Επιστροφή 400 ευρώ διεκδικούν 1 εκατ. συνταξιούχοι μετά τη δέσμευση Πετρόπουλου

Επιστροφή 400 ευρώ διεκδικούν 1 εκατ. συνταξιούχοι μετά τη δέσμευση Πετρόπουλου

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Η παράνομη παρακράτηση των εισφορών υπέρ υγείας φτάνει έως και 3.000 ευρώ - Σήμερα υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά διεκδικώντας την επιστροφή των «κλεμμένων» - Παραδείγματα

Μια «υποσχετική» για άγνωστο χρόνο στο απώτερο μέλλον έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος
στους συνταξιούχους
που διεκδικούν την επιστροφή των επιπλέον ποσών τα οποία παρακρατήθηκαν παρανόμως από την εισφορά υπέρ ΕΟΠΠΥ το διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016.

Ο υφυπουργός Εργασίας αναγνώρισε ότι είναι παράνομη η παρακράτηση των εισφορών και δήλωσε ότι από 1/1/2018 θα δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ ώστε να υπολογιστούν τα οφειλόμενα ανά συνταξιούχο και δεσμεύτηκε για τη σταδιακή επιστροφή των ποσών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ο επανυπολογισμός της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ ασθενείας σε είδος θα αφορά σε συντάξεις με ημερομηνία έκδοσης έως και 30/6/2016. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αφού επαληθεύσουν τα ποσοστά και τη βάση υπολογισμού, θα επιστρέψουν τη θετική διαφορά στους δικαιούχους- συνταξιούχους.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η επιστροφή των εισφορών θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα διαταράσσει τη δημοσιονομική ισορροπία.

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογες επιστροφές θεωρήθηκαν «καταστροφές» για τους δανειστές, οι οποίοι δέσμευσαν μέσω των μνημονίων το υπουργείο Εργασίας να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύπτουν διεκδικήσεις από προσφυγές στα δικαστήρια.

Ας δούμε όμως ποια στρέβλωση προκάλεσε το «έχω λαμβάνειν» για 1 εκατ. συνταξιούχους και για τι ποσά συζητούμε:


Εδώ και πέντε χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους.

Δηλαδή η παρακράτηση της εισφοράς υπέρ υγείας 6% για τις κύριες συντάξεις υπολογιζόταν στις μικτές συντάξιμες αποδοχές ,πριν αφαιρεθούν οι κρατήσεις που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια. (Η εισφορά έως το 2015 ήταν 4% και από τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε σε 6%).

Για παράδειγμα το καθαρό ποσό που φθάνει στα χέρια του συνταξιούχου από μια κύρια σύνταξη 1.780 ευρώ, η οποία έχει υποστεί πέντε περικοπές είναι 1.250 ευρώ. Ωστόσο η νέα παρακράτηση υπέρ ασθενείας υπολογίζεται στο αρχικό ποσό και ανέρχεται σε 106.8 ευρώ αντί για 75 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση συνταξιούχος του ΙΚΑ με συντάξιμες αποδοχές 1.866,23 ευρώ, όπως αναφέρεται στην συνταξιοδοτική του απόφαση υπόκειται σε κράτηση 111.96 ευρώ.

Βέβαια, το καταβαλλόμενο ποσό, επί του οποίου θα έπρεπε να υπολογιστεί η εισφορά, είναι 1.431,27 ευρώ και κατά συνέπεια η μείωση της σύνταξης αντιστοιχεί θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε 85.86 ευρώ το μήνα.

Με διάταξη του ν.4387/2016 (άρθρο 44) αποκαταστάθηκε ο τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας για το παραπάνω χρονικό διάστημα και ως βάση υπολογισμού της κράτησης προσδιορίστηκε το μεικτό ποσό της σύνταξης, αφού όμως αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012.

Οι συνταξιούχοι ωστόσο διεκδικούν και τα ποσά που έχουν παρανόμως εισπραχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη το ποσό που διεκδικούν οι συνταξιούχοι ανέρχεται σε 400 ευρώ, κατά μέσο όρο, και το συνολικό κόστος για τον ΕΦΚΑ υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ.

Το Ενιαίο δίκτυο Συνταξιούχων υποστηρίζει ότι οι απώλειες άρα και το ποσό που διεκδικεί ο κάθε συνταξιούχος φτάνει έως και 3.000 ευρώ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταθέτει σήμερα Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για την παράνομη παρακράτηση εισφορών.

Οι συνταξιούχοι αντιδρούν και για την επιβολή της εισφοράς 6% επί των επικουρικών συντάξεων, επισημαίνοντας ότι παρ' ότι γίνεται σωστά, στο καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης, είναι άνευ αντικειμένου, αφού δεν προβλέπεται από τα καταστατικά των επικουρικών ταμείων, οποιαδήποτε κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, τα συγκεκριμένα ταμεία δεν χορηγούν βιβλιάρια υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Παναγιωτης Δελαβογιας

Αφου φοβουνται μην προκειψει δημοσιονομικο προβλημα απο την επιστροφη των λαθος παρακρατηθεντων εισφορων υπερ υγειας, ας φροντιζανε να βγαζανε τις εισφορες σωστα.

Ζήνα

Δεσμεύση Πετρόπουλου, χστηκε η ψαριά στο αλώνι.

Σάκης

Άρα θα πρέπει να γίνουν και αναδρομικές φορολογικές δηλώσεις για όλα αυτά τα χρόνια και νέος υπολογισμός των φόρων εισοδήματος,σωστά;!!!!!

ΠΟΙΟΣ ???

ΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ??? ΚΑΝΕΙΣ.

Κατσαπλιάδες....

Η γνώμη μου είναι να μην τα πάρετε......φοβάμαι ότι θα σας τα αρπάξουν από το αφορολόγητο εις διπλούν!!!!! Ο Δρ Σόιμπλε θέλει τα λεφτά του........

Simple Mind

Έχετε δει ποτέ σας λωποδύτη να δίνει πίσω κλεμμένα;Άλλο ένα ψεματακι της κλίκα συριζα

μονο

αν προλαβεις και τον κανεις χταποδι .....

παλι με χρονια

με καιρους , παλι δικα σας θαναι ....

Σας τα πηρανε ,

για να σας τα επιστρεψουν , για να σας προφυλαξουν , μη τυχον και τα σπαταλησετε , για το ΚΑΛΟ ΣΑΣ ....Τωρα τα λεφτα σας , ειναι σιγουρα ....ειναι σε καλα χερια ( τοσα ... γινονται καθε μερα ....) , οποιος εχει λεφτα κινδυνευει ... Εξαλλου , οτι κατεχει ο ανθρωπος , ειναι συνδεμενο ....με το φοβο του χαμου του ....και αυτο ( η αφαιμαξη .... που σας κανει η κυβερνηση ) εχει σαν αποτελεσμα την εξαλειψη του φοβου ....Αν δεν εχεις , τι θα χασεις ??????? Γιαυτο , μην αγανακτειτε ..., αν δεν βεβαιωθειτε ....πως αυτο που νομιζετε δυστυχια , δεν ειναι μια μετεμφιεσμενη ....ευλογια .... ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΑΣ .....

Κοιμηθειτε ησυχοι ....

αφου δεσμευτικε οτι ΘΑ...το κανει , ο λογος τους , εχει μεγαλυτερη ισχυ του συμβολαιου ... Θα χτυπαμε τα νταουλια και ΘΑ χορευουν οι ευρωπαιοι ....ΘΑ καταργησουμε τον ενφια ..., δεν ΘΑ μειωσουμε τις συνταξεις ...ΘΑ βγαλουμε πετρελαιο ....., και οι πετρελαιοπαραγωγικες χωρες ΘΑ πουλανε μπανανες....και χουρμαδες .... καθε σπιτι θα εχει δικια του βρυση , που ΘΑ βγαζει πετρελαιο ....Κανενα σπιτι σε χερια τραπεζιτη ...και μεχρι τοτε , θα εχουν δημιουργησει στο λαο , τετοια προβληματα , που το σημερινο , θα ειναι σταγονα στον ωκεανο .....

@

Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε στο θαθατζιλικι τον θαθατζη Ανδρεα Παπανδρέου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ERT_Mundial2018

Τι και αν βρέθηκε στην κορυφή της τηλεθέασης το μήνα που διεξάγονταν το Μουντιάλ της Ρωσίας; Τι και αν ο τελικός έφτασε κατά μέσο όρο το 63%, πιάνοντας μάλιστα και το απίθανο για τα τηλεοπτικά χρονικά 74,6%.

lignitis

Για την τρίτη και «φαρμακερή» δημοπρασία ΝΟΜΕ εντός του 2018 προετοιμάζεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τις εταιρείες του κλάδου να προεξοφλούν ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Στην εκτίναξη των τιμών συνηγορούν μεταξύ άλλων οι πολύ υψηλές τιμές ρεύματος στην ΕΕ αλλά και το μέλλον των ΝΟΜΕ μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κατά την οποία αναμένεται η αποκλιμάκωση των ποσοτήτων ενέργειας που θα δημοπρατούνται.