LIVE

Κορωνοϊός

Δίνουν εισφορές 58.000 ευρώ για να πάρουν επικουρική 130 ευρώ!

Δίνουν εισφορές 58.000 ευρώ για να πάρουν επικουρική 130 ευρώ!

Με 40 χρόνια εισφορές, η επικουρική είναι σήμερα «ψίχουλα» - Κάποιοι στο παρελθόν πήραν διπλά εφάπαξ και σήμερα οι συνταξιούχοι δεν παίρνουν ούτε τις εισφορές τους, επισημαίνει ο πρώην υπ. Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης

Με εισφορές 100 ή 120 ευρώ το μήνα στον κλάδο επικούρησης για 40 χρόνια, ο σημερινός συνταξιούχος παίρνει επικουρική
σύνταξη 130 ευρώ. Με εισφορές 60 -70 ευρώ το μήνα για 40 χρόνια στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ο συνταξιούχος παίρνει σήμερα μέρισμα 100 ευρώ, το πολύ για 15 χρόνια. Αλλά και ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι υποχρεωμένος να πληρώνει κάθε μήνα στον ΕΦΚΑ 1500 ευρώ, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να πάρει ποτέ πίσω τα χρήματα που πλήρωσε ως εισφορές σε 40 χρόνια συνταξιοδοτικού βίου.

Με αυτά τα παραδείγματα, ο τέως υπουργός εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας σε ημερίδα για τα επαγγελματικά ταμεία, καυτηρίασε τις στρεβλώσεις που εμφανίζει ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά και τους λάθους χειρισμούς του παρελθόντος που οδήγησαν τα ταμεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης. «Αν λειτουργούσε σωστά το σύστημα», τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης, «δε θα είχαμε φθάσει στο απαράδεκτο φαινόμενο κάποιοι να έχουν πάρει στο παρελθόν διπλάσιο εφάπαξ από αυτό που δικαιούντο με βάση όσα είχαν πληρώσει και σήμερα να μην παίρνει ένας εργαζόμενος ούτε τις εισφορές του».

Ο τέως υπουργός παραδέχτηκε ότι στις σημερινές συνθήκες είναι δύσκολο να εξευρεθούν διαθέσιμοι πόροι για να στηριχτεί ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης. Ωστόσο επεσήμανε ότι η πολιτεία οφείλει να νομοθετήσει εκ νέου την δυνατότητα μετατροπής των
υφιστάμενων ταμείων σε επαγγελματικά και να δώσει φορολογικά και άλλα κίνητρα.

Για παράδειγμα, όπως είπε, θα μπορούσαν να μεταφερθούν πόροι από την διπλοασφάλιση η οποία εφαρμόζεται με το νέο ασφαλιστικό και να συσταθούν ταμεία συμπληρωματικών προς τον ΕΟΠΥΥ παροχών υγείας με μικρή επιβάρυνση των εργαζόμενων. Το όφελος που θα προκύψει θα είναι μεγάλο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Μάλιστα αναφερόμενος στην αξίωση των δανειστών για εξοικονόμηση 3,6 δισ. ευρώ με συνέπεια τη μείωση των συντάξεων τόνισε ότι οι συμπληρωματικές παροχές από τα επαγγελματικά ταμεία θα μπορούσαν να ελαφρύνουν  δημοσιονομική διάσταση του
ασφαλιστικού. «Για να γίνει κατανοητό», ανέφερε, «εάν σήμερα οι συμπληρωματικές παροχές απονέμονταν από επαγγελματικά ταμεία, ένα ποσό 3,6 δισ. ευρώ δεν θα είχε εγγραφεί στις συνταξιοδοτικές δαπάνες της χώρας. Άρα δεν θα είχαμε ξεπεράσει το όριο του 16,1% του ΑΕΠ που είναι το πλαφόν του 2,5% προστιθέμενο στο 13,6% δαπάνη επί του ΑΕΠ και έτος βάσης το 2010. Άρα δεν θα είχαμε τις πιέσεις για παραπέρα μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και επομένως μείωση των συντάξεων».

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, με τίτλο «Η Επαγγελματική Ασφάλιση είναι πυλώνας εμπιστοσύνης στο παρόν και το μέλλον», ο Νικόλαος Φράγκος, τέως γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστηµίου Αθηνών χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης υποχρεωτικού χαρακτήρα που λειτουργούν στη χώρα μας. Εκτίμησε μάλιστα, πως «εάν ένας ασφαλισμένος υπαχθεί σήμερα σε ένα από τα τέσσερα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, η συσσώρευση κεφαλαίου που θα έχει σε μία πενταετία από σήμερα, θα είναι σημαντικά υψηλότερη από όση θα ήταν αν υπαγόταν σε ένα επικουρικό ταμείο ή στο ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης». 

Ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΤΕΑ – ΥΠΟΙΚ κ. Χαράλαμπος Νούνης από το βήμα της Ημερίδας παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα Τ.Ε.Α. καλύπτουν πάνω από το 25% του ενεργού της πληθυσμού και αναπληρώνουν ένα σημαντικό ποσοστό του συντάξιμου εισοδήματος των μελών τους που κυμαίνεται από 20% έως 50%.

Έμπειροι αναλογιστές υπογράμμισαν επίσης ότι οδηγούμαστε σε ποσοστά αναπλήρωσης 35% με 40% από την εθνική και αναλογική σύνταξη (1ος πυλώνας), γι' αυτό και απομένει στο 2ο πυλώνα να αναπληρώσει τις μεγάλες απώλειες στις παροχές προς τους ασφαλισμένους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

ρωτήστε τα Πασοκια

Τους κλεφτοκοταδες τα ΚλεφτοΠασοκια ρωτήστε να σας πούνε πως φθάσαμε εδώ.

ΤΤ

Απολυτη κοροιδία για τους τίμιους που δεν μπόρεσαν να είναι άτιμοι.

Χ.Κ.

Κρατήσεις Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων... και κρατήσεις ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ = Λογιστικές εγγραφές αέρας στα κιτάπια ενός κράτος που χρεκώπησε γιατί χρησοπλήρωνε τους υπαλλήλους του με δανεικά που θα ξεχρεώναν τα δισέγγονα τους. Τους σημερινούς 40-55ρηδες του Ι.Τ να κλέτε που μια ζωή πληρώναν πραγματικές εισφορές σε ΙΚΑ-επικουρικά και θα πάρουν τα παπά..α τους για σύνταξη.

@

Ε. εντάξει μωρέ, μιά χαρά. Αν βγει ο άλλος στα 67 του σε σύνταξη, θα πρέπει απλώς να ζήσει μέχρι τα 104, για να πάρει τα λεφτά του πίσω... Εφικτό. Και αν ζήσει και παραπάνω, ουουου, θα βγάλει και κέρδος.... Εγώ θα προτιμούσα να μην πάρω επικουρική, αλλά να απαλλασόμουν από τις 58.000 σε εισφορές. Όλα δείχνουν ότι η ιδιωτική συνταξιοδοτική ασφάλιση, ή η ατομική αποταμίευση μέρους του μισθού για τα γεράματα είναι μονόδρομος. Στα κράτος πλέον πληρώνεις, χωρίς να ξέρεις αν ποτέ θα πάρεις.

Σοφός

Να τα πάρετε πίσω αναδρομικά σε βάθος εικοσαετίας από αυτούς τους συνταξιούχους που επήραν τα μεγάλα εφάπαξ αλλά και συντάξεις ενώ δεν πλήρωσαν αρκετά, ούτως ώστε να πάρουν τα ίδια ποσά με τους καινούργιους συνταξιούχους. Δεν μπορεί ένας συνταξιούχος που βγήκε σε σύνταξη το 2008 να έχει πάρει τριπλάσιο εφάπαξ και διπλάσια σύνταξη από έναν συνταξιούχο του 2016 ενώ ο τελευταίος είχε κάνει τριπλάσιες εισφορές από τον πρώτο. Είναι εντελώς άδικο! Να το διορθώσετε!

asxetotsipras

ΘΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ !! ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΥΠΟΨΙΝ ?

AMX 30.

Kαί τί κάνατε ρέ Κουτρουμάνη εσύ καί οί άλλοι ανεκδιήγητοι,Λοβέρδος κ.λ.π γιά νά τό διορθώσετε όταν ''κυβερνούσατε'' τήν Χώρα ?Δέν είσαστε μέρος τού Συστήματος ?Δέν είχατε τήν εξουσία νά φτιάξετε τά κακώς κείμενα ?Γιά διαπιστώσεις έκ τών υστέρω,αμπελοφιλοσοφίες καί μασάλια, είστε μανούλες.Από ενέργειες όμως ?

KOUKOS

ποσ χρηματα εχασαν οσοι ειχαν ασφαλιστει για κατω των 15 ετων?? τιποτα δεν τους αποδιδεται και να παρουν την συνταξη ανασφαλιστων υπεριληκων που για να το παρει καποιος πρεπει να μην εχει πανω απο 4320 εισοδημα. εκτος αυτου τη συνταξη υπεριληκων την ονομασαν ΚΟΙΝΟΝΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με σκοπο βεβαια την μειωση η την καταργηση αυτης. ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ Κ.Κ.Ε ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ το εξυπηρετει η ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ οπως εξυπηρετησε και την ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ εκμεταλευομενοι ολοι τις δυσκολιες των ανθρωπων

Για ρωτήστε τους υπαλλήλους της Βουλης...

Θα πάρουν τα ίδια;;;

Πόπη

Επί Κουτρουμάνη και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ γίνονταν αυτά αλλά τα βλέπει με υστέρηση 40 χρόνων. Αυτοί διόριζαν και υπολόγιζαν τις συντάξεις τότε και τα εφάπαξ παρέα με τους συνδικαλιστές των κομμάτων τους.

oeo

ο κουτρουμάνης δεν ήταν αν θυμάμαι καλά ο καμικάζι υπουργός υγρασίας του 1ου μνημονιου (έκανε και τον νόμο για τους 25αρηδες)... κάτι σαν τον κατρούγκαλο σήμερα ...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης