Η Τίνα παίρνει πίσω τις μειώσεις τιμών στα φωτοβολταϊκά
Η Τίνα παίρνει πίσω τις μειώσεις τιμών στα φωτοβολταϊκά
Χαράς ευαγγέλια για τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς το υπουργείο περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής φαίνεται ότι επαναφέρει την τιμολόγηση που προβλέπει ο νόμος 3734/2009 για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, παίρνοντας πως τις μεγάλες μειώσεις που θα ίσχυαν κατά κατηγορία για τους επόμενους 18 και 30 μήνες...
Χαράς ευαγγέλια για τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς το υπουργείο περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής φαίνεται ότι επαναφέρει την τιμολόγηση που προβλέπει ο νόμος 3734/2009 για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, παίρνοντας πως τις μεγάλες μειώσεις που θα ίσχυαν κατά κατηγορία για τους επόμενους 18 και 30 μήνες.
Στη σχετική δήλωση προέβη χτες, στην διάρκεια ειδικής ημερίδας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών κ. Χρήστος Καλυβιώτης και η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνεται από πηγές του υπουργείου, χωρίς πάντως να υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις και με το ζήτημα να παραπέμπεται στην …πολυαναμενόμενη κατάθεση στην Βουλή του νομοσχεδίου για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).
Πιο συγκεκριμένα, με βάση το νόμο 3734 του 2009, ισχύουν οι ακόλουθες τιμές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα:
|
Ωστόσο η υπουργός είχε προ μηνός αιφνιδιάσει θέτοντας προς ολιγοήμερη διαβούλευση νέες τιμές για την παραγόμενη ενέργεια και, συγκεκριμένα, τα 400 ευρώ ανά παραγόμενη μεγαβατώρα για συστήματα έως 100 κιλοβάτ και τα 320 ευρώ για συστήματα άνω των 100 κιλοβάτ αντιστοίχως.
Απειλές για αγωγές και λύση!
Η εξέλιξη είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, φέρνοντας και απειλές ακόμη και για κατάθεση αγωγών για διαφυγόντα έσοδα της τάξης …κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ από τους Συνδέσμους του χώρου!
Τελικά φαίνεται ότι το ζήτημα διευθετείται, με αντάλλαγμα, πάντως, την κατάργηση των επιδοτήσεων για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου που τελεί υπό επεξεργασία κυρίως από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Η επαναφορά, πάντως, της τιμολόγησης του ν. 3734/2009 δεν φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως τους επιχειρηματικούς συνδέσμους του χώρου, οι οποίοι στο επιχείρημα της μεγάλης μείωσης –έως και κατά 50% - του κόστους επένδυσης αντιπαραθέτουν το επιχείρημα της ίσως και μεγαλύτερης αύξησης του κόστους τραπεζικού δανεισμού.
“Διαφαίνεται ότι στόχος του υπουργείου είναι η εγκατάσταση μόλις 1.200 “ηλιακών” MW ως το 2020, δηλαδή μόλις το 2,3% στο ενεργειακό μείγμα” δήλωσε ο κ. Καλυβιώτης, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών να φθάσει στο 12%, που μεταφράζεται στην εγκατάσταση περίπου 6.500 MW την επόμενη δεκαετία.
Στον Σύνδεσμο, δε, έχουν υπολογίσει ότι μία ανάπτυξη αυτού του εύρους για τα φωτοβολταϊκά θα έχει ως αποτέλεσμα έως το 2020 το τέλος υπέρ των ΑΠΕ να επίβαρύνει ετησίως ένα μέσο νοικοκυριό κατά περίπου 50 ευρώ.
“Πρόκειται για ποσό που πληρώνουν σήμερα οι πολίτες υπέρ ΕΡΤ κλπ” αναφέρει στο protothema gr. παράγων του χώρου, χωρίς πάντως να αρνείται ότι αυτήν την στιγμή το κόστος για έναν τέτοιο λογαριασμό είναι χαμηλότερο από 2 ευρώ ετησίως!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Καλυβιώτης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εκκρεμούν σήμερα αιτήσεις για Φ/Β σταθμούς συνολικής ισχύος 3.700 MW, μη συμπεριλαμβανομένων των εξαιρέσεων, δηλαδή των μικρών εγκαταστάσεων που δεν χρειάζονται άδεια.
Πρόκειται για αριθμό που, καθώς αναφέρεται σε ισχύ πάνω από τον στόχο της 10ετίας, δημιουργεί έντονη ανησυχία για την κατάληξη πολλών επενδυτικών σχεδίων.
Στον ΣΕΦ θεωρούν, τέλος, ότι αρνητικά λειτουργεί για τις επενδύσεις στον χώρο αλλά και ότι μπορεί να ευνοήσει το παραεμπόριο αδειών το γεγονός ότι για να ισχύσουν οι προβλεπόμενες στο νέο νόμο απαλλαγές από κάθε αδειοδοτική διαδικασία φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος έως 500 κιλοβάτ, θα πρέπει προηγουμένως να υπογραφούν σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Να θυμίσουμε ότι για τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα (στέγες, επιφάνειες κλπ) έτσι κι αλλιώς διατηρείται σε ισχύ η τιμολόγηση του ν. 3734/2009 που είναι τα 550 ευρώ ανά παραγόμενη μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα