Ενέταξαν στους Γάλλους επιχειρηματίες τον Γάλλο πρόεδρο του Υπερταμείου!

Ενέταξαν στους Γάλλους επιχειρηματίες τον Γάλλο πρόεδρο του Υπερταμείου!

Αυτός που πουλάει δημόσια περιουσία εμφανίζεται  ως ενδιαφερόμενος επενδυτής -  Καυστικά σχόλια από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ 

Ενέταξαν στους Γάλλους επιχειρηματίες τον Γάλλο πρόεδρο του Υπερταμείου!
Με το καπέλο του… επενδυτή «προσγειώθηκε» στην Αθήνα το αφεντικό του Υπερταμείου Ζακ Λε Παπ στην αποστολή των επιχειρηματιών που έφτασαν στη χώρα μας την Πέμπτη συνοδεύοντας τον Εμανουέλ Μακρόν. Στη λίστα λοιπόν των «39 προέδρων ή διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων» που πλαισίωσαν τον Γάλλο πρόεδρο στην Ελλάδα ήταν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο «Jacques LE PAPE, γενικός επιθεωρητής Οικονομικών, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας». 

Ο κ. Λε Παπ δεν είναι όμως επενδυτής, είναι ο ισχυρός άνδρας του Υπερταμείου που θα διαχειρίζεται και θα πουλάει για τα επόμενα 98 χρόνια (ο πρώτος χρόνος πέρασε χωρίς να συμβεί τίποτα) 50 δισ. ευρώ περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου η οποία περνάει κομμάτι - κομμάτι στη δικαιοδοσία του. 

Από το 2007 ως το 2011 ο κ. Λε Παπ διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ (όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας) και αργότερα για τρία χρόνια εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Air France – KLM (2013-2016). Mετά τη θητεία του δίπλα στην κυρία Λαγκάρντ τοποθετήθηκε και παραμένει γενικός επιθεωρητής στο γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών. Στην Ελλάδα, εδώ και έναν σχεδόν χρόνο, ο κ. Λε Παπ είναι ο πρόεδρος του πανίσχυρου Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου όπως σωστά γράφει το ΑΠΕ.

Κλείσιμο
Τι σημαίνει όμως αυτός ο τίτλος; Σημαίνει ότι ο ίδιος κρατάει στα χέρια του και το καρπούζι και το μαχαίρι της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (έτσι ονομάζεται επισήμως το υπερταμείο) καθώς  όπως ορίζει το Μνημόνιο 3 όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να εγκρίνονται από το πενταμελές εποπτικό συμβούλιο. Το πρόβλημα είναι ότι δύο από τα πέντε μέλη διορίστηκαν και ελέγχονται από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών που είναι δανειστές της χώρας. Πρόκειται για τον πρόεδρο Ζακ Λε Παπ και το μέλος Νταβίντ Βεγκάρα ο οποίος είναι Ισπανός. Τα δύο αυτά στελέχη μπορούν να μπλοκάρουν ότι θέλουν εφόσον κάθε απόφαση λαμβάνεται, σύμφωνα με το νόμο που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων. 

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ομονοήσουν οι τρεις Έλληνες του εποπτικού συμβουλίου που διόρισε η κυβέρνηση δεν μπορούν να περάσουν τίποτα. Οι τρεις είναι το στέλεχος της ΤτΕ Γιώργος Ταβλάς και η λεγόμενη «παρέα της Αίγινας», ο Γιώργος Σταμπουλής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Όλγα Χαρίτου, στέλεχος του τραπεζικού κλάδου και σύζυγος του βουλευτή Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Παπαδόπουλου. Κάτω από το εποπτικό λειτουργεί το διοικητικό συμβούλιο με διευθύνουσα τη Ράνια Αικατερινάρη. 

Εκτός από τα ΕΛΤΑ, τον ΟΑΣΑ και το 34% της ΔΕΗ, στο Υπερταμείο θα περάσουν σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου το 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ για την οποία ενδιαφέρεται η Γαλλική SUEZ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως γίνεται αυτός που «πουλάει» να εμφανίζεται στη λίστα αυτών που προσήλθαν ως ενδιαφερόμενοι ακόμη και για το νερό της Θεσσαλονίκης. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στέλεχος του κόμματος σχολίαζε με γερή δόση ειρωνείας ότι «αυτά τα πράγματα δεν συνέβαιναν ούτε στις μεγάλες “δόξες” της αποικιοκρατίας»...


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης