Μόνο 800 εκατ. ευρώ στην οικονομία μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων

Μόνο 800 εκατ. ευρώ στην οικονομία μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων

Εκταμίευση με τη ψυχή στο στόμα μετά από το καψώνι με τα δικαστικά έξοδα του Γεωργίου και την παύση των διώξεων στους Ευρωπαίους του ΔΝΤ

Μια σύντομη... «στάση» στον Ειδικό Λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας θα κάνει από βδομάδα η δόση που εγκρίθηκε χθες από τον ESM
μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων.

Μόλις τα 800 εκατομμύρια από τα 7,7 δισ. που ενέκρινε χθες ο ESM θα παραμείνουν στην Ελλάδα, καθώς τα 6,3 δισ. θα έχουν δοθεί για πληρωμές του δημοσίου χρέους πριν τελειώσει η ερχόμενη εβδομάδα -και τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ θα καλύψουν πληρωμές τόκων μέχρι τέλος του έτους. Ωστόσο ο ESM ανοίγει και «παράθυρο» για νέες πιέσεις από Σεπτέμβριο, τονίζοντας στην ανακοίνωση έγκρισης της δόσης πως... «για την ώρα» ("at this stage") η Ελλάδα εκπλήρωσε όλα τα προαπαιτούμενα που έπρεπε.

Το ποσό των 7,7 δισ. ευρώ θα έλθει για να φύγει γρήγορα, εκτός από τα 800 εκατ. ευρώ που θα μείνουν στα χέρια της κυβέρνησης για να καλύψει ένα μέρος από το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα που ξεπερνούν τα 6,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν -όπου συμπεριλαμβάνονται και οι συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί. 

Τα 6,3 δισ. ευρώ θα «εξαφανιστούν» ως τις 20 του μηνός, καθώς πρέπει να διατεθούν για την αποπληρωμή λήξεων του χρέους. Μεταξύ άλλων υποχρεώσεων το Δημόσιο πρέπει να καταβάλλει 2,1 δισ. ευρώ στους ιδιώτες επενδυτές στις 17 Ιουλίου, 290 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 18 του μηνός και 3,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. 

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ήδη από τον Οκτώβριο του 2016, η εκταμίευση γίνεται τελικά με τη ψυχή στο στόμα για το υπουργείο Οικονομικών μετά από το τελευταίο... καψώνι που επεφύλαξαν οι Ευρωπαίοι στην κυβέρνηση, δείγμα κι αυτό του πολύ χαμηλού επιπέδου εμπιστοσύνης. 

Έτσι, ανάμεσα στα «φασούλια» που προέκυψαν την τελευταία στιγμή ήταν η πληρωμή των δικαστικών εξόδων για την περιπέτεια του πολλάκις αθωωθέντα πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου. Επίσης, το Eurogroup αξίωσε την παύση της δίωξης εναντίον τριών πρώην στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβενία, για το συμβουλευτικό τους ρόλο σε παλαιότερη ιδιωτικοποίηση.  

Το άλλο σημάδι δυσπιστίας είναι η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου να μην εκταμιευθεί τον Ιούλιο ολόκληρο το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε σε πολιτικό επίπεδο. Μετά τα 7,7 δισ. ευρώ που θα έλθουν την Δευτέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει την τρόικα τον Σεπτέμβριο ότι τα 800 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα και τις συντάξεις δεν σκάλωσαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ότι ξόδεψε και ίδιους πόρους ύψους 400 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό, ώστε επιτέλους στο τέλος Σεπτεμβρίου να έλθουν και τα τελευταία 800 εκατ. ευρώ που θα κλείσουν και τυπικά την δεύτερη αξιολόγηση και να μπορεί από τις αρχές Οκτωβρίου να αρχίσει η τρίτη.    

Καλά λόγια (για την ώρα)...

«H σημερινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν μέχρι αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση και οι πολίτες της Ελλάδας αξίζουν την αναγνώριση για τον δρόμο που έχουν διανύσει προκειμένου να επιστρέψει η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών δεδομένων και η ανάπτυξη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να βαδίζει σε αυτό το μονοπάτι προκειμένου να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών» δήλωσε ο επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Την ικανοποίησή του για την έγκριση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ESM εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μέσω twitter, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ένα «ισχυρό σήμα ελπίδας».

«Αυτή η πληρωμή αποτελεί αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που συνεχίζει να κάνει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αφορά τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη προς όφελος όλων», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

ΣΧΟΛΙΑ (17)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΠΑΖΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΩΝ

και τα 800 θα πανε για τη πελατεια του ΣΥΡΙΖΑ......

ΙΔΙΩΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 70% ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ Ή ΝΑ ΠΑΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΙ;; ΜΟΝΟ ΑΝ ΚΟΥΡΕΨΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΙΤΗ!

Σούλης

Και όπως θα' λεγε η κάθε συριζοτρολ μπαζολούλα με τα τίκετ ρέστοραντ: Πληρώνετε (για εμάς) τους φόρους σας για να έρθει η ανάπτυξη, μπαταχτσήδες (sic)

Α-Ω

Να τα δωσουν αυτου που ζοριστικε 17 ωρες να μας αφησει υσηχους

Διαιρουμε με 10 εκατομυρια

80 ευρω το κεφαλι. Ουτε ενας ενφιας δηλαδη μηνιαιος ( εχει 87 ευρω , συν 1,5 που παιρνει η τραπεζα). Μας παρα-αναπτυξατε. Αντε να τελειωσουν τα μπανια του λαου να τσακιστειτε να φυγετε

Μανολης

Και η κατηφόρα του τραινου συνεχίζεται. Τώρα έφτασε στον πάτο και τρυπάει την λάσπη. Άντε Αλέξη να κατέβεις να συνεχίσει την δουλειά ο Κούλης σαν μηχανοδηγός. Εδώ σαν λαός μόνο πληρώνουμε. Η ηγεσία μας το 2010 δεν ήξερε πόσους δημόσιους υπαλλήλους είχε και έκανε χαχαχα!!! απογραφή θα ξέρουνε τα ζωντοβολα πόσο ήταν το χρέος της χώρας; Μόνο αν μαζευτούν όλοι τους και πουν ποσά φάγανε θα μπορέσει η στατιστική υπηρεσία με αλγόριθμους να βγάλει το ύψος του χρέους της χώρας. Άντε και καλές τηλεθεάσεις στο σήριαλ του τρόμου και της δυστυχίας.

Σότους

Τα 600.000.000 θα πάνε επιχορήγηση στο ταμείο συντάξεων της ΔΕΗ και άλλα 500 στο αντίστοιχο του ΟΤΕ. Έχουμε πολλούς χαραμοφάηδες να ταίσουμε

Τάδε έφη Καραμήτρος

Τι διαπραγμάτευση μπορείς να κάνεις όταν χρωστάς, και ταυτόχρονα ζητάς δανεικά. Οσοι Τσίπρες και να βγούν, ότι και να σου υποσχεθούν, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Σπαταλήσαμε δυόμιση χρόνια κυνηγώντας την ουρά μας. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούμε εκεί που κατέβηκε ο Σαμαράς, αφού στο μεταξύ δώσαμε και τα σώβρακά μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΡΙΧΕΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΑΠΛΑ ΔΕ ΘΕΛΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΑΡΘΕΙ Η ΔΟΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΔΙΚΑ ΤΗΣ 6.9 ΔΙΣ

5Zalis

άλλο ένα μεγάλο επίτευγμα του συριζα! το συμπερασμα είναι ότι με πορδες αυγα δε βάφονται._

Οι πορδές της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

σου μυρίζουν μόσχο;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

krisi_arthro

Τι δείχνει η ετήσια μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών - Για να πληρώσουν τον λογαριασμό του 2018, οι Έλληνες φορολογούμενοι πρέπει να δίνουν όλα όσα βγάζουν, εργαζόμενοι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Ιουλίου 2018

4
moody_s

Ο οίκος σημειώνει ότι αυτό «παρέχει περαιτέρω διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές Αρχές θα εμμείνουν στις δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις» - Ταυτόχρονα, «οι πιστωτές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα - με τη μορφή πρόσθετης αναδιάταξης του χρέους μετά το 2032 αν χρειαστεί»

1
regling_arthroo1

Τι λέει για τις ελληνικές τράπεζες - Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης - Συγκρίνει την Ελλάδα με την μεταπολεμική Γερμανία που χρειάστηκε 57 χρόνια για να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε το με βάση τη συμφωνία του 1953 - «Κάπως έτσι φαντάζομαι ότι θα συμβεί και με την Ελλάδα», τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

30
lagarde-moscoc-1

Πιο κοντά στο ΔΝΤ η εκτίμηση αυτή - Τον Μάρτιο η αντίστοιχη έκθεση έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,5% από το 2023 ως το 2030 και 1,25% στη συνέχεια - Χάθηκαν και τα μαγικά πλεονάσματα: Μέχρι το 2022 προβλέπονται 4 δισ. λιγότερα από όσα έλεγε η κυβέρνηση

11