Αποκάλυψη Γιούνκερ: «Η Ελλάδα το δυσκολότερο θέμα στην πολιτική μου ζωή»

Αποκάλυψη Γιούνκερ: «Η Ελλάδα το δυσκολότερο θέμα στην πολιτική μου ζωή»

«...όταν οι περισσότεροι πίεζαν για να βγει από την Ευρωζώνη» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την εκφώνηση της ομιλίας του στο Στρασβούργο - «Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες και σωστές κινήσεις. Οι Έλληνες απέδειξαν ότι έχουν απίστευτο κουράγιο» τόνισε - Όσα είπε για Γαλλία και Τουρκία 

«Το πιο δύσκολο θέμα που αντιμετώπισα στην πολιτική μου ζωή ήταν η Ελλάδα... όταν οι περισσότεροι πίεζαν για να βγει από την Ευρωζώνη».

Αυτό εκμυστηρεύτηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
λίγες ώρες μετά την εκφώνηση της σημαντικής ομιλίας του στο ημικύκλιο του Στρασβούργου για την κατάσταση της Ευρώπης, όπου παρουσίασε το όραμα του για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ένα κλειστό κύκλο 6 δημοσιογράφων από μεγάλα μέσα της Ευρώπης τα οποία επέλεξε για να δώσει συνέντευξη. (Συμμετείχαν οι γαλλικές εφημερίδες Le Monde και Liberation, η αυστριακή De Standard, η βελγική Le Soir, η Tagblat του Λουξεμβούργου και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο).

Ερωτηθείς σχετικά με την σχέση δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης και πώς μπορεί αυτή να έρθει στην Ελλάδα χωρίς μεγάλες επενδύσεις ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στις ευκαιρίες που δίνονται.

«Προσέφερα εγώ ο ίδιος στην Ελλάδα 35 δισεκατομμύρια για να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που θα ευνοούσαν την απασχόληση. Οι Έλληνες έβαλαν έναν ορισμένο χρόνο για να απορροφήσουν αυτούς τους πόρους. Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες και σωστές κινήσεις, πρέπει να το πούμε, μετά από όσα έγιναν όμως για να εξασφαλισθεί η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές που έρχονται στη μνήμη μου για την πολιτική βούληση σε μια εποχή που ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ από εκείνους που ήθελαν με οποιοδήποτε τίμημα να παραμείνει. Και για την κατάσταση της Ελλάδας έχω πλήρη επίγνωση».


- Ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα σας;

- Ναι

Υπενθυμίστηκε στον κ. Γιούνκερ δηλώσεις του άλλοτε προέδρου της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ όταν είχε ερωτηθεί το 1992 (τότε που ακόμη ήταν στα σπάργανα το κοινό νόμισμα) αν ποτέ θα προσχωρούσε και η δραχμή και είχε πει: «Ναι αλλά θα πρέπει να σφίξουν οι Έλληνες το ζωνάρι και να κάνουν θυσίες». Και του τέθηκε το ερώτημα:

- Σήμερα που η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της ευρωζώνης δεν ζητάνε από τους Έλληνες απλά να σφίξουν μόνο το ζωνάρι αλλά και να ξεντυθούν. Αναρωτιέται λοιπόν ο μέσος Έλληνας, πότε θα σταματήσει η λιτότητα;

- Γιούνκερ: «Πρέπει να πούμε ότι οι Έλληνες απέδειξαν ότι έχουν απίστευτο κουράγιο. Κυρίως η πλευρά η πιο φτωχή της ελληνικής κοινωνίας. Όταν ήμουν πρόεδρος στο Eurogroup, λιγότερο τώρα, τηλεφώνησα με διάφορες ευκαιρίες σε φίλους στην Ελλάδα. Μίλησα με την κυβέρνηση αλλά κυρίως θέλησα να μάθω την ατμόσφαιρα και το κλίμα στους δρόμους. Στα φαρμακεία, στα μαγαζιά, στις κλινικές και οι ελληνικές αρχές στο σύνολο τους απαντούσαν ότι αφήνουμε τις μεταρρυθμίσεις για αργότερα. Θα ήταν λιγότερο οδυνηρές αν προχωρούσαν τη στιγμή που έπρεπε. Χρειαζόταν μεγαλύτερο κουράγιο για να διατηρηθεί η Ελλάδα στη ζώνη ευρώ από εκείνο που χρειαζόταν η ίδια η Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άσκησε δριμύτατη κριτική στην Τουρκία. Τόνισε ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί πολύ από την Ε.Ε και επανέλαβε ότι «οι δημοσιογράφοι ανήκουν στα γραφεία σύνταξης, όχι στις φυλακές. Ο χώρος τους είναι εκεί που επικρατεί η ελευθερία έκφρασης».

Σχολιάζοντας τη στάση του Ερντογάν αν και όπως είπε δεν είναι ο μόνος ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε απαράδεχτες τις προκλήσεις: «Δεν θα δεχθώ ποτέ από ορισμένους πολιτικούς, σημείωσε να προσβάλλουν άλλες χώρες της Ευρώπης και τους ηγέτες τους λέγοντας είστε όλοι ναζί και ρατσιστές».

«Έχω την αίσθηση», σημείωσε χαρακτηριστικά «ότι κάποιοι στην Τουρκία επιθυμούν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων». «Εκπλήσσομαι συνέχισε «γιατί έχω καλές σχέσεις με τον Ερντογάν- ότι δεν χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα όταν μιλάμε στο τηλέφωνο ούτε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση».

Σχετικά με το πάγωμα των διαπραγματεύσεων όπως έχει ζητήσει το Ευρωκοινοβούλιο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει στην Τουρκία να απογοητευτούν αυτοί που στρέφονται αληθινά προς την Ευρώπη και να γλιστρήσει η Τουρκία προς αραβικές κατευθύνσεις.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του ο Πρόεδρος της Κομισιόν:

- Υπεραμύνθηκε της θέσης του για κατάργηση του βέτο και την λήψη των αποφάσεων με πλειοψηφία υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι έλλειψη δημοκρατίας αλλά θα βοηθήσει την Ε.Ε να προχωρήσει. «Είμαι σθεναρά υπέρ της χρήσης της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία για αποφάσεις σχετικά με την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών, τη δίκαια φορολογία για την ψηφιακή βιομηχανία και για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών».

- Μίλησε για τις αλλαγές που θα επιθυμούσε σε θεσμικό επίπεδο στην Ευρωζώνη. «Χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών: έναν Ευρωπαίο υπουργό που θα προωθήσει και να στηρίξει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη μας».
«Δεν χρειαζόμαστε παράλληλες δομές είπε απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζεται ειδικός προϋπολογισμός και Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης. 
«Το Κοινοβούλιο της ζώνης του ευρώ είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη δήλωσε ότι συμφωνεί απολύτως με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και στα θέματα δημοκρατίας που θίγει.

«Έχω πολύ Μακρόν στις προτάσεις μου» τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην ανάγκη χρηματοδότησης της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ αφήνοντας ανοιχτό ότι θα πρέπει να προσχωρήσουν και άλλες χώρες.

Μιλάμε πολύ για τον γαλλο-γερμανικό άξονα είπε ο κ. Γιούνκερ. «Με ενδιαφέρει και έχω εμπειρία τόνισε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ναί είναι η Γαλλία και η Γερμανία, η κινητήρια δύναμη, αλλά το μοτέρ δεν θα λειτουργήσει να πάει μπροστά το αυτοκίνητο χωρίς τη θέληση και των άλλων».

«Αν η κυρία Λεπέν είχε κερδίσει τις γαλλικές εκλογές τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Και θέλω να πω κάτι. Δεν νομίζω ότι το θέμα της ακροδεξιάς έχει ξεπεραστεί. Η Λεπέν συγκέντρωσε 11 εκατομμύρια ψήφους. Δεν είναι λίγες. Το δεύτερο κόμμα στην Ολλανδία είναι ιδιαίτερα ισχυρό. 'Αρα πιστεύω ότι η παρτίδα δεν έχει ακόμη κερδηθεί από τους ευρωπαϊστές και ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί».


Τέλος για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις επανέλαβε όσα είπε στην ομιλία του.

«Η Ευρώπη θα λειτουργούσε καλύτερα, αν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ένα πρόσωπο (...) Η Ευρώπη θα ήταν πιο εύκολα κατανοητή, αν ένας καπετάνιος κυβερνούσε το πλοίο».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ (6)

A-K Χ-Γ

Kαληνυχτα την εσωσες την Ελλαδα........4.500.000 χρωστανε στην εφορια ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΠΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΕΣΩΣΕΣ Η ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕΣ ??????? Ο ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ τα πειραματα συνεχιζονται........ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΥΝΤΩΣΕΙ ΑΚΟΜΗ Η ΑΝΕΡΓΙΑ.......______________________________ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΠΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΧΝΑΣ !!!!!! _________________________________________________________________ Πινεις -πινεις πινεις -πινεις ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ.........................................................

δαναος

εμ με αυτούς που ανεβάσετε στην διαχείριση της χώρας

Γιούνκερ

Σας συνιστώ να βλέπετε πολυ survilal-or και ότι άλλο, για να δείτε πως θα βγάζετε το ψωμί σας απο δω και μπρος.

βαρεμένος αριστερός

Κύριε Γιούνκερ, ελπίζω να ξέρεις για ποιον λόγο. Στην Ελλάδα κυβερνούσαν πάντα οι αριστεροί,είτε στην κυβέρνηση ή από την αντιπολίτευση. Από το 1980 και μετά είχαμε τους αριστερούς του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατόπιν γίνανε γελαντζί αριστεροί με τον Τσοχατζόπουλο να χάνει με 1 ψήφο την αρχηγία. Ο Τσοχατζόπουλος ήταν ο αρχηγός της αριστερής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ. Κατόπιν εμφανίστηκε ο αριστερός ΓΑΠ και τώρα ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. πήγαινε πάντα προς το κέντρο και ξέχασε δεξιές αξίες. Ότι έκανε η Ν.Δ. το χαλούσαν οι αριστεροί βαρεμένοι-ψεκασμένοι, ψεύτες και απατεώνες.

Μπάμπης Μπαμπίδης

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αριστεροί η κομμουνιστές γιατί οι Έλληνες είναι απο γεννησιμιού τους παρτάκηδες. Βάζουν την προβιά του αριστερού η του κομμουνιστή για να μπούν σε ένα πολιτικό χώρο (Πχ ΠΑΣΟΚ χθές σήμερα ΣΥΡΙΖΑ) και εκμεταλεύονται τις πολιτικές θέσεις τους για ίδιον όφελος (βαρβάτοι μισθοί , τακτοποίηση της οικογένειας και πσης φύσεως συγγενών στο δημόσιο, μίζες απο ντόπιες και ξένες εταιρείες). Τώρα εάν ο Τσοχατζόπουλος η ο Λαλιώτης η η Βασούλα είναι σοσιαληστές η αριστεροί το είδαμε. Μίζες , μίζες και πάλι μίζες εκατομμυρίων.

Υπομονή

Η τράπουλα ανακατώνεται ξανά στην ''κεντροαριστερά''. Θα βγούν στη φόρα νέοι Ρηγάδες, παλιές Ντάμες, πολλοί Βαλέδες, καλές Δεκάρες και πολλοί Άσσοι (απ' τα μανίκια φυσικά). Μόνο που η τράπουλα παραμένει η ίδια, λιγδιασμένη και φουσκωμένη όπως στα παλιά καφενεία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ERT_Mundial2018

Τι και αν βρέθηκε στην κορυφή της τηλεθέασης το μήνα που διεξάγονταν το Μουντιάλ της Ρωσίας; Τι και αν ο τελικός έφτασε κατά μέσο όρο το 63%, πιάνοντας μάλιστα και το απίθανο για τα τηλεοπτικά χρονικά 74,6%.

lignitis

Για την τρίτη και «φαρμακερή» δημοπρασία ΝΟΜΕ εντός του 2018 προετοιμάζεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τις εταιρείες του κλάδου να προεξοφλούν ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Στην εκτίναξη των τιμών συνηγορούν μεταξύ άλλων οι πολύ υψηλές τιμές ρεύματος στην ΕΕ αλλά και το μέλλον των ΝΟΜΕ μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κατά την οποία αναμένεται η αποκλιμάκωση των ποσοτήτων ενέργειας που θα δημοπρατούνται.