Οι ελληνικές καταθέσεις μετατρέπονται σε … κυπριακά κέρδη!

Οι ελληνικές καταθέσεις μετατρέπονται σε … κυπριακά κέρδη!

Μνημείο στους...  άγνωστους υπουργούς και κρατικούς  λειτουργούς της Ελλάδας, αλλά και στους ξένους κερδοσκόπους  θα στήσουν οι διοικήσεις των ελληνοκυπριακών τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου -  Marfin Popular - Ελληνική), καθώς μετά την εκροή καταθέσεων στην Κύπρο -λόγω πιθανής φορολόγησης- οι ελληνοκυπριακές τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν...

Οι ελληνικές  καταθέσεις μετατρέπονται σε … κυπριακά κέρδη!
Μνημείο στους...  άγνωστους υπουργούς και κρατικούς  λειτουργούς της Ελλάδας, αλλά και στους ξένους κερδοσκόπους  θα στήσουν οι διοικήσεις των ελληνοκυπριακών τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου -  Marfin Popular - Ελληνική), καθώς μετά την εκροή καταθέσεων στην Κύπρο -λόγω πιθανής φορολόγησης- οι ελληνοκυπριακές τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν ένα ιδιαίτερο θετικό τρίμηνο κερδοφορίας. 

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα  Κύπρου της οποίας τα 2/3 των κερδών προέρχονται από την δραστηριότητα  στην Κύπρο εκτιμάται ότι, θα ανακοινώσει  την ερχόμενη Τετάρτη καθαρά κέρδη  μετά φόρων, ύψους 58 έως 63 εκατ. ευρώ, έναντι 62 εκατ. ευρώ του α΄ τριμήνου του 2009.

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί το υψηλό σημείο του εύρους, τότε τα κέρδη θα παρουσιάσουν άνοδο 1,6%, εξέλιξη άκρως θετική τηρουμένων των αναλογιών στην Ελλάδα. 
Κλείσιμο

Άλλες εκτιμήσεις ελληνικών  οίκων -όπως της Euroxx-  ανεβάζουν τα κέρδη της τράπεζας Κύπρου σε 70 εκατ. ευρώ, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα αποτυπώσει την ροή των κεφαλαίων που κατευθύνθηκαν προς το νησί της Αφροδίτης και ειδικότερα προς την Τράπεζας Κύπρου. 

Απαρχή για την  μετανάστευση κεφαλαίων είχαν αποτελέσει οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας περί πιθανής φορολόγησης, ωστόσο η μεγαλύτερη φυγή καταθέσεων προς την Κύπρο παρατηρήθηκε όταν η αβεβαιότητα για την Ελλάδα είχε κορυφωθεί, δηλαδή πριν την πρώτη απόφαση ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Τότε σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυπριακές τράπεζες απλοποίησαν τις διαδικασίες  μεταφορά κεφαλαίων προς την Κύπρο, δίχως να απαιτείται ταξίδι του ενδιαφερόμενου στο νησί της Αφροδίτης. 

Συγκεκριμένα, με μια  απλή υπογραφή τα χρήματα μεταφέρονταν σε κυπριακό λογαριασμό, ενώ ο καταθέτης μπορούσε αργότερα να λάβει πίσω κάποιο ποσό αν επιθυμούσε, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Ποιες ήταν οι καταθέσεις πέρυσι  

Από τις καταθέσεις τις οποίες θα δηλώσουν οι κυπριακές  τράπεζες στο α΄ τρίμηνο θα διαπιστωθεί και μέρος του μεγέθους της φυγής των κεφαλαίων προς την Κύπρο, καθώς συνολικά είχε υπολογιστεί ότι είχαν μεταναστεύσει προς το εξωτερικό περί τα 8 δισ. ευρώ. Πέρυσι στο α΄ τρίμηνο η Τράπεζα Κύπρου διέθετε καταθέσεις ύψους 26,6 δισ. ευρώ, ενώ η Marfin Popular διέθετε καταθέσεις 25, 2 δισ. ευρώ. 

Βεβαίως, εκτός από  την ανησυχία για μια ελληνική κατάρρευση, δέλεαρ για τους Έλληνες  καταθέτες ήταν τα υψηλά επιτόκια. Ακόμη και ελληνικές θυγατρικές -όπως η Alpha Bank- προσφέρουν επιτόκια ως 5% στις προθεσμιακές καταθέσεις καθώς ο ανταγωνισμός  είναι υψηλός τόσο από τις κυπριακές τράπεζες, όσο και από τα συνεργατικά ταμεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης