O Ρουμπινί τον χαβά του και η Moody’s ασυγκίνητη...

O Ρουμπινί τον χαβά του και η Moody’s ασυγκίνητη...

Αντίθετος με το πνεύμα του συνόλου των εκτιμήσεων που εκφράζουν πολιτικοί, οικονομολόγοι και αναλυτές σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας για την μηχανισμό στήριξης...

O Ρουμπινί τον χαβά του και η Moody’s ασυγκίνητη...
Αντίθετος με το πνεύμα του συνόλου των εκτιμήσεων που εκφράζουν πολιτικοί, οικονομολόγοι και αναλυτές σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας για την μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε, όπως ...μάλλον αναμενόταν, ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο καθηγητής του New York University δήλωσε ότι ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ήταν πιο "καθαρή λύση" από το σχέδιο που υιοθέτησαν οι χώρες της ζώνης του ευρώ. 

"Πρόκειται για ένα συμβιβασμό μεταξύ των γερμανικών απόψεων που ήθελαν μεγαλύτερο ρόλο για το ΔΝΤ στη στήριξη της Ελλάδας και των απόψεων στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, και ιδιαίτερα στη Γαλλία, που επιθυμούσαν μια ευρωπαϊκή λύση", ανέφερε ο Ρουμπινί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "η λύση του ΔΝΤ θα ήταν πιο καθαρή επειδή το ΔΝΤ διαθέτει την εμπειρία για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα”.

Παράλληλα, εξέφρασε τις αμφιβολίες του αναφορικά με το εάν είναι λογικό να παρέχεται βοήθεια μόνο στη περίπτωση κρίσιμων καταστάσεων. "Η ανησυχία μου είναι ότι η Ε.Ε. ενδεχομένως να επιβάλει πιο αυστηρά μέτρα οδηγώντας σε μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Moody’s

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, πάντως, η Moody’s εκτίμησε ότι μειώνεται ο κίνδυνος ρευστότητας για την Ελλάδα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει και μετά το 2010 το ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο αξιολόγησης για τα ομόλογα που δέχεται ως εγγύηση.

Η απόφαση της ΕΚΤ μειώνει ενδεχομένως τον κίνδυνο ρευστότητας και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο οποίος πάντως προσθέτει ότι η απόφαση της ΕΚΤ έχει μικρό αντίκτυπο στην αξιολόγηση (Α2) ή τις προοπτικές της οικονομίας (αρνητικές) της Ελλάδας, καθώς οι αναλυτές της Moody’s είχαν προβλέψει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η Sarah Carlson, αντιπρόεδρος και αναλύτρια της Moody’s Sovereign Risk Group και επικεφαλής ανάλυσης για την Ελλάδα πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση Α2 με αρνητικές προοπτικές για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί στο εξής από τρεις βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να ακολουθήσει αυστηρά τις φιλόδοξες δημοσιονομικές της δεσμεύσεις, η δεύτερη αφορά τη μελλοντική στάση της ΕΚΤ αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης κινδύνων και τις εγγυήσεις που δέχεται και η τρίτη με την παροχή εξωτερικής βοήθειας στην περίπτωση που τη ζητήσει η Ελλάδα, καθώς ο μηχανισμός που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής χαρακτηρίζεται ως πιο «περίπλοκος» από ότι αναμενόταν...

Καίριας σημασίας για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, καταλήγει η Moody΄s, είναι το αν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες η εμπιστοσύνη της αγοράς θα ενισχυθεί, λόγω του πακέτου βοήθειας, ή θα μειωθεί λόγω της δυσμενών συνθηκών κάτω από τις οποίες λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης