LIVE

Κορωνοϊός

Δ.Δασκαλόπουλος: Πιο φτωχοί οι Έλληνες για τα επόμενα 5 χρόνια

Δ.Δασκαλόπουλος: Πιο φτωχοί οι Έλληνες για τα επόμενα 5 χρόνια

Σε δραματικές διαπιστώσεις για την πορεία της οικονομίας και των εισοδημάτων τα επόμενα χρόνια αλλά και σε εκκλήσεις προς τον πολιτικό κόσμο προκειμενου να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων προέβη το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Σε δραματικές διαπιστώσεις για την πορεία της οικονομίας και των εισοδημάτων τα επόμενα χρόνια αλλά και σε εκκλήσεις προς τον πολιτικό κόσμο προκειμενου να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων προέβη το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε χαρακτηριστικά ότι το φάσμα της πτώχευσης δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί», προέβλεψε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα και κρίσιμα και υποστήριξε ότι “το βιοτικό μας επίπεδο θα υποστεί αισθητή μείωση, τουλάχιστον για μία πενταετία και αυτό με την προϋπόθεση πως θα παραμείνουμε στο ευρώ. Τυχόν εθνικά υπερήφανη επιστροφή στο λείψανο της δραχμής, θα σήμαινε φτώχεια και εξαθλίωση για όλη την κοινωνία”.

O ίδιος στάθηκε συνολικά απέναντι στο πολιτικό σύστημα της χώρας, μιλώντας για διαχρονική “συνευθύνη”, ειδικά από το 1980 και μετά, των κυβερνήσεων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Μάλιστα, ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε τα κόμματα του μεταπολιτευτικού σκηνικού «διαπλεκόμενα με το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο της Μεταπολίτευσης, είτε οργανικά είτε ιδεολογικά» και υποστήριξε ότι «είναι προφανής σήμερα η απροθυμία όλων των κομμάτων να κόψουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται» γιατί «αισθάνονται ότι η συρρίκνωση του Κράτους και η ανεμπόδιστη ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οικονομίας, θα συρρίκνωνε την εξουσία τους -άρα και τα προνόμιά τους».

“Ηθικοί αυτουργοί” οι πολίτες, φυσικοί οι πολιτικοί...

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έθεσε το ερώτημα αν είναι σε θέση ένα κρατικοδίαιτο πολιτικό σύστημα να αποκρατικοποιήσει την οικονομία και την κοινωνία και προέβλεψε ότι «αν το πολιτικό μας σύστημα δει το πακέτο στήριξης σαν ένα μέσο για να συντηρήσει το Κράτος της Μεταπολίτευσης, δεν θα μπορέσει να ελέγξει την κρίση - με αποτέλεσμα να γίνει και το ίδιο θύμα της. Με άλλα λόγια, το πολιτικό σύστημα καλείται να υπερβεί τον εαυτό του. Αν δεν αλλάξει, θα ξεπεραστεί». 

Ο κ. Δασκαλόπουλος πρόσθεσε ότι οι νεότερες παραγωγικές δυνάμεις είναι οι μόνες που μπορούν να κινητοποιήσουν την ελληνική κοινωνία, να ανακαινίσουν ριζικά την παραγωγική μηχανή, ότι «η επιχειρηματική γνώση και τόλμη, το δημιουργικό δαιμόνιο του Έλληνα μπορεί ακόμη να μας εκπλήξει», και ότι «πολιτικά αυτό είναι το μοναδικό βιώσιμο στοίχημα με τις εξελίξεις που εγκυμονεί το μέλλον».

Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ, «η ευθύνη για το κατάντημα του τόπου είναι συλλογική», χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως “ηθικό αυτουργό” τον απλό πολίτη, ο οποίος γίνεται θύμα των επιλογών του, του οποίου την ευθύνη διαχώρισε από εκείνη του ιδιοτελή υπουργού ή βουλευτή, που είναι ο φυσικός αυτουργός. 

Ο κ. Δασκαλόπουλος δεν αποποιήθηκε των ευθυνών του επιχειρηματικού κόσμου, λέγοντας ότι ούτε στο πεδίο της επιχειρηματικότητας είναι όλα αγγελικά πλασμένα και ότι υπήρξαν και κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, επιχειρηματίες του κομματικού δικαίου και επιχειρηματίες που νεμήθηκαν δημόσιους πόρους χωρίς να αποδώσουν κοινωνικό μέρισμα.

«Υπάρχει ελπίδα με τρεις κρίσιμες όσο και στοιχειώδεις προϋποθέσεις: την κατάλυση του πελατειακού Κράτους, την υλοποίηση ριζικών θεσμικών αλλαγών και τη θεμελίωση νέων συνθηκών ανάπτυξης», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης