ΣΕΒ: Στην Ελλάδα για κάθε εργαζόμενο, υπάρχουν δύο που δεν εργάζονται

ΣΕΒ: Στην Ελλάδα για κάθε εργαζόμενο, υπάρχουν δύο που δεν εργάζονται

Θα πρέπει να γίνει εθνικός στόχος μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών πρωτοβουλιών, ο πληθυσμός της χώρας να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2030 ώστε να αναστραφεί υπέρ των νέων η κατανομή του πληθυσμού, τονίζει ο Σύνδεσμος

Σήμερα στη χώρα μας, όσοι δεν εργάζονται (μητέρες, παιδιά, τρίτης ηλικίας, άνεργοι) είναι διπλάσιοι από αυτούς που εργάζονται ενώ κάθε εργαζόμενος, στον ιδιωτικό τομέα, με τα εισοδήματα και τους φόρους που πληρώνει, συντηρεί 2,8 άτομα του πληθυσμού που είτε δεν εργάζονται, είτε απασχολούνται στο Δημόσιο.

Τα στοιχεία προκύπτουν από το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ που αναλύει τις τάσεις συρρίκνωσης και ταυτόχρονα γήρανσης του πληθυσμού, καθώς και τις επιπτώσεις τους στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, από τα 10,8 εκατ. πληθυσμού σήμερα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο είναι 806 χιλ., οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα 1,6 εκατ., οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κ.λπ. 1,3 εκατ. και οι συνταξιούχοι γήρατος, θανάτου, αναπηρίας κ.λπ. 2,6 εκατ. (+150 χιλ. εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης).

Το 2050, οι Έλληνες θα είμαστε 9 εκατ. περίπου, ένας στους τρεις θα είναι 65 ετών και άνω, και 300.000 θα είναι άνω των 90 ετών. Την ίδια χρονιά θα αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος για κάθε έναν συνταξιούχο, γεγονός που σημαίνει ότι η όσο το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση στη συνταξιοδότηση προϋποθέτει προσωπική αποταμίευση (για να συμπληρώνεται η πενιχρή σύνταξη) και καλή υγεία (για να αξιοποιούνται οι ευκαιρίες απασχόλησης).

Με βάση τα δεδομένα αυτά, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις τις επόμενες δεκαετίες, υποστηρίζει ο ΣΕΒ, προσθέτοντας ότι: «Η αντιστροφή των δυσμενών δημογραφικών δεδομένων προϋποθέτει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών, των νέων στην αγορά εργασίας, πολιτικές για επιλεκτική μεταναστευτική πολιτική καθώς και ενεργό γήρανση. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ένα περιβάλλον δυναμικής ανάπτυξης που θα δημιουργεί, μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, υψηλή ζήτηση για απασχόληση, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται θα δημιουργήσουν ασυνέχειες στην αγορά εργασίας, καθώς και ανάγκες για διαφορετικό μίγμα εξειδικεύσεων των εργαζομένων».

Ο ΣΕΒ προβάλλει τρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες είναι:

-επαναπατρισμός Ελλήνων της διασποράς (αναστροφή brain drain) και υποδοχή μεταναστών με εξειδικευμένες δεξιότητες,

-στήριξη της ελληνικής οικογένειας με στόχο την αύξηση του ρυθμού γεννήσεων και

-ενεργός γήρανση ώστε να πάψει το συνταξιοδοτικό σύστημα να τιμωρεί συνταξιούχους που δουλεύουν, περικόπτοντας τη σύνταξή τους και ενθαρρύνοντας έτσι την παράνομη εργασία.

Επιβάλλεται, καταλήγει ο Σύνδεσμος, να αλλάξει η λανθασμένη πρακτική της υπερφορολόγησης των πάντων, που οδηγεί την οικονομική δραστηριότητα στη μαύρη οικονομία (φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, κλπ.). Θα πρέπει να γίνει εθνικός στόχος μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών πρωτοβουλιών, ο πληθυσμός της χώρας να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2030 ώστε να αναστραφεί υπέρ των νέων η κατανομή του πληθυσμού.

Διαβάστε εδώ το Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική οικονομία

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Απορίες

Καλά, τόσα μύρια άνεργοι, στις διαδηλώσεις γιατί πάνε πάντα οι ίδιοι 500-1000, ακόμη και στις μεγαλύτερες ζήτημα αν ήταν 10-20000. Οι υπόλοιποι τι περιμένουν δηλαδή, αγώνα από τον καναπέ ; Μάλλον βολεμένοι είναι. Να μη θυμηθώ τις προεκλογικές της δεκαετίας του '80 αναλογικά. Και αν τόσοι άνεργοι και χαμηλόμισθοι, οι καφετέριες και τα ακριβά beach bar γιατί ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και γεμίζουν όλη μέρα ; Γιατί εγώ έχω ακόμη το yaris του 1999 και οι πορσε πάνε δυο-δυο ; Ο ΣΕΒ δεν έλεγε ότι οι μισθοί είναι πολύ ψηλά ; Τώρα που πέσανε στα τάρταρα σκεφτεται πως θα ζήσει ο εργαζόμενος ; Παιδιά δεν κάνω, θα πάρω ένα σκύλο που είναι και της μόδας και δεν είναι και τεκμήριο, να έχω να ασχολούμαι αν μου τη βαρέσει μόνος. Τα παιδιά και κόπος και τεκμήριο και έξοδα.

Ζ

Στο ΣΕΒ ζουνε σε αλλο πλανητη. Ποιος ανοητος θα γυρισει. Ποιος θα αποφασισει να κανει οικογενεια. Μονος στοχος ολων των νεων εινιναι ειτε να φυγουν ειτε να μπουν στο δημοσιο.

ΚΩΣΤΑΣ

Μάλλον εσείς του ΣΕΒ δεν είστε στα καλά σας....Οι διαπιστώσεις σας είναι λογικές...Η πολιτική την οποία επιβάλετε εσείς ( ντόπια και ξένη ) ολιγαρχία πως μπορεί να κάνει τα παιδιά μας να γεννήσουν παιδιά...Οι μισθοί που επιβάλλετε των 180 έως 480 ευρώ δεν μπορεί να δώσει καρπούς στα παιδιά μας...Δεν σας ενδιαφέρει το ποιοι θα κατοικούν στη χώρα και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι τα κέρδη σας...Σε λίγο θα έχουν μείνει στη χώρα Ασιάτες και Αφρικανοί αγράμματοι που θα δουλεύουν ως σκλάβοι στις επιχειρήσεις σας... ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΞΕΣΗΚΩΝΩΝΤΑΙ....

ΤΕΟ

ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΑΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΔΕΚΟ,ΟΤΑ,ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Κ.Λ.Π ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ @@@@@ ,ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΡΓΑΖΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ? ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΙΝΑ 10% ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ,ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ.

@

Ετσι ειναι. Ολοι οι παραγωγοι πλουτου του ιδιωτικου τομεα οπως για παραδειγμα πωλητριες εισαγομενων, συμβολαιογραφοι, ταξιτζηδες, καφετζηδες και αλλες παραγωγικες ταξεις δουλευουν ενω δασκαλοι και νοσηλευτες του δημοσιου δεν παραγουν απολυτως τιποτα και καθονται. ΟΥΣΤ!

Λούλης

Έτσι ακριβώς. Με την δραχμή όλοι αυτοί που λες θα είχαν λιμοκτονήσει. Με την δραχμή θα ευημερούσαν μόνο όσοι πραγματικά παράγουν και εξάγουν, διότι αυτοί θα πληρώνονταν σε συνάλλαγμα! Γι αυτό και όλοι αυτοί οι μη παραγωγικοί και τεμπέληδες θέλουν το ευρώ!

νι

- και που να δεις , με τις πολιτικες που εφαρμοζονται, που θα φτασουν τους 5 που δεν εργαζονται.

