Υπόδικη για κακούργημα η επικεφαλής του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Υπόδικη για κακούργημα η επικεφαλής του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων

H Ράνια Αικατερινάρη διώκεται μαζί με άλλους πέντε για απιστία και ζημιά 74,4 εκατ. ευρώ - Την διόρισαν οι ίδιοι που ως αντιπολίτευση ζητούσαν για τυπικό κώλυμα την παραίτηση της πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ

Ερωτήματα  εγείρονται από την επιλογή της Ράνιας Αικατερινάρη ως επικεφαλής του νέου Υπερταμείου καθότι  είναι κατηγορούμενη, σε εν εξελίξει δίκη, για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος για υπόθεση που σχετίζεται με παράνομες δανειοδότησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Η κ. Αικατερινάρη, η οποία είναι κόρη της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνας Ξυροτύρη, τοποθετήθηκε σε μια κομβική θέση που θα κρίνει τη τύχη της περιουσία της χώρας και είναι απορίας άξιο πως η κυβέρνηση και  οι σύμβουλοι που κατάρτισαν τη λίστα των μελών του νέου ΔΣ, δεν συμπεριέλαβαν ως κριτήριο το νομικό αυτό ζήτημα που εκκρεμεί.
Θυμίζουμε βέβαια οτι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη θέση της αντιπολίτευσης ζητούσε μανιωδώς, αν και δεν υπήρχε τυπικό κώλυμα, για ηθικούς λόγους, την παραίτηση της τότε επικεφαλής του ΤΧΣ Χριστίνας Σακελλαρίου.

Μετα από πολύμηνη καθυστέρηση το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας - ΕΕΣΠ Α.Ε., στην οποία εχουν υποθηκευτεί για 99 χρόνια ολα τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, με την υπογραφή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η υπόθεση για την οποία είναι κατηγορούμενη,  αφορά  παράνομη δανειοδότηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από τη ΔΕΗ όταν η κ. Αικατερινάρη ήταν Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας. Παράλληλα, έχει ασκηθεί δίωξη κατά της Αικατερινάρη και κατά άλλων πέντε πρώην στελεχών της ΔΕΗ σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού για ζημία που, σύμφωνα με την δικογραφία ανέρχεται σε 74,435 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι υποψήφιοι επελέγησαν με βάση την αδιαμφισβήτητη επαγγελματική και προσωπική τους πορεία, τη δυνατότητά τους να αντιλαμβάνονται αφενός το επιχειρηματικό γίγνεσθαι σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αφετέρου τον ευρύτερο οικονομικό ρόλο της εταιρείας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το ρόλο των κρατικών επιχειρήσεων και της Δημόσιας περιουσίας, εντός του πλαισίου των μακροπρόθεσμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και των απαιτούμενων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών προσαρμογών.


Τι λέει ο νόμος

Σύμφωνα με τον νόμο  Ν.4389/2016 για το Υπερταμείο, η Γενική Συνέλευση της εταιρείας (ο υπουργός Οικονομικών) εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της που περιλαμβάνει τους όποιους στόχους αξιοποίησης ή ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.Οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση προτείνεται από τα διοικητικά όργανα της εταιρείας πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό. Αυτό αφορά και τις ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Ταμείο (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΚΑ).

Τη διοίκηση του υπερ-Ταμείου αναλαμβάνει Διοικητικό Συμβούλιο από 5 έως 7 μέλη, τα οποία εκλέγονται για 4 χρόνια και αρμοδιότητά του θα είναι η παρακολούθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η κατανομή των εσόδων από αυτές.

Υπεύθυνο για την εποπτεία του θα είναι το Εποπτικό Συμβούλιο αποτελούμενο από 5 μέλη.

Στο Εποπτικό Συμβούλιο τα 3/5 των μελών επιλέγει η ελληνική πλευρά κατόπιν σύμφωνης γνώμης των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ενώ τα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, επιλέγονται από τους θεσμούς, χωρίς ο πρόεδρος να έχει διπλή ψήφο.

Ποια είναι


Το βιογραφικό της κ. Ουρανίας (Ράνιας) Αικατερινάρη, Διευθύνουσας Συμβούλου (CEO) και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.
“Γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ. Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το City University στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει εργαστεί στην επιχειρηματική και επενδυτική τραπεζική σε Ελλάδα και εξωτερικό σε μεγάλους οργανισμούς όπως η BNP Paribas, Eurobank και Deutsche Bank. Έχει διατελέσει Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος στη ΔΕΗ την περίοδο 2010-2015. Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν Partner στην Ernst & Young (ΕΥ). Να σημειωθεί πως η κ. Αικατερινάρη είναι κόρη της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη”.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (72)

ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΡΕ !

ΞΥΡΙΖΑ και ...ξηρό-τυρί !!

Ολοι θα βολευθειτε

Να προσλαβουμε και τον κομητα Δρακουλα νυκτερινο φυλακα στις φιαλες αιματος του ερυθρου σταυρου.ΤΕΟ

George

Δεν τρέχει τίποτα, μην ξεχνάτε ο,τι ειναι συριζαία και παιδί συριζαίας τ. βουλευτίνας. Να φοβάστε τα παιδιά του λαού και όχι τα παιδιά της νομενκλατούρας του ΣΥΡΙΖΑ.

θα αθωωθεί το κορίτσι πανηγυρικά

αμφιβάλλει κανείς ? Εδώ οι αθεόφοβοι προσπαθούν να καταλύσουν το Σύνταγμα για να μείνουν οι δικοί τους στις θέσεις τους

Αγύριγο κεφάλι

Η Οικονομική κρίση είναι ΚΟΛΠΑ του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ και των ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ. Πιστεύει κανένας ΝΟΗΜΩΝ ότι θα ΥΠΗΡΧΕ ποτέ ο ΕΝΦΙΑ εάν η ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ της Ελλάδος είχε στην περιουσία ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ; Αυτοί ΞΕΡΟΥΝ που ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ και ΞΕΡΟΥΝ πως και πότε να κάνουν ΑΠΟΤΟΜΑ "γυρίσματα" των ΞΕΝΩΝ (των Τραπεζών και ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ) ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ τα οποία διαχειρίζονται. Ξέρουν π.χ ΠΟΤΕ θα ανεβεί η τιμή της Αλουμίνας; Πότε και πόσο θα αυξηθεί η θα μειωθεί η τιμή του κομίστρου του ΞΗΡΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ γιά να αγοράσουν, ή καλύτερα να νοικιάσουν, τάνκερ κτλ! Αγαπητοί μου τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ είναι γιά τους ΑΝΗΜΠΟΡΟΥΣ και όχι γιά τους ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ τους οποίους θυμιατίζει η ΔΕΞΙΑ ΣΑΣ από το πρωί έως το βράδυ. Και ύστερα, ως χάνοι, περιμένετε να ρθει η ΔΕΞΙΑ ΣΑΣ γιά να ....σας "σώσει"!..

Σωτηρης Παπαδοπουλος

Μεσαααααααα τα λαμογια του κερατα...

Καζαντεπι

Ξηροτυρη και Ξεροσφυρι με την πολυκατοικια στο ΣειχΣου κι αλλου.

mania

Μην αγχώνεστε. Γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα αθωωθεί και θα μπορεί να αναλάβει την θέση.!!!!!

ερωτών πολίτης

Γράφεται το κείμενο: ".....Έχει διατελέσει Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος στη ΔΕΗ την περίοδο 2010-2015". Ποιος κυβερνούσε αυτή την περίοδο παρακαλώ;

Αλεξάνδρεια

....2012 μέχρι 2013 κυβερνούσε και η ΔΗΜΑΡ , η οποία ΔΗΜΑΡ δεν παραιτήθηκε από καμία θέση (σύστημα 4-2-1) ,μέχρι που δεν ψήφισε Δήμα και να ... ο διορισμός τώρα. Αλλοι , επίσης της ΔΗΜΑΡ, έγιναν Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων στην τωρινή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατάσταση .Ολα ,μα όλα ,έχουν μια ερμηνεία.............

nikos

το βιογραφικό της λέει ότι όλη της την ζωή ήταν μία απλή τραπεζουπάλληλος και όταν ήρθαν στα πράματα το πασοκ του ΓΑΠ, χάριν της πασοκτσού τότε μάνα της την έβαλαν αναπληρώτρια διευθύντρια στην ΔΕΗ. Μετά ο συριζα θα έσωζα την χώρα και μάνα και κόρη αισθάνθηκαν πολύ άσχημα που το έως τότε πασοκ που προσκηνούσαν την κατέστρεψε, και μεταπήδησαν στον συριζα. Τι να πει κανείς.

Jimmy

Γιατί στην τράπεζα ποιος την έβαλε, σιγά μην μπήκε με την αξία της. Σήμερα, η αξία χάνεται.

πμ

Η ΜΑΝΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΣΟΙ ΗΤΑΝ ΚΚΕ ΕΣΩΤ.ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΑΣΟΚΤΣΟΥ ΜΙΛΑΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ?ΚΟΙΤΑΞΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΕΞΙΕ ΗΛΙΘΙΕ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης