Γιατί η Εθνική προσδιορίζει την ανάπτυξη φέτος στο 1,6%

Γιατί η Εθνική προσδιορίζει την ανάπτυξη φέτος στο 1,6%

Χαμηλότερα του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση (1,8%) θα αυξηθεί το ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών της Εθνικής Τράπεζας

Χαμηλότερα του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση θα αυξηθεί το ΑΕΠ
φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών της Εθνικής Τράπεζας.

Το Τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας μετά και την γνωστοποίηση των στοιχείων του β' τριμήνου απ' την ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,6%. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της κυβέρνησης και βάση διαμόρφωσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι το 1,8%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Εθνικής το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο γ' τρίμηνο κατά 1,7% ενώ κατά το δ' τρίμηνο ο ρυθμός θα φθάσει το 3%. Έτσι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να φθάσει το 1,6% το 2017 από μηδενικός το 2016 και η χώρα «να μπει στο 2018 με την οικονομική δραστηριότητα σε υψηλές ταχύτητες».

Σύμφωνα με την Εθνική η προβλεπόμενη επιτάχυνση των επόμενων μηνών βασίζεται στην αξιοσημείωτη βελτίωση των δεικτών οικονομικού κλίματος και PMI σε υψηλά 30 μηνών και 9 ετών αντίστοιχα τον Αύγουστο καθώς και στα στοιχεία για τις αφίξεις ξένων τουριστών τον Ιούλιο, που αυξήθηκαν 5,7% στα μεγάλα αεροδρόμια.

Με συντηρητικές εκτιμήσεις, σημειώνεται, τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν 9% σε ετήσια βάση.

Επιπρόσθετα, στο τέλος της χρονιάς θετική επίδραση θα ασκήσουν, όπως εκτιμάται, οι δημόσιες επενδύσεις, καθώς το πρόγραμμα είναι οπισθοβαρές. Ακόμη σημαντικός όμως θα είναι και ο ρόλςο της πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Οι τελευταίοι δύο παράγοντες, σύμφωνα με την Εθνική, αναμένεται να αντισταθμίσουν την αύξηση των πληρωμών φόρων κατά 1% του ΑΕΠ το β' εξάμηνο σε σύγκριση με το αντίστοχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Πηγή: Newmoney.gr
 

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Ωχ ωχ

ΕΛΣΤΑΤ Γεωργίου, όλα πάνε καλά (και η Εθνική στο κόλπο;)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fgrh_XL

Στην αντεπίθεση περνά η ΔΕΗ με αφορμή την υψηλή τιμή (54,74 ανά μεγαβατώρα), με την οποία έκλεισε η τελευταία δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας και τις γκρίνιες που διατυπώνονται από τους ιδιώτες προμηθευτές.

fosun

Tα σενάρια «διάσωσης» της Folli Follie από τον κινεζικό κολοσσό κυκλοφορούσαν πριν την αποκάλυψη για την «τρύπα» ενός δισ. δολαρίων στα έσοδα της ελληνικής εταιρείας από Ασία, ωστόσο τις τελευταίες ώρες οι φήμες έχουν αναζοπυρωθεί