Στο «στόχαστρο» συνταξιούχοι Δημοσίου, πρώην ΤΕΒΕ και ΙΚΑ - Ποιες συντάξεις θα περικοπούν ακόμα και 30%

Στο «στόχαστρο» συνταξιούχοι Δημοσίου, πρώην ΤΕΒΕ και ΙΚΑ - Ποιες συντάξεις θα περικοπούν ακόμα και 30%

Λόγω της «προσωπικής διαφοράς» οι συντάξεις από 600-700 ευρώ θα περικοπούν κι άλλο από 10% έως 30% το 2019 και το 2020 - Πώς θα γίνουν οι νέες μειώσεις

Με το ΔΝΤ να διατηρεί το status του «σκληρού» που ζητά κάτι παραπάνω για τις συντάξεις
και τα εργασιακά, συνεχίζεται η προσπάθεια να κλειδώσει το τελικό πακέτο της συμφωνίας.

Με δεδομένο ότι οι περικοπές δε θα είναι οριζόντιες, κεντρικό ρόλο στο ύψος των μειώσεων θα «παίξει» η προσωπική διαφορά που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων. Όμως δεν εμφανίζουν όλες οι συντάξεις θετική προσωπική διαφορά. Από τα συνολικά 2,2 εκατ. καταβαλλόμενες συντάξεις (πλην ΟΓΑ), που θα πρέπει να επανυπολογισθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2017 «προσωπική διαφορά» εκτιμάται ότι θα προκύψει για 1,2 εκατ. συντάξεις.

Στο φάσμα των περικοπών θα μπουν περίπου 900.000 συνταξιούχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μειώσεις θα γίνουν σε δύο δόσεις εντός της διετίας 2019- 2020. Στόχος είναι τον πρώτο χρόνο να εξοικονομηθεί 0,70% του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη και τον δεύτερο χρόνο το υπόλοιπο 0,30%. Αυτό σημαίνει ότι αν η προσωπική διαφορά είναι 100 ευρώ τον πρώτο χρόνο θα περικοπούν 70 ευρώ και τον δεύτερο 30.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις άνω των 600-700. Δηλαδή  η μέση σύνταξη αυτού του επιπέδου θα μειωθεί κατά περίπου 10% σε δύο δόσεις (7% και 3%) ενώ η περικοπή θα  αγγίξει το 30% στις συντάξεις άνω των 1000-1200 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες «προσωπικές διαφορές» εντοπίζονται στους συνταξιούχους του πρ. ΤΕΒΕ (περίπου 30%) και του Δημοσίου (15%-20%), ενώ στο ΙΚΑ είναι μικρές (4%-5%).

Έτσι, στο στόχαστρο για πιθανές περικοπές μπαίνουν :
-οι συνταξιούχοι που παρά τις 12 μειώσεις που έχουν υποστεί εξακολουθούν να λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1000 ευρώ. Πρόκειται για συνταξιούχους του δημοσίου, κυρίως ενστόλους, γιατρούς του ΕΣΥ και Πανεπιστημιακούς.
-οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία με υψηλούς μισθούς και
-οι συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ με περισσότερα από 35 χρόνια ασφάλισης.

Ωστόσο προσωπικές διαφορές εμφανίζουν και οι χαμηλές συντάξεις (το 44,8% των συνταξιούχων που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από τα 665 ευρώ) τις οποίες θέλει πάση θυσία να προστατέψει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, προσωπικές διαφορές εμφανίζουν οι μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένη σύνταξη, οι οποίες λαμβάνουν τα κατώτατα όρια με τη λεγόμενη προσαύξηση κατωτάτων ορίων και η σύνταξή τους είναι αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη που δικαιούντο, με βάση τις εισφορές και τις αποδοχές τους, συνταξιούχοι του ΙΚΑ με 15ετία, αλλά και πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες του ΤΕΒΕ.

ΣΧΟΛΙΑ (136)

ΜΑΙΡΗ

ΔΩΣΕ ΠΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ . ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ

@

ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΜΟΛΙΣ ΞΕΠΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ;

Θανάσης

Μη στεναχωριέστε, ο Τσίπρας θα σας κόψει τις συντάξεις, σας έδωσε όμως τον Μπελογιάννη.

Τσακαλώτε, κόψε από αυτούς που έχουν

ΚΟΨΕ από αυτούς που έχουν και 2ο σπίτι, κόψε από αυτούς που έχουν συνολικά πάνω από 20 χιλιάδες ευρώ σε τράπεζες, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, κόψε από ΔΕΗτζήδες, ΟΤΕτζήδες, τράπεζα ελλάδος, κόψε από αυτούς που εισπράττουν και άλλα εισοδήματα (ενοίκια, χωράφια κλπ), κόψε αγρίως από αυτούς που παίρνουν πάνω από 1500 ευρώ το μήνα συνολικά από όλες τις συντάξεις. ΜΗΝ κόψεις καθόλου από όσους έχουν ένα σπίτι των 15 χιλιάδων ευρώ, λιγότερο από 10 χιλιάδες ευρώ σε καταθέσεις κλπ και κάτω από 500 ευρώ το μήνα συνολικά από όλες τις συντάξεις.

Λούλης

Δεν πάει έτσι! Αυτός που έχει, τα έχει διότι κάνει κουμάντο, κάνει οικονομία, κάνει επενδύσεις. Εσένα ας πούμε, αν από αύριο σου δίνουν μισθό 3.000 ευρώ τον μήνα, πάλι δεν θα έχεις τίποτα μια μέρα. Κι αυτό διότι είσαι σπάταλος. Υπάρχει ο Δεητζής με πολυκατοικία, υπάρχει και Δεητζής χρεοκοπημένος. Άσχετα αν και οι δύο λαμβάνουν τον ίδιο μισθό. Αν λοιπόν πάρεις από αυτόν που έχει, τότε δεν υπάρχει λόγος κάποιος μια μέρα να θέλει να έχει. Σου λέει θα μου τα πάρουν. Άρα επιβραβεύεις τον σπάταλο, αντί να τον αποτελειώσεις για τα καλά αυτόν. Άρα, όταν επιβραβεύεις τους σπάταλους και κοιτάς να τα πάρεις από τους αξιόλογους, πάει στον γκρεμό η οικονομία!

George

Τώρα μάλιστα. Σκέφτεσαι καπιταλιστικά επιτέλους.

21.28

Πως το ειπες ολο αυτο?

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΜΕΙΛ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ,ΚΑΙ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ .ΕΥΤΥΧΩΣ .ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΑΧΑΧΧΑΧΧ.

Νικ

Αχαχαχα!!!! Ο Θεος μας φυλαξε!!! Αχαχαχα!!!!!

Συνταξιούχοι

Όλοι εσείς που λέτε οτι "έχετε πληρώσει εισφορές" δεν καταλαβαίνετε ότι τότε πληρώνατε την σύνταξη του πατέρα σας; Τις σημερινές συντάξεις τις πληρώνουν τα εργαζόμενα παιδιά. Με την ανεργία που έχουμε 12 δις έλλειμμα στο ασφαλιστικό. Οι συντάξεις θα μειωθούν και θα ξαναμειωθούν.

Χαβαλές Σύντροφος

Ούτε ένα ευρώ μείωση στις συντάξεις, και αυτό είναι δέσμευση!! Βρε σύντροφοι, μήπως εννοούσατε κόκκινο στρινγκάκι όταν λέγατε ότι έχετε κόκκινες γραμμές;

γεο

βρε τι κακος πρωθυπουργος ηταν ο Σαμαρας τελικα βρε συνταξιουχοι και φορολογουμενοι. τι αχρηστος ηταν και ειχε τα νησια στο 16% την εσταιση στο 13% το αφορολογητο στις 9,000 η στις 12000 δεν θυμαμαι και εκοβε συνεχεια τις υψηλες συνταξεις . ξαφνικα ομως οι Ελληνες βαλαμε μυαλο ψηφισαμε τους μαθητευομενους μαγους που ελεγαν αφορλογητο στις 12,000 13η συνταξη μισθος 751 δεν υποχωρουμε σε φπα νησιων (θα παραιτηθω ελεγε ο μπουλης καμμενος) θα σκισουμε τα μνημονια γενικα ρε παιδι μου θα τρωγαμε ολοι με χρυσα κουταλια και θα πληρωναν αυτοι της λιστας λαγκαρντ το μεγαλο κεφαλαιο κτλ κτλ. παρτε να εχετε τωρα Ελληναρες , και δεν ειναι οτι μας τους φορτωσατε ειναι οτι αυτα τα παρασιτα δεν φευγουν με τιποτα .

Λούλης

Ε φύγε εσύ τότε, αφού δεν φεύγουν αυτά τα παράσιτα. Τόσοι και τόσοι σαν κι εσένα έφυγαν. Εμείς θα τους ψηφίσουμε πάλι, να το ξέρεις. Αν πάλι θέλεις, μείνε και παίξτο επαναστάτης του πληκτρολογίου.

viva Deutschland

μιλάς για το κόμμα των λαμόγιων (σε αγαστή συνεργασία με την τυφλή Δικαιοσύνη) που αυτοαθωώθηκε για το υπερ-σκάνδαλο του Βατοπαιδίου?? χαχα όλοι τα ίδια scheisse είναι...μόνο οι Γερμαναράδες θα σας βάλουν μυαλό

Κωστας Ειτελ

Κυριες και κυριοι, επίσης 30% μειωση στους μισθούς των βουλευτων, τα αφορολογητα τους, των δικαστων, των προεδρων, κλπ. Διαφορετικα πρεπει να ειστε ολοι στους δρομους μεχρι να φυγουν. Αυτο ειναι ντροπη και καταντια.

Λούλης

Να πλένεις το στόμα σου πριν μιλήσεις για τους βουλευτές! Τόσα χρόνια που σου έκαναν τα χατήρια και διόριζαν άπαντες στο δημόσιο, ήταν καλά παιδιά οι βουλευτές. Τώρα που ήρθε ο λογαριασμός, είναι άτιμοι οι βουλευτές. Ε όχι λοιπόν, καμία μείωση στους μισθούς των βουλευτών. Αν δεν σου αρέσει, να πας στην Γερμανία ή στην Αυστραλία. Καλοπερασάκια

George

Εγώ που δεν θέλω να μειωθεί ο μισθός τους αλλά να μειωθεί ο αριθμός τους, πού να πάω?

Λούλης

@20:25. Θα είναι δύσκολο να βρεις χώρα με λιγότερους από 300 βουλευτές. Κοίτα κατά Βουλγαρία μεριά, Σκόπια, Αλβανία ίσως και δες τι γίνεται σε χώρες που τις κυβερνούν λιγότεροι ή χαμηλόμισθοι βουλευτές. Χάλια μαύρα.

George

Νομίζω η Σιγκαπούρη έχει 87 βουλευτές με το μισό πληθυσμό από μας. Και είχε 12,3% ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 16. Όχι κι άσχημα.

20.55

Την Αλβανία λουλα εδω κ εικοσι κ βαλε χρόνια τη κυβερνανε τα καρτελ των ναρκωτικών.

6000

Εγώ πιστεύω ότι τελικά η κυβέρνηση θα νικήσει και το αφορολόγητο θα είναι 6000 ευρώ και όχι 5900 ευρώ που θέλουν οι δανειστές.

5950

Θα τα βρούνε στη μέση, 5950 ευρώ !!!

Μην φοβάστε!

Όσοι έχετε χαμηλή σύνταξη και δεν έχετε σημαντική περιουσία, μην φοβάστε, δεν θα έχετε μείωση σύνταξης, κάποιοι θα πάρουν έως και αύξηση. Οι μειώσεις λόγω κόφτη θα αφορούν πρωτίστως όσους έχουν περιουσία. Κάτι συνταξιούχοι από ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες, τράπεζα Ελλάδος με σπίτι πάνω από 80τμ (ή τιμής πάνω από 30.000 ευρώ) ή με καταθέσεις πάνω από 20.000 ευρώ, αυτοί θα έχουν τον μεγάλο κόφτη.

Συριζόνους

Αν όσους έχουν καταθέσεις 20.000 ευρώ τους χαρακτηρίζετε πλούσιους, οι σύντροφοι υπουργοί με τα εκατομμύρια τι είναι, σεϊχηδες;

Λούλης

Και γιατί αυτοί που έχουν 20.000 ευρώ να μην τους συγκρίνουμε με αυτούς που κοιμούνται στα παγκάκια;

Syrizonous

Πιστεύω να συμφωνείς μαζί μου ότι αν εκτός από το σπίτι έχεις και εξοχικό, είναι αυταπόδεικτη μπουρζουαζία. Επομένως αν πιάσουμε αυτούς το 1,5εκ κομφορμιστές, κατάσχουμε τα εξοχικά και τα πουλήσουμε θα σωθεί η οικονομία, θα πιάσουμε τουλάχιστον 100δις...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

2D4D48AB-E0FB-3E67-EA96-C2851690475D

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 0,53 μονάδων 

DEI_4

Για λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια κάνουν λόγο κύκλοι του ΥΠΕΝ, μετά την έλλειψη προσφορών για τον διαγωνισμού - «Όσοι χαρακτήριζαν “πετράδια της ΔΕΗ” τις λιγνιτικές μονάδες ήταν εκτός τόπου και χρόνου»

12