“Μια ανάσα” προ της αποχώρησης από την Κίνα η Google
“Μια ανάσα” προ της αποχώρησης από την Κίνα η Google
Η απόφαση ελήφθη! Ή, τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζονται οι Financial Times και η New York Post που επιμένουν πως η μεγαλύτερη ιντερνετική μηχανή αναζήτησης, η γνωστή μας Google
Η απόφαση ελήφθη! Ή, τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζονται οι Financial Times και η New York Post που επιμένουν πως η μεγαλύτερη ιντερνετική μηχανή αναζήτησης, η γνωστή μας Google, αποφάσισε να κλείσει την κινεζική θυγατρική της και να αποχωρήσει από την πλέον αναπτυσσόμενη και εν δυνάμει μεγαλύτερη αγορά του κόσμου αρνούμενη να συμμορφωθεί με τους ισχύοντες κινεζικούς νόμους περί ελευθεροτυπίας και καταγγέλλοντας εμμέσως – γιατί ήδη το έχει κάνει προ διμήνου με τον πλέον ευθύ και επίσημο τρόπο – πως η Κινεζική κυβέρνηση λογοκρίνει το περιεχόμενο «μη αρεστών σε αυτήν ιστότοπων» ή και απαγορεύει, μπλοκάρει την πρόσβαση σε αυτούς.
Ο ισχυρός άνδρας της Google, ο κύριος Eric Schmidt, φρόντισε μεν να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα, όμως και οι δύο εφημερίδες επανέρχονται και εμμένουν στο ρεπορτάζ τους, φιλοξενώντας μάλιστα αναλύσεις ειδικών που θεωρούν πως η αποχώρηση της εταιρίας από την Κίνα είναι ειλημμένη απόφαση, κατά 99,9% όπως λένε, και απλώς διερωτώνται τόσο για το χρόνο που θα συμβεί αυτό, όσο και για τις επιπτώσεις που θα έχει μεσομακροπρόθεσμα στη λειτουργία και στην κερδοφορία της Google.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT την περασμένη εβδομάδα η κατάσταση μεταξύ των κινεζικών αρχών και της Google έφτασε στο μη περαιτέρω, με τους πρώτους να ανακοινώνουν πως η εταιρία είτε πρέπει να ακολουθεί τους νόμους της χώρας, είτε να υφίσταται τις «συνέπειες των παρανομιών της» και τη διοίκηση της Google να δηλώνει πως δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει στο άνοιγμα του «κουτιού της Πανδώρας» που θα επιτρέπει σε κυβερνήσεις, πολιτικούς ή όποιον άλλον ισχυρό να ελέγχει κατά το δοκούν το Διαδίκτυο.
Επίσης η Google αφήνει αιχμές πως ουσιαστικά εξωθείται σε αποχώρηση από την Κίνα ώστε να πάψει να είναι ανταγωνιστική της Baidu, της μεγαλύτερης εγχώριας μηχανής ιντερνετικής αναζήτησης!
Όσον αφορά τώρα στον οικονομικό αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης εδώ οι απόψεις διίστανται: οι αναλυτές συμφωνούν στο ότι προς ώρας η «ζημιά» θα είναι αμελητέα, αφού το 2009 η κινεζική αγορά συνεισέφερε μόλις το 1% του συνολικού τζίρου της Google και το 2010 το 2%. Τι θα γίνει όμως στο μέλλον; Αυτό είναι μια άλλη ιστορία …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα