Ύφεση έως 1,7% αλλά και ….ηρεμία τώρα από την Κομισιόν

Ύφεση έως 1,7% αλλά και ….ηρεμία τώρα από την Κομισιόν

"Περνάει τη βάση"  η χώρα μας στο κρίσιμο "διαγώνισμα" της πορείας εκτέλεσης του Προγράμματος Σταθερότητας και των μέτρων μείωσης των ελλειμμάτων...

Ύφεση έως 1,7% αλλά και ….ηρεμία τώρα από την Κομισιόν
«Περνάει τη βάση» η χώρα μας στο κρίσιμο  «διαγώνισμα» της πορείας εκτέλεσης  του Προγράμματος Σταθερότητας και  των μέτρων μείωσης των ελλειμμάτων. Η κυβέρνηση απέστειλε στις Βρυξέλλες τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του έτους που δείχνουν ότι η Ελλάδα έδρασε και πήρε μόνη της τα σκληρά μέτρα που ήθελαν να ακούσουν Κομισιόν και Ευρωπαίοι Εταίροι -πριν της τα επιβάλουν στις 16 Μαϊου- προκειμένου να προλάβει και τις γκρίνιες για τις «αστοχίες» που διαπιστώνουν οι κοινοτικοί ελεγκτές μας.  

Η τελική κρίση  θα γίνει στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Ήδη σήμερα όμως ο εκπρόσωπος του αρμοδίου Επιτρόπου Αμαντέο Αλταφάζ τόνισε ότι «τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος αυτόν τον χρόνο, το 2010, έχουν ληφθεί. Νομίζω ότι αυτή είναι η σημαντικότερη πληροφορία για την ελληνική κατάσταση σήμερα. Υπάρχει «ελληνική λύση στα ελληνικά προβλήματα» και αυτό είναι το πιο βασικό ζήτημα». 

Για να εξευμενίσει  τους αμφισβητίες της, η κυβέρνηση  επικαλείται τα πρόσθετα σκληρά που έλαβε (αύξηση ΦΠΑ κλπ) ενώ «κοστολογεί» τις περικοπές που ανακοίνωσε σε μείωση 10% των μισθών στο δημόσιο και 13% για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 
Κλείσιμο

Παρόλα αυτά, στην «έκθεση πεπραγμένων» που στέλνει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση παραδέχεται, για πρώτη φορά επισήμως, πως το 2010 η ύφεση θα είναι η μεγαλύτερη από όσο υπολόγιζε "και ενδεχομένως θα ξεπεράσει και την εκτίμηση του εναλλακτικού σεναρίου (-0,8%)" στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. 

Όπως όλα  δείχνουν, η μείωση του ΑΕΠ θα είναι 1,2% έως 1,7% ή και μεγαλύτερη (όπως διαβλέπουν και οι ελεγκτές των Βρυξελλών στο πόρισμά τους που θα τεθεί στη συζήτηση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης) αντί για 0,3% που προέβλεπε στο «βασικό σενάριο» το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας. 

Σύμφωνα με το «ραπόρτο»  που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών, στο πρώτο δίμηνο δε σημειώθηκε καμία υπέρβαση δαπανών. Αντιθέτως, τον Ιανουάριο αναλώθηκε μόλις το 5,5% των ετήσιων προβλέψεων για τις δημόσιες δαπάνες, καθώς γίνεται φανερό ότι έχουν παγώσει όλες οι πληρωμές και το κρατικό χρήμα ρέει πλέον με το σταγονόμετρο. Ωστόσο τα έσοδα υστέρησαν ελαφρώς έναντι των στόχων (αύξηση 7,9% έπειτα από άνοδο 9,9% τον Ιανουάριο και έναντι ετήσιου στόχου 9%). Η αστοχία αυτή αποδίδεται πάντως στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εφοριακών και τελωνειακών, που «πάγωσαν» τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του Κράτους. 

Ωστόσο οι Βρυξέλλες θεωρούν ιδιαίτερα αισιόδοξες και τις προβλέψεις της κυβέρνησης για εισπράξεις 1,3 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ εν μέσω κρίσης. 

Τα σχετικά  στοιχεία περιλαμβάνονται στη δεύτερη  μηνιαία έκθεση υλοποίησης του ΠΣΑ  που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών  στην Κομισιόν, αν και πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρουν ότι τα τελικά δεδομένα θα είναι καλύτερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης