Ύφεση 0,3% για το 2016 στην Ελλάδα «βλέπει» η Κομισιόν

Ύφεση 0,3% για το 2016 στην Ελλάδα «βλέπει» η Κομισιόν

Στο 23,5% η ανεργία, αρνητικό το πρόσημο των εξαγωγών - Ανάπτυξη 2,7% το 2017 και 3,1% για το 2018 βλέπει η ΕΕ - Πρόβλημα οι δαπάνες

Για ύφεση 0,3% και το 2016 κάνει λόγο η Κομισιόν στις Φθινοπωρινές Οικονομικές Εκτιμήσεις της που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση προβλέπεται ανάπτυξη 2,7% για το 2017 και 3,1% για το 2018.

Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως αν γίνει η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων μπορούμε να δούμε έναν «ενάρετο κύκλο» στην ελληνική οικονομία. 

Οι προβλέψεις της Επιτροπής αναφέρουν πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται σε ρυθμούς χαμηλού πληθωρισμού, αναμένοντας αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2017 και σταδιακή μείωση της έπειτα, εξαιτίας της επικείμενης αύξησης στο ενεργειακό κόστος. 

Σταδιακή μείωση ανεργίας μετά το υψηλό του 2015
Θετικά θα κινηθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα στα επόμενα έτη καθώς η αγορά εργασίας τα πήγε καλύτερα από ότι ανέμενε η Επιτροπή στο πρώτο μισό του 2016 με την ανεργία να πέφτει στο 23.2% τον Ιούλιο από 24.9% το 2015. Η μείωση της ανεργίας αναμένεται να συνεχίσει μέχρι το 2018 (22,2% το 2017 και 20,3% το 2018), δείχνοντας τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων. 

Αυξάνεται ο λόγος χρέους - ΑΕΠ, σταδιακή απομείωση από το 2017

Για το χρέος η Επιτροπή βλέπει πως ο λόγος χρέους-ΑΕΠ θα αυξηθεί από το 177.4% το 2015 στο 181.6% το 2016, εξαιτίας του ελλείματος, της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων από την κυβέρνηση και την μείωση του ΑΕΠ το 2016. Οι αποπληρωμές επιτοκίων όμως θα μειωθούν και έτσι ο λόγος ΑΕΠ – Χρέος θα ξεκινήσει να μειώνεται από το 2017.

Διαβάστε εδώ όλη την έκθεση για την Ελλάδα

Αρνητικές οι εξαγωγές το 2016 λόγω ελέγχου κεφαλαίων

Το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών δυστυχώς αναμένεται να είναι αρνητικό το 2016 με παράλληλη μείωση τους εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων. Οι εξαγωγές όμως αναμένεται να αυξηθούν και να προσπεράσουν τις εισαγωγές το 2017 εξαιτίας της εξαγωγικής μεταστροφής της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή όμως, η δεύτερη αξιολόγηση και η «παρούσα γεωπολιτική κατάσταση» δημιουργεί αβεβαιότητα, κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί σημαντικό ρίσκο στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.
Πρωτογενές πλεόνασμα, πρόβλημα οι δαπάνες της κυβέρνησης

Η Ελλάδα προβλέπεται να «πιάσει» τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0.5% για το 2016, με την δόμηση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων να εστιάζουν στην δημιουργία εσόδων για το κράτος. Η αύξηση αυτή των εσόδων οφείλεται σύμφωνα με την Επιτροπή στην αύξηση του ΦΠΑ και αυξημένη φορολογία στις επιχειρήσεις. Αυτά τα κέρδη όμως διαγράφηκαν από τα «αυξημένα έξοδα της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στους μισθούς και στην υγεία».

Η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, συνδυασμένη με μειωμένα κόστη στις αποπληρωμές επιτοκίων θα οδηγήσουν στο γενικό δημοσιονομικό έλλειμα να πέσει υπό του 2.5% επί του ΑΕΠ το 2016.

Ως το τέλος του 2016, οι ελληνικές Αρχές θα νομοθετήσουν τον προϋπολογισμό του 2017 και τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της περιόδου 2017 με 2020, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσθετων δημοσιονομικών προσαρμογών, έτσι ώστε να πιάσουν τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος  1.75% το 2017 και 3.5% το 2018.

Φυσικά η Επιτροπή παρατηρεί πως οι αυξημένες δαπάνες από την κυβέρνηση και «πιθανές αποκλίσεις από τα κέρδη των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1.6% (φόρος εισοδήματος, συντάξεις) που συμφωνήθηκαν για το 2017 στην πρώτη αξιολόγηση. 

Από την άλλη πλευρά πιθανές θετικές επιρροές θα έχει η προσπάθεια βελτίωσης της μακρο-οικονομικής κατάστασης και των μεταρρυθμίσεων στην συλλογή φόρων. 

Σε επίπεδο ευρωζώνης στην έκθεση προβλέπεται ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 1,7% το 2016, 1,5% το 2017 και 1,7% το 2018 (ενώ στις εαρινές προβλέψεις γινόταν λόγος για ανάπτυξη 1,6% φέτος και 1,8% το 2017).

Σε ΕΕ η έκθεση αναφέρει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 1,8% φέτος, 1,6% το 2017 και 1,8% το 2018, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με τις εαρινές προβλέψεις.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Karubalostatic Institute of 12%

Το 23,5% της ανεργίας βγαίνει χωρίς να συνυπολογίζεται το 3-4% τουλάχιστον όσων αποχώρησαν για εξωτερικό. Μιλάμε δηλαδή για καθαρή αυξηση της ανεργίