Εκτός Κιότο η Ελλάδα για τους ρύπους
Με περιορισμό μέρους της παραγωγής τους, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν πρόστιμα, απειλούνται οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας.
Αιτία το ότι η αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ εμμένει στην αρχική της θέση ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τους κανόνες που απορρέουν από την διεθνή συνθήκη για την κλιματική αλλαγή.
Και ως «ποινή», σύμφωνα με πληροφορίες, επιβάλλεται για 3 ή 6 μήνες ο αποκλεισμός της χώρας μας από την συμμετοχή της σε ένα τμήμα της διαδικασίας εμπορίας ρύπων
Με περιορισμό μέρους της παραγωγής τους, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν πρόστιμα, απειλούνται οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας.
Αιτία το ότι η αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ εμμένει στην αρχική της θέση ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τους κανόνες που απορρέουν από την διεθνή συνθήκη για την κλιματική αλλαγή.
Και ως «ποινή», σύμφωνα με πληροφορίες, επιβάλλεται για 3 ή 6 μήνες ο αποκλεισμός της χώρας μας από την συμμετοχή της σε ένα τμήμα της διαδικασίας εμπορίας ρύπων που αφορά τους λεγόμενους ευέλικτους μηχανισμούς του Κιότο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι βιομηχανίες αποκλείονται από το 9% των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που διαθέτουν. Δηλαδή, ή θα πρέπει να περιορίσουν κάποιες από τις παραγωγικές τους δραστηριότητες ή θα υποχρεωθούν να κατβάλουν πρόστιμα, ειδικά εάν ο αποκλεισμός της χώρας από το σύστημα κρατήσει περισσότερο.
Το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής του ΟΗΕ αποτελεί συνέχεια των εξηγήσεων που έδωσε στις αρχές Μαρτίου η ομάδα του ΥΠΕΧΩΔΕ με επικεφαλής τον υφυπουργό κ. Σταύρο Καλογιάννη σχετικά με το σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των αερίων του θερμοκηπίου που υποχρεώνονται να τηρούν οι 141 χώρες που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ με την απόφασή τους που εκδόθηκε στις 17 Απριλίου έδειξαν ότι δεν πείστηκαν με τις διαβεβαιώσεις συμμόρφωσης των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.
Όπως καταδεικνύει το πόρισμα της Επιτροπής η χώρα μας δεν διαθέτει αξιόπιστο και επαρκές εθνικό σύστημα καταγραφής των αερίων του θερμοκηπίου και εξ αυτού του λόγου τίθεται εκτός των ευέλικτων μηχανισμών του Κιότο (των άρθρων 6,12,17 του Πρωτοκόλλου) μέχρι να αποδείξει στην αρμόδια επιτροπή που θα μας ελέγξει το επόμενο εξάμηνο ότι έχει συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανονισμούς.
Η απόφαση αυτή ενδέχεται να αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας ρύπων καθώς για όσο διάστημα η χώρα μας βρίσκεται εκτός του συστήματος, οι εταιρείες δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Παγκόσμια πρωτιά…
Ωστόσο, επειδή η συγκεκριμένη απόφαση είναι πρωτοφανής καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο, είναι δύσκολο να συνεκτιμηθούν οι πρακτικές συνέπειες αυτής της «τιμωρίας» όπως επίσης και οι επιπτώσεις που αλυσιδωτά ενδέχεται να δημιουργεί στο ευρωπαϊκό σύστημα εκπομπών.
Στο υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτούς τους φόβους καθώς εκτιμούν ότι η εξάμηνη αποχή από το σύστημα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις και παραπέμπουν στα μέτρα που έχουν ληφθεί από το υπουργείο για την λειτουργία του εθνικού συστήματος καταγραφής (συνεργασία με το ΕΜΠ και επάνδρωση με προσωπικό της αντίστοιχης υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ).
Αδιευκρίνιστη παραμένει επίσης η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει να κινήσει διαδικασία παραβίασης του κοινοτικού δικαίου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Αναποτελεσματικά τα μέτρα για τους ρύπους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr