Τσακαλώτος: «Ορκίστηκε» διαρκή αφοσίωση στο Μνημόνιο και τώρα «βρυχάται» κατά του Σόιμπλε

Τσακαλώτος: «Ορκίστηκε» διαρκή αφοσίωση στο Μνημόνιο και τώρα «βρυχάται» κατά του Σόιμπλε

Σε ειρωνικό ύφος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τα βάζει εκ νέου με την πολιτική του Γερμανού ομολόγου του, λέγοντας ότι, στην ουσία, οδηγεί την «Γηραιά Ήπειρο» σε διάσπαση

Αιχμηρός και επικριτικός για την εμμονή των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά στην εφαρμογή των κανόνων εμφανίζεται σε άρθρο του στην βρετανική πλατφόρμα ενημέρωσης και πολιτικής ανάλυσης, "Open Democracy", o Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
 
Στο άρθρο του, το οποίο συνέπεσε με τη δημοσίευση της επιστολής του προς τους θεσμούς, στην οποία, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «διαρκή αφοσίωση» στο Μνημόνιο
, ο Έλληνας υπουργός μιλάει "έξω από τα δόντια", επισημαίνοντας πως η πολιτική που ακολουθείται σήμερα στην Ευρώπη -"δείχνοντας" την Γερμανία- ενισχύει τους δεξιούς λαϊκιστές και την ακροδεξιά, ενώ απειλεί να διασπάσει την ΕΕ. Επιπλέον, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως... ζουρλομανδύα!
  
Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και επιδείνωσης των υποδομών και της κοινωνικής πρόνοιας.
  
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται επικριτικός για το γεγονός ότι η ΕΚΤ είναι προσηλωμένη στον κίνδυνο του πληθωρισμού και ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δρα ως μόνιμος ζουρλομανδύας... Για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, χωρίς μια ατζέντα που θα έχει ως βάση την ανάπτυξη και μια διαφορετική οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική για την ευρωζώνη, που θα ενσωματώνει τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματά τους, δηλαδή αυτό που ονομάζει "κοινωνική αφήγηση", οι δεξιοί λαϊκιστές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος.
       
Το επιχείρημα της αφήγησης αυτής, όπως ο ίδιος επισημαίνει, είναι ότι η ΕΕ βασίζεται σε κανόνες και ότι η αλλαγή των κανόνων αυτών κάθε τόσο μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Επιπλέον, κατά την ίδια αφήγηση, οι πολίτες του Βορρά έχουν κουραστεί από τη διάσωση εκείνων του Νότου, που είτε δεν μπορούν είτε είναι απρόθυμοι να συμμορφωθούν με τους κανόνες.

«Με λίγα λόγια, η Ευρώπη μπορεί να διασωθεί ως ένα ενιαίο σύνολο, αν όλα τα κράτη-μέλη γίνουν περισσότερο σαν την Γερμανία. Εάν δεν το το πράξουν, τότε λαϊκίστικες και φυγόκεντρες δυνάμεις θα αναπτυχθούν στον Βορρά και θα υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες» αναφέρει με ειρωνικό ύφος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην πολιτική Σόιμπλε.

Στο σημείο αυτό ο Έλληνας υπουργός τονίζει πως η «κοινωνική αφήγηση» έχει μεγάλη πνευματική στήριξη, διότι εστιάζει στις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας και στις αυξανόμενες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Το πιο σημαντικό είναι πως η «κοινωνική αφήγηση» αντιμετωπίζει τους φόβους εκείνων που στρέφονται προς την άκρα δεξιά, προτείνοντας μια αλλαγή στην ημερήσια διάταξη και τη μεταρρύθμιση των υφιστάμενων προτεραιοτήτων.

Επικαλείται επίσης τον Αμερικανό πολιτικό αναλυτή, ιστορικό και δημοσιογράφο Τόμας Φρανκ, ο οποίος έχει υποστηρίξει πως η ικανότητα της Ακροδεξιάς να κινητοποιεί την κοινωνική βάση του προοδευτικού μπλοκ στηρίζεται στο ότι οι προοδευτικοί δεν κινητοποιούν τη δική τους βάση, για να αμφισβητήσουν τη νεοφιλελεύθερη τάξη.ΣΧΟΛΙΑ (16)

Nick

Μιλαει σαν τσεκακι, γελαει σαν τσεκακι, δρα σαν τσεκακι, μας κοροιδευει σαν τσεκακι, κι εμεις ροχαλιζουμε

dim

ποντικομαμή τσακαλώταινα...

Μη κραικοδιαιτος

Σύγχυση & "κοινωνική αφήγηση"=μοναδικη φροντίδα και στήριξη της εκλογικής πελατειας(δημόσιο-συνταξιούχοι και κοματικο-κρατικοδίαιτη νομενκλατούρα)=απέχθεια προς την πραγματική οικονομία-επενδυσεις(εξοντωτική φορολόγηση)=ΚΑΡΕΚΛΑ...Όμως η πραγματική ζωή προχωρά και διαλύει στο διαβα της,τις ανεδαφικές φαντασιώσεις και τις υποκριτικές θεωρίες περί "καλών(πχ Τσακαλώτος) και κακών(πχ Σόιμπλε). ΥΓδιαλεξτε:περηφάνεια η επαιτεια!!!...και τα δυο μαζί ειναι γελοίο.....

ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

Έσοδα της τάξης των 555 εκατομμυρίων ευρώ άντλησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά το 2012 από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της. Το ποσό αυτό είναι κατά 99 εκατομμύρια μειωμένο σε σχέση με τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από του ελληνικούς τίτλους το 2011 (654 εκατομμύρια ευρώ).Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου, τα κέρδη της ΕΚΤ απο τα ελληνικά ομόλογα θα επιστραφούν στην Ελλάδα μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών.ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΤΗ 14,15; ΤΟ 3% ΤΗΣ ΕΚΤ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ 5 ΤΡΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΕΚΤ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΝΤΡΑΓΚΙ!! ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΗ ΦΟΥΣΚΑ ΕΙΝΑΙ 150ΔΙΣ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΑ Ή ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ! ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΜΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΣΜ,ΕΣΜ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΑΠΟ 2-5 ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΡΗΤΡΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ (ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΤΡΑΠΕΩΝ ΚΛΠ.)!! ΑΣ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΜΕ -0,30% ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕ 2%+ ΜΟ!!

rated junk

Αν δε σου αρεσει μπατακτζη να πας να δανειστης με 28% απο τις αγορες. The key word here is ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

ΟΛΑ

ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΥΠΟΙΚ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΕ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ! ΑΥΤ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΦΑΡΠΑΓΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ (ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ)! ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ ΕΡΧΕΤΕ Η ΣΕΙΡΑ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ!

Πλουσιε

Εθνικος Πλουτος καφενεια, φραπετζιδικα, σουβλατζιδικα, παρανομ α κοτετσια, τεμπελχαναδες, λαμογια, ξερωλες, σκουπιδαριο, γοπες, γραφητι και αδεσποτα. Ναι αυτα θελουν να παρουν

Πήγαινε μια βόλτα,ρε έλληνα ΠΛΟΥΣΙΕ!!!...κατα Γερμανια μερια,και μετά έλα να τα πουμε...ασχετε...θα ΣΚΑΣΕΙΣ απ το πολυ σανό,εκτός κι αν εισαικρατικοδιαιτος λ,εθνικος, στρατηγικός σχεδιαστής, όποτε έχεις δικαίωμα να πετάς και βλήματα...

Έκσταση!

Εσύ,ελληναρα με τον πλούτο το μεγάλο....δεν πας καμμια βόλτα, κατα γερμανια μεριά για να δεις τι σημαίνει πλούτος και κράτος....και μετά να τα πούμε...μέχρι τότε σταματά να τρως σανό γιατί θα σκάσεις...εκτός και αν ανήκεις στην κοματικη νομενκλατούρα, όποτε έχεις κάθε δικαίωμα να προπαγανδίζεις...ασύστολα!!!

Συνεχίστε το έργο σας

Μπορει να ειναι η χειρότερη και η πιο ανίκανη κυβερνηση ολων των εποχών αλλα εχουν κανει κατι πολυ σημαντικό. Εχουν κόψει αρκετά τις συντάξεις των κόπρων που ξέσκισαν για τέσσερις δεκαετιες την χώρα. Και φαινεται οτι θα τις κόψουν και αλλο. Αυτο το τρομερό έργο, η αξία του οποίου θα φανεί στο μέλλον, δεν το εχει κανει κανεις μεχρι σήμερα. Και ευτυχώς φαινεται οτι θα συνεχίσουν να τις κόβουν. Απο αυτη την αποψη ας μείνουν μεχρι το 2019

ΕΙΣΑΙ ΑΠΑΙΚΤΟΣ

Καλά είσαι άπαικτος, ιδιαίτερα έξυπνος και βαθύς γνώστης της Οικονομίας και της Κοινωνιολογίας! Εσένα τι σούκοψε με την ευκαιρία?

ΝΙΚΟΣ

Πρέπει να είναι οι πιο ξεφτιλισμένοι αριστεροί που έχουν εμφανιστεί στον πλανήτη. Το κακό είναι ότι τους αρέσει κιόλας. Δεν πα να πέφτουνε οι φάπες και οι δηλώσεις μεταμέλειας, αυτοί εκεί, ότι διαπραγματεύονται σκληρά και μοίρασαν την 13η σύνταξη. Οταν αρχίσουν οι φάπες κι εδώ μέσα από τον κόσμο,πάλι θα διαπραγματεύονται.

ΞΕΝΟΣ

.....πόσα κιλά σανό ακόμη !!!! Διαβάστε τις δηλώσεις του και τις τοποθετήσεις του στην Βουλή και μετά βγάλτε τα συμπερασματά σας ....εδω σταματά η σύγχρονη επιστήμη ...

Annabelle

Η συνειδητά λένε τα ψέμματα , εφόσον βρίσκουν πρόσφορο κοινό ή παίζει και να ναι ηλίθιοι, να μη καταλαβαίνουν τι κάνουν ,να νομίζουν ότι έχουν και δίκιο.

Τσακαλώτος

Κύριε Σόιμπλε, δε θα το ξανακάνω. Δε θα ξανά μοιράσω σανό/χρήμα στο λαό μόνο και μόνο για να μας ξαναψηφίσουν. Θα είμαι καλό παιδί από εδώ και μπρος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

esm

Ο γενικός γραμματέας του ESM αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει σε μόνιμη βάση την εμπιστοσύνη των επενδυτών, συνεχίζοντας να εκσυγχρονίζει την οικονομία της – Τι αναφέρει στο τριμηνιαίο μήνυμά του προς τους επενδυτές 

1
ypourgeio_main

Το πλεόνασμα ανήλθε στα 3,157 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ωστόσο μικρότερο σε σχέση με πέρυσι -  Πτώση στα έσοδα από το φόρο εισοδήματος λόγω υπερφορολόγησης και ρυθμίσεων παλαιών χρεών - Περικόπηκαν προνοιακές δαπάνες - Λιγότερες επιστροφές

1
telikikloforias

Με μια δήλωση-σοκ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σβήνει τις ελπίδες εκατομμυρίων ιδιοκτητών αυτοκινήτων που τα έχουν σε ακινησία για μείωση των Τελών Κυκλοφορίας 2019.