Ένα βήμα πιο κοντά για το έργο του Ξενία Παλιουρίου ο Ι. Σαββίδης

Ένα βήμα πιο κοντά για το έργο του Ξενία Παλιουρίου ο Ι. Σαββίδης

Μετά το «πράσινο φως» που άναψε το υπουργείο Πολιτισμού

Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην αποκατάσταση του Ξενία Παλιουρίου έρχεται ο όμιλος του Ι. Σαββίδη μετά το «πράσινο φως» που άναψε το υπουργείο Πολιτισμού, εγκρίνοντας την αρχιτεκτονική προμελέτη και προκαταρκτική στατική μελέτη προδιαγραφών και κατευθύνσεων για την επισκευή και ανακαίνιση του χαρακτηρισμένου ως μνημείου, συγκροτήματος.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύεται στη «Διαύγεια» και φέρει την υπογραφή της αρμοδίας υπουργού κ. Λυδίας Κονιόρδου. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, σε επόμενη φάση θα υποβληθεί «οριστική αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ μελέτη με τα απαραίτητα στοιχεία τεκμηρίωσης, παθολογίας και προτάσεις επεμβάσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για την κατά νόμο γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, στις οποίες θα πρέπει να διατηρείται ο λιτός και απέριττος χαρακτήρας και η μορφολογία του συγκροτήματος, στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους». Στους όρους, που θέτει η απόφαση του υπουργείου είναι να επανεξεταστεί η θέση και το σχήμα των κολυμβητικών δεξαμενών, εφόσον επιτρέπεται η κατασκευή τους από πλευράς ισχυουσών διατάξεων. «Οι προτάσεις χωροθέτησης των νέων κατασκευών πλησίον του συγκροτήματος μοτέλ «Ξενία», που εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την περιοχή, θα εξεταστούν όταν θα υποβληθούν, σε δεύτερη φάση». Οι μελετητές, αφού συμπληρώσουν τις μελέτες σύμφωνα με τους παραπάνω όρους, οφείλουν να προσκομίσουν τρεις σειρές προς έλεγχο και θεώρηση στη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της επένδυσης, η οποία έχει παρουσιάσει, κατά τη συνήθη ελληνική πρακτική μεγάλες καθυστερήσεις, αντιμετωπίζοντας, μεταξύ άλλων και δασικά ζητήματα, αφορά κεφάλαια περί τα 80 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Σαββίδη. Ο τελευταίος ήταν και ο μοναδικός επενδυτής που είχε καταθέσει προσφορά, ύψους 14 εκατ. ευρώ, και αναδείχθηκε πλειοδότης, προ τριετίας, στο διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για την αξιοποίηση συνολικής επιφάνειας περίπου 322 στρεμμάτων του ακινήτου στην περιοχή του Παλιουρίου, σε ένα σύνολο δημόσιας έκτασης άνω των 2.000 στρεμμάτων. Τα κεφάλαια της επένδυσης αφορούν στην ανάπτυξη κατοικιών και ξενοδοχειακών υποδομών, μεταξύ των οποίων και η ανακαίνιση και λειτουργία του «Ξενία» Παλιουρίου, που παραχωρείται για 99 έτη στον επενδυτή, κατοικίες, υποδομές για μαρίνες κ.τ.λ.. Σημειωτέον το Ξενία Παλιουρίου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής και παραμένει κενό για πάνω από 20 χρόνια, έχοντας υποστεί ουκ ολίγους βανδαλισμούς.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ (1)

stp

Εδώ θα τρελαθούμε. Ενα κτίσμα που έγινε επί χούντας, δηλαδή πόσο 50 χρονών το χαρακτηρίζουν διατηρητέο, και τα πραγματικά μνημεία τα εγκαταλείπουν όπως το μνημείο στην Αμφίπολη. Τελικά όλοι αυτοί οι αριστεροί καλλιτέχνες πολιτικοί, δεν παίζονται, έχουν δικό τους σκεπτικό, παράλογο τις περισσότερες φορές. Ίσως το κάνουν για να προκαλούν, γιατί δεν έχουν τίποτε άλλο να προσφέρουν .Τώρα για το ξενοδοχείο στο Παληούρι. Είχα πάει δύο καλοκαίρια πριν πολλά χρόνια. 30 , 35. Το ξενοδοχείο εγκαταλελειμμένο, υπήρχαν όμως ακόμη τα παράθυρα, οι πόρτες και ένας φύλακας. Μια περιοχή με μια παραλία χιλιομέτρων σε μήκος και πλάτος αρκετά μεγάλο. Μια θάλασσα φανταστική. Και αυτό το κομμάτι μέχρι σήμερα ήταν ανεκμετάλλευτο. Δίπλα ακριβώς υπήρχε και κάμπινγκ, Τριάντα χρόνια ανεκμετάλλευτο, και δεν είναι το μοναδικό. Και μετά λέμε ανάπτυξη , με τι , με ποιους πολιτικούς. Με αυτούς που τριάντα χρόνια δεν έκαναν τίποτε και ζούσαν με δανεικά , ή με τους σημερινούς που δεν πιστεύουν στην ανάπτυξη, παρά μόνο στον κρατισμό. Και να σας πληροφορήσω πως αυτό το ξενοδοχείο το έκλεισαν γιατί μπήκαν μέσα τα κομματόσκυλα του ΜΠΑΣΟΚ οι συνδικαλιστές αριστεροί, και το λήστεψαν , όπως σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις κρατικές ιδιωτικές κλπ. Κια έρχεται τώρα η Φώφη ο ΜΠΕΝ να μας σώσει, τρομάρα τους. ΥΓ. Ακόμη για να γίνει το ξενοδοχείο η χούντα απαλλοτρίωσε αναγκαστικά τα χωράφια των κατοίκων , που τότε τα καλλιεργούσαν με σιτάρια κλπ. Τότε δεν είχε τουρισμό, αργότερα αν τα είχαν στην ιδιοκτησία τους θα τα πουλούσαν οικόπεδα όπως έγινε παντού, για να κτίσουν χιλιάδες παράνομα σπίτια όπως έγινε σχεδόν σε όλη την Χαλκιδική σε όλη την Ελλάδα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalotos_ar

Αντί για επενδύσεις 4 δισ. από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έδωσαν μόλις 2,5 δισ. ευρώ - Άλλο 1,5 δισ. από επιστροφές φόρων «κρύφτηκε» σαν πληρωμές από το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιποθέσμων του Δημοσίου

6