Victor

"υποδοχή μεταναστών με εξειδικευμένες δεξιότητες", σαν τους επενδυτές της Τασίας δηλαδή, τι λένε ρε οι άνθρωποι, με ανεργία 30%!!

η διαφορά είναι ότι

ο εργαζόμενος πεινάει και τα τρωκτικά-κοπρόσκυλα-παράσιτα, κάνουν ζωή χαρισάμενη

Σότους

Δουλεύουμε τριπλά όλοι για να συντηρούμε, Ρομά, ΔΥ, συνταξιούχους ετών 48, άεργους, λαθρομετανάστες.

οι γκασμαδες του σεβ και το παραλληλο συμπαν τους

1."αναστροφή brain drain"==>γυριστε ρε προδοτες, ο καζακος και ο γκομενος της σβιγγου κλεφτες θα γινουν?...2."στήριξη της ελληνικής οικογένειας"==>εισαι ανεργος κι εχεις παιδια?...που τα βρηκες ρε αλλητη τα λεφτα?.βαλτου μερικα τεκμηρια....και 3."ενεργός γήρανση"==>απ τα 50 βγαινουμε στη συνταξη ρε μπαρμπα, εμεις του δημοσιου...πιο ενεργός δε γινεται ;-)

Λούλης

Ε ναι. Θέλεις να μας πεις ότι μπορείς να συντηρείς φραπέ, κινητό, ακίνητο, αυτοκίνητο, γυναίκα, παιδιά και σκύλο, όλα αυτά με 5.000 ευρώ το χρόνο ας πούμε. Θα μας πεις το μυστικό ή θα μας αφήςεις με την αγωνία;

δε ξερω φιλε λουλη

εγω εχω δουλεια...ειμαι απο αυτους που συντηρουν 5 σαν εσενα...γιατι ομως δε τα ρωτας ολα αυτα σε μια παρεα ανεργων?...ειμαι σιγουρος οτι θα σου φυγει η αγωνια :)

Λούλης

@18:00. Χαρά μου, τιμή μου και, καμάρι μου να δουλεύουν άλλοι για μένα και να με συντηρούν. Εάν ήταν όλοι έξυπνοι, τότε εγώ από αύριο θα έπρεπε να ψάχνω για δουλειά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalotoos-skia-new

Την ίδια ώρα η Κομισιόν «κουρεύει» κατά 4 δισ. τα υπερπλεονάσματα απ’ τα οποία η κυβέρνηση υπόσχεται παροχές ως το 2022 - Με το σταγονόμετρο η περιορισμένη ελάφρυνση του χρέους - Σε άτυπο «μνημόνιο» τα μέτρα στο διηνεκές - Αντιδρούν κράτη-μέλη στην εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ

komision_arthro

Τι αναφέρει η Έκθεση Συμμόρφωσης για την 4η αξιολόγηση που δημοσιοποίησε η Κομισιόν - Επιβεβαιώνει ότι ολοκληρώθηκαν και τα 88 προαπαιτούμενα - Παράλληλα με τις περικοπές μνημονεύεται και η δυνατότητα ενεργοποίησης ενός «επεκτατικού» δημοσιονομικά πακέτου μέτρων («αντίμετρα») υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των στόχων

41
mosko

«Η χώρα έχει λάβει από τότε που ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση, οικονομική βοήθεια ύψους 273,7 δισ. ευρώ - Οι αριθμοί δείχνουν την πραγματικότητα σε όλους εκείνους που μιλούν για πρόγραμμα λιτότητας χωρίς αντάλλαγμα» δήλωσε ο επίτροπος της Ε.Ε. για δημοσιονομικά θέματα

3795302

«Αίσιο τέλος» του ελληνικού προγράμματος αναμένει ο γερμανός υπουργός Όλαφ Σολτς - Τα μέτρα που θα ακολουθήσουν μετά την ολοκλήρωση θα κινηθούν στο πλαίσιο των ήδη ειλημμένων αποφάσεων