Συμφωνία για παρέμβαση Ε.Ε. στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Συμφωνία για παρέμβαση Ε.Ε. στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Ο Τρισέ θεωρεί ότι η ευρωζώνη περνάει τη χειρότερη περίοδο, αλλά ο Γκάιτνερ δεν βλέπει διάσπαση του ευρώ...
Σε νέες κινήσεις στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και ιδιαίτερα του ευρώ, το οποίο συνεχίζει να πιέζεται σε χαμηλά τριών μηνών έναντι του δολαρίου εξαναγκάζονται, διότι περί αυτού πρόκεται, οι Ευρωπαίοι. Και παραδέχονται δημοσίως πια, πως ενδεχόμενη αποτυχία του ευρώ θα σήμαινε αποτυχία της ίδιας της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Έτσι, οι μεν υπουργοί Οικονομικών ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν, κατά την επικείμενη συνεδρίασή τους την προσεχή Τρίτη, την πρόταση για έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτού αυτοί κατατεθούν προς έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια., ενώ και η πλέον «δύστροπη» εκ των ... εταίρων του ευρώ, η Γερμανία, αλλάζει (;) γραμμή πλεύσης. Ίσως γιατί πλέον παρήλθαν και οι κρίσιμες εκλογές, ασχέτως εάν τελικώς τις «πλήρωσε» πολύ ακριβά η κυρία Μέρκελ.
Η οποία τόνιζε, σε συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα το Σάββατο, πως «η σταθερότητα της Ευρωζώνης αποτελεί θεμελιώδες συμφέρον της Γερμανίας, που ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης δεν μπορούσε να κλείσει τα μάτια στα προβλήματα του Eurogroup». Λίγο αργά το κατάλαβε είναι η αλήθεια ... Κι ακριβώς επειδή η αλήθεια είναι πως οι επιλογές της με κριτήριο το στενό κομματικό της συμφέρον και δευτερευόντως το συμφέρον (;) της Γερμανίας έναντι του κοινού, ευρωπαϊκού συμφέροντος, πυροδότησε αρνητικές εξελίξεις στο ευρώ και στην ευρω-οικονομία, η Γερμανίδα καγκελάριος βρέθηκε εκ νέου σε θέση άμυνας και στην ίδια συνέντευξη αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως κατέστησε το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ακριβό με την καθυστέρησή της να το εγκρίνει!
Την ίδια ώρα τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται για τις υπόλοιπες χώρες του αδύναμου ευρωπαϊκού νότου. Έτσι, λίγα μόνον 24ωρα μετά την ανακοίνωση έκτακτων μέτρων λιτότητας στην Ισπανία, έρχεται τώρα η αντιπρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης, Μαρία Φερνάντεζ να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της επιβολής και νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών των Επτά Ισχυρότερων Οικονομικά κρατών του κόσμου, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη σχετικά με την ελληνική κρίση χρεών. Όπως δήλωσε πάντως, εκ μέρους της ομάδας των Επτά, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Ναότο Καν, οι G7 «για την ώρα» δεν θα παρέμβουν συντονισμένα με αγορές ευρώ.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ απέκλειε, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, τον κίνδυνο διάλυσης της ζώνης του ευρώ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η άποψη γιατί έρχεται μόλις ένα 24ωρο μετά τη εκ διαμέτρου αντίθετη ... πρόβλεψη του πρώην υπουργού Οικονομικών, πρώην διοικητή της FED και νυν σύμβουλου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Πολ Βόλκερ, ο οποίος εκτιμά ότι το ευρώ θα διαλυθεί σύντομα. Πάντως ο κύριος Γκάιτνερ δεν «βλέπει» διάσταση απόψεων μεταξύ του ιδίου και των συμβούλων του Αμερικανού προέδρου!!!
Πιο ... απαισιόδοξος όμως εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλόντ Τρισέ, ο οποίος, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι αγορές βρίσκονται «στην πιο δύσκολη κατάσταση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Κι έπεται συνέχεια...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα