Ετσι πήρε το «πρωτάθλημα φόρων» του ΟΟΣΑ ο Τσακαλώτος

Ετσι πήρε το «πρωτάθλημα φόρων» του ΟΟΣΑ ο Τσακαλώτος

Αφού «γονάτισε» τη μεσαία τάξη, η υπερφορολόγηση χτυπάει τώρα την ανάπτυξη - Ανησυχία για τα στοιχεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2017 παρά την αύξηση του τουρισμού - Με non paper προσπάθησε να πάρει πίσω τα περί αδικίας ο υπουργός

Ετσι πήρε το «πρωτάθλημα φόρων» του ΟΟΣΑ  ο Τσακαλώτος
Το πακέτο της ασφυκτικής υπερφορολόγησης που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών και ιδιαίτερα οι επιβαρύνσεις από τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές έφεραν την Ελλάδα στην πρώτη θέση ανάμεσα στις των 35 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με βάση την αύξηση των φόρων σε συνάρτηση με το ΑΕΠ


Εν μεταξύ, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο protothema.gr, εκφράζουν ανησυχίες ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους δεν θα είναι αρκετή ούτε για να επιβεβαιωθεί ο χαμηλωμένος στόχος για ετήσια ανάπτυξη 1,6% τη χρονιά που διανύουμε.  

Κλείσιμο
Παράγοντες και από τις δύο πλευρές επισημαίνουν ότι παρά την αύξηση του τουρισμού οι ευεργετικές συνέπειες δεν φαίνεται να είναι ανάλογες ώστε να αποτυπώνονται με σαφή τρόπο στα μεγέθη της οικονομίας. 

Παράλληλα σοβαρή φαίνεται ότι είναι η αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ και από το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται καθώς η υστέρηση των εσόδων και η ακόμη μεγαλύτερη περικοπή δαπανών που απαιτήθηκε για να «ισοφαριστεί» και να υπάρξει πλεόνασμα εκτός από τους φορολογούμενους εκτιμάται ότι επιβάρυνε και τον ρυθμό ανάπτυξης. 

Σε κάθε περίπτωση τα συμπεράσματα θα βγουν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων απο την ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Δεκεμβρίου. 

Στο πεδίο των φόρων η Ελλάδα σημείωσε, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τη μεγαλύτερη αύξηση του φορολογικού βάρους ως ποσοστό των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών επί του ΑΕΠ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ολλανδία. Με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,2%, από 35,4% του ΑΕΠ σε 38,6% του ΑΕΠ το 2016, όταν η μέση αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν της τάξεως του 0,3% από 34% σε 34,3% την ίδια περίοδο. 


Τελικά δεν είναι άδικος
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανήγαγε σε φιλοσοφικό ερώτημα το αν ο προϋπολογισμός που κατήρτισε ο ίδιος είναι δίκαιος. «Είναι αυτός ο προϋπολογισμός δίκαιος; Αυτή είναι η ερώτηση» αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. «Δίκαιος με απόλυτο τρόπο δεν είναι αυτός ο προϋπολογισμός. Το αναγνωρίζουμε!» ήταν η απάντηση που έδωσε ο ίδιος αποδίδοντας όμως το πρόβλημα στις συγκεκριμένες πολιτικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν διεθνώς και στην Ευρώπη. 

Το βράδυ της Πέμπτης όμως ο υπουργός επανήλθε με non paper που είχε τίτλο «Ο Μάγος του Οζ παρεισέφρησε στον... προϋπολογισμό!» για να υποστηρίξει ότι τα λεγόμενά του διαστρευλώθηκαν. 

Κύκλοι του Υπουργείου ανέφεραν λοιπόν τα εξής:  
«"Είναι αυτός ο προϋπολογισμός δίκαιος; Αυτή είναι η ερώτηση. Δίκαιος με απόλυτο τρόπο δεν είναι αυτός ο προϋπολογισμός. Το αναγνωρίζουμε! Αλλά αναγνωρίζουμε επιπλέον και τελειώνω εκεί που άρχισα, ότι είναι ένας προϋπολογισμός μέσα στις συγκεκριμένες πολιτικοοικονομικές συνθήκες, παγκοσμίως και στην Ευρώπη. Και η ερώτηση είναι εάν είναι ένας προϋπολογισμός που προσπαθεί να αυξήσει τη δικαιοσύνη όσο μπορεί, που προσπαθεί να ανατρέψει άλλες πολιτικές που θα είχαν πολύ χειρότερη αναδιανομή για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη, εάν είναι ένας προϋπολογισμός που ανοίγει το δρόμο για να βγούμε από αυτά τα μνημόνια. Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι επειδή είναι άδικος ο προϋπολογισμός να μην τον ψηφίσουμε κι εμείς, να πάμε σε εκλογές και να έρθει κάποιος συνασπισμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή κάποιος άλλος συνασπισμός κομμάτων. Εμείς αυτό δεν το έχουμε επιλέξει. Εμείς έχουμε επιλέξει να παλέψουμε εντός αυτών των συγκεκριμένων συσχετισμών".

Αυτά είπε ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή και αμέσως άρχισε το γνωστό παιχνίδι της κοπτοραπτικής: επιλέχθηκαν φράσεις, "ξεχάστηκαν" λέξεις ή άλλαξαν σειρά, ενώ δεν υπήρξε ούτε μία αναφορά στο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα, άρα και ο προϋπολογισμός, όπως επεσήμανε ο υπουργός. "Εμείς έχουμε επιλέξει να παλέψουμε εντός αυτών των συσχετισμών", είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός προσπαθεί να ανατρέψει πολιτικές που είναι χειρότερες "για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη".

Με γνώμονα το αξίωμα που κυριαρχεί σε συγκεκριμένα μέσα, "μην αφήνεις την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία", γράφουν για… καταψήφιση, διαφωνία Τσακαλώτου με τον προϋπολογισμό κ.λπ. Δυστυχώς γι' αυτούς, ούτε ο Μάγος του Οζ δεν θα μπορέσει να τους βοηθήσει να κάνουν τη φαντασίωσή τους πραγματικότητα – άλλωστε Σμαραγδένια Πολιτεία δεν υπάρχει! Μόνο φορολογικοί παράδεισοι που όλοι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά!....
». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης