίτερα στην 6η προβλήτα. Είναι άμεση προτεραιότητα και πρέπει να προχωρήσει και πριν από τη συμβατική παραχώρηση, κάτι το οποίο είναι απολύτως λογικό γιατί έτσι θα βγάλει λεφτά. Αλλά για να δουλέψει σωστά όλο το σύστημα -και επανέρχομαι σ' αυτό- είναι απαραίτητες οι σιδηροδρομικές συνδέσεις. Σιδηροδρομικά θα φύγουν τα εμπορεύματα από τη Θεσσαλονίκη για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Βαλκανικής αλλά ακόμη και στην Τουρκία. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν η διασύνδεση Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης είναι ένα πολύ μεγάλο κι ένα σημαντικό έργο.

Για εμάς όμως, στη Βόρεια Ελλάδα, ακόμη πιο σημαντική είναι η απρόσκοπτη και σωστή λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκης - Κεντρικής Ευρώπης. Είναι, λοιπόν, απαραίτητες οι μικρές επενδύσεις που χρειάζονται ώστε κατ' αρχάς η γραμμή της Θεσσαλονίκης προς τα σύνορα, την Ειδομένη, να δουλεύει σωστά, να ηλεκτροκινείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας ενός ατυχήματος που έγινε πριν από 5-6 χρόνια, υπάρχει ένα πολύ μικρό μέρος που απαιτεί μια δαπάνη γύρω στα 2 εκατ. ευρώ δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα η ηλεκτρική σύνδεση του δικτύου να διακόπτεται σ΄ένα σημείο κοντά στα σύνορα. Άρα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν αυτά.

Ο εναλλακτικός δρόμος προς την Κεντρική Ευρώπη περνάει μέσα από τη Βουλγαρία, η οποία είναι επίσης πάρα πολύ σημαντική αν θέλουμε να προωθήσουμε τα προϊόντα μας και προς την Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Σ' αυτό το πλαίσιο υπογράψαμε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας με τον αντίστοιχο βουλγαρικό οργανισμό. Όνειρό μας και όραμά μας είναι να φτιάξουμε ένα σημείο παρατήρησης, όπου θα μπορούμε να μαζεύουμε πληροφορίες για ό,τι έχει να κάνει με τη σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ του λιμανιού μας και των γειτονικών χωρών και ξεκινάμε με τους Βούλγαρους και ευελπιστούμε να έχουμε σύντομα σ' αυτό και τους Σκοπιανούς και τους Σέρβους.

ΕΡ: Βρισκόμαστε στη "δύση" του 2017 και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε το 2018. Πώς προδιαγράφονται, κατά την άποψή σας, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία;


Απ' ό,τι φαίνεται το 2017 θα κλείσει με μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ. Η χώρα έχει πάρα πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες για να πάει μπροστά. Η χώρα δεν είναι η ίδια μ' αυτή που ήταν το 2008 με το αίμα όλων των Ελλήνων έχουν τα πράγματα σε πάρα πολλά σημεία έχουν βελτιωθεί. Ένα χαρακτηριστικό σημείο είναι αυτό που λέγαμε για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος και υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες να γίνουν και είναι κρίμα εξαιτίας αυτών να καθυστερήσει και η ανάπτυξη της χώρας.

Έχουμε φάει τον γάιδαρο και μας έχει μείνει η ουρά. Και το κυριότερο που πρέπει να κάνουμε είναι μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση με πρώτο στόχο και πρώτη προτεραιότητα τη μείωση της φορολόγησης της εργασίας. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που το μόνο που έχουν είναι η ικανότητά τους και μ' αυτό ζουν να τιμωρούνται και να πληρώνουν 60-70% του εισοδήματός τους σε φόρους και εισφορές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης