Πιτσιόρλας στο ΘΕΜΑ 104,6: Μέρος της καχυποψίας των επενδυτών είναι δικαιολογημένο

Πιτσιόρλας στο ΘΕΜΑ 104,6: Μέρος της καχυποψίας των επενδυτών είναι δικαιολογημένο

Θετικές εξελίξεις στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Σύρου προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης - «Το Ελληνικό θα ξεκινήσει το 2018» ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας

Πιτσιόρλας στο ΘΕΜΑ 104,6: Μέρος της καχυποψίας των επενδυτών είναι δικαιολογημένο
Αισιόδοξος για την πορεία των επενδύσεων στις Σκουριές και στο Ελληνικό αλλά και για θετικές εξελίξεις στον τομέα των ναυπηγοεπισκευών εμφανίστηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6
» και στους Βασίλη Χιώτη και Μπάμπη Κούτρα, ο κ. Πιτσιόρλας υποστήριξε ότι ο χώρος της ναυπηγοεπισκευής συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και έχει εκδηλωθεί κινητικότητα. Παράλληλα, προανήγγειλε οριστικές λύσεις στις Σκουριές και στο Ελληνικό. 

Πάντως, στο θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό, που όπως είπε, θα ξεκινήσει μέσα στο 2018, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι "μέρος της καχυποψίας από την πλευρά των επενδυτών είναι δικαιολογημένο". Ερωτηθείς για το εάν η καχυποψία των επενδυτών οφείλεται στη διχογνωμία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σημείωσε ότι "όπου δεν υπάρχουν τέτοιες πολιτικές διαφωνίες, τα πράγματα τρέχουν καλύτερα" και ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες από τη στιγμή που αποφάσισε να προχωρήσει το έργο. 
Κλείσιμο

Αναλυτικότερα, ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για τα ναυπηγεία της Σύρου:

"Τα ναυπηγεία της Σύρου είναι κλειστά εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην ουσία. Και είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που είμαστε στη διαδικασία να λύσουμε το πρόβλημα. Δηλαδή έχουμε συμφωνήσει με τον επενδυτή. Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται η τυπική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να φτάσουμε για να φτάσουμε γρήγορα στο Πρωτοδικείο και να έχουμε μία απόφαση εξυγίανσης. 

Έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις (με την αμερικανική εταιρεία Onex), έχουμε συμφωνήσει και είναι ενήμεροι οι πάντες, εργαζόμενοι και η πόλη. Και είμαστε σε διαδικασία να το επιλύσουμε μετά από πολλά χρόνια". 

Για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά:

"Είναι μία εκκρεμότητα από το 2011. Ήμασταν πρόσφατα στα δικαστήρια όπου το ελληνικό δημόσιο με την τράπεζα κινούνται για να θέσουν τα ναυπηγεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και να μπορέσουμε να επιλύσουμε μία διαφορά επίσης πολλών χρόνων και μία ταλαιπωρία πολλών χρόνων. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή στον χώρο της ναυπηγοεπισκευής είναι σχεδόν στο μηδέν ενώ κάποτε ήταν πολύ ψηλά. 

Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι ιδιωτικά. Ο κύριος μέτοχος τα έχει εγκαταλείψει από το 2011. Δεν έχει υποβάλλει καν οικονομικές καταστάσεις από το 2011 μέχρι σήμερα. Το στρατιωτικό μέρος τους -το άλλο δεν λειτουργεί- το συντηρεί το Πολεμικό Ναυτικό, οι εργαζόμενοι έχουν 150-170 εκατ. απαιτήσεις από τον εργοδότη τους και πάμε για πρώτη φορά να λύσουμε το θέμα μετά από πολλά χρόνια. Είμαι αισιόδοξος ότι θα το λύσουμε. 

Υπάρχουν επενδυτές και γενικότερα στο χώρο της ναυπηγοεπισκευής υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, πολύ μεγάλη κινητικότητα, σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος, και νομίζω ότι σύντομα θα μπορούμε να περιγράψουμε μια εικόνα τελείως διαφορετική", 

Για τις Σκουριές:

"Είναι μία επένδυση που λειτουργεί με πολλά εμπόδια, όχι τώρα μόνο, και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και οι προηγούμενες και η τωρινή έχουν διαχρονικά να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο θέμα. Έχει διχαστεί η κοινωνία εκεί και σε παρόμοιες επενδύσεις για εξόρυξη χρυσού. Όχι μόνον εκεί, αλλά παντού στο εξωτερικό όπου προχώρησαν (ανάλογες επενδύσεις) υπήρχαν τέτοια προβλήματα. Το θέμα είναι ότι έγινε μέχρι σήμερα μια διαχείριση που το θέμα παραμένει ανοιχτό, ενώ θα έπρεπε να έχει κλείσει. Η κυβέρνηση λοιπόν επέλεξε μια διαδικασία, τη διαδικασία της διαιτησίας που απεδέχθη και η εταιρεία, για να λυθεί οριστικά το θέμα. 

Είναι θέμα ολίγων μηνών πια για να έχουμε μια οριστική απόφαση. Τι θα κριθεί στη διαιτησία; Θα κριθεί εάν μπορούν να γίνουν με τέτοιο τρόπο οι δοκιμές για τη μεταλλουργία που να μας πείθουν όλους για το ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα και δεύτερον ότι θα υπάρχει μία κάθετη παραγωγή και αξιοποίηση των κοιτασμάτων ώστε να μένει στην Ελλάδα η προστιθέμενη αξία. 

Για ένα θέμα που εκκρεμεί πολλά χρόνια να θεωρούμε ότι κόλλησε επειδή περιμένουμε 2-3 μήνες ακόμη για να δοθεί οριστική λύση, δεν νομίζω ότι είναι μια εικόνα που έχει σχέση με την πραγματικότητα.". 

Για την επένδυση στο Ελληνικό:


"Μέσα στο 2017 θα έχει κατατεθεί στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα. Θα είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος. Ξεκινάμε και τις διαδικασίες για το διαγωνισμό για το καζίνο. Μέσα στο 2018 θα έχουν λυθεί όλα τα θέματα και θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. 

Τώρα ανακαλύπτουμε ορισμένα προβλήματα που είναι δομικά και αφορούν όλα τα έργα που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Τώρα ξαφνικά ανακαλύψαμε το ΚΑΣ. Υπάρχει κάποιο μεγάλο έργο που δεν πέρασε από τέτοια διαδικασία; 

Δεν είχε γίνει η διαδικασία του ΚΑΣ πριν το διαγωνισμό. Για τόσο μεγάλα έργα, το σωστό θα ήταν πριν το διαγωνισμό να έχει ολοκληρωθεί βασικά η αδειοδότηση και μετά να βγουν στο διαγωνισμό. Τώρα κάνουμε το ανάποδο. Τώρα είναι η διαδικασία επίλυσης αυτών των θεμάτων, ενόψει της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος.  Στην επεξεργασία του σχεδίου έπρεπε να γίνουν αυτές οι διαδικασίες. 

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά, δεν θα αρνηθεί κανείς, ότι εδώ υπήρχαν μεγάλες εντάσεις γύρω από το θέμα. Όμως, από τη στιγμή που η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να συνεχίσει το έργο, προσπαθεί και το διαχειρίζεται μ' έναν τρόπο, κατά τη γνώμη μου αποδοτικό. 

Εδώ όχι μόνον δεν έγιναν αυτά (διαδικασίες πριν την αδειοδότηση) αλλά είχαμε όλη την τοπική κοινωνία, όλους τους Δήμους απέναντι. Πολλές εφημερίδες το πολέμησαν, που δεν ανήκαν στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχαν πολλοί που διαφωνούσαν με το τίμημα. Όλα αυτά εξομαλύνθηκαν και πιέζουν να προχωρήσει το έργο. 

-Δεν είναι δικαιολογημένη  καχυποψία ότι πίσω από τη διαδικασία κρύβεται ακριβώς η διχογνωμία στο εσωτερικό της κυβέρνησης;

Εκεί που υπάρχουν - κι εδώ υπήρχαν- πολύ μεγάλες πολιτικές διαφωνίες, προφανώς τα εμπόδια είναι πιο πολλά. Εκεί που δεν υπάρχουν τέτοιες πολιτικές διαφωνίες, τα πράγματα τρέχουν καλύτερα. Σημασία έχει, επαναλαμβάνω, ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να προχωρήσει το έργο, έχουμε χειρισμούς που στόχο έχουν την επιτάχυνση των διαδικασιών και την επίλυση των προβλημάτων. Και θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. 

Να δεχθώ ότι ένα μέρος της καχυποψίας που υπάρχει από την απέναντι πλευρά, την πλευρά των επενδυτών δηλαδή, είναι δικαιολογημένο. Όμως, εκτός από τη δικαιολογημένη καχυποψία, υπάρχει μία νοοτροπία, μία ακαμψία σε συγκεκριμένα ζητήματα. Δηλαδή, έχω ένα masterplan και δεν το αλλάζω στο παραμικρό. δεν είναι σωστό αυτό. Πρέπει να υπάρξει δυνατότητα να επιλυθούν τα προβλήματα με συνεννόηση. 

Οι αντιρρήσεις που υπήρχαν ήταν για τον τρόπο που έγινε ο διαγωνισμός. Οφείλουμε όλα αυτά να τα χειριστούμε με σωφροσύνη".  





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης