Σε αντίθετες πορείες Ευρώπη και Wall

Σε αντίθετες πορείες Ευρώπη και Wall

Όλοι οι εμπλεκόμενοι με την αμερικανική χρηματαγορά  κυριολεκτικά έτρεμαν τη σημερινή ημέρα. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από  την ψήφιση, από το Κογκρέσο, της  περιβόητης «ρύθμισης Ομπάμα» για τις τράπεζες, μια ρύθμιση που ουσιαστικά επιβάλλει στους χρηματοπιστωτικούς οίκους έκτακτη εισφορά επί των κερδών τους, με στόχο τη χρηματοδότηση...

Σε αντίθετες πορείες Ευρώπη και Wall
Όλοι οι εμπλεκόμενοι με την αμερικανική χρηματαγορά  κυριολεκτικά έτρεμαν τη σημερινή ημέρα. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από  την ψήφιση, από το Κογκρέσο, της  περιβόητης «ρύθμισης Ομπάμα» για τις τράπεζες, μια ρύθμιση που ουσιαστικά επιβάλλει στους χρηματοπιστωτικούς οίκους έκτακτη εισφορά επί των κερδών τους, με στόχο τη χρηματοδότηση ενός είδους «συνεγγυητικού ταμείου» που θα στηρίζει με ρευστό όποια τράπεζα βρεθεί στο μέλλον σε κρίση, αλλά παράλληλα προβλέπει νέους, αυστηρότερους περιορισμούς στη διαχείριση των κεφαλαίων των τραπεζών και δη στην επενδυτική τους στρατηγική και το εύρος του ρίσκου που θα επιτρέπεται να αναλαμβάνουν στο μέλλον.

Τελικώς και  η ρύθμιση πέρασε και όλοι αναστέναξαν με ανακούφιση. Κι αυτό γιατί το τελικό κείμενο της ρύθμισης είναι κατά πολύ πιο «ευέλικτο» και λιγότερο αυστηρό απ’ ότι είχε αρχικώς διαρρεύσει.

Η περί ης ο λόγος  μεταρρύθμιση επιβάλλει μεν εισφορές στις τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δις δολαρίων και σε hedge funds με περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 δις δολαρίων, τα οποία συνολικά καλούνται να συνεισφέρουν 19 δις δολάρια στο νέο ειδικό ταμείο. Την ίδια στιγμή όμως οι τράπεζες θα μπορούν να επενδύουν έως και 3% των κεφαλαίων τους σε hedge funds και γενικότερα σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπερ σημαίνει πως τα περιθώρια κέρδους τους δεν πλήττονται τόσο όσο φοβούνταν οι επενδυτές. Κι αυτό αποτυπώθηκε και στην τελική εικόνα της Wall …

Στο ενδιάμεσο πάντως η ημέρα έκρυβε αρνητικές εκπλήξεις, αφού ο μεν δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε σε υψηλό δύο ετών, όμως η αμερικανική οικονομία τον Ιούνιο κινήθηκε με ρυθμούς κατώτερους των προσδοκιών, με αποτέλεσμα να αναθεωρηθεί επί τα χείρω το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Κυρίως γιατί διευρύνθηκε εκτός πάσης πρόβλεψης το εμπορικό έλλειμμα της χώρας.

Στο … σκωτσέζικο ντους των μακροοικονομικών στοιχείων  προστέθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης  το ευρώ, που κινήθηκε έντονα ανοδικά  έναντι του δολαρίου, η αβεβαιότητα όλων για τα αποτελέσματα της G20 που ξεκίνησε στο Τορόντο και οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, όμως τελικά οι … «εχθροπραξίες» πήραν παράταση για την άλλη εβδομάδα.
Κλείσιμο

Και κάπως έτσι ο Dow Jones έκλεισε με οριακή πτώσης της τάξης του 0,09% στις 10.143,81 μονάδες, την ίδια ώρα που o Nasdaq σημείωνε άνοδο κατά 0,27% ακριβώς όση και o S&P.  

Τουναντίον σε νέο χαμηλό δύο εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωαγορές, συμπληρώνοντας 4 στις 5 πτωτικές συνεδριάσεις αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,05%, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX έχασε 0,73% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC σημείωσε απώλειες 1%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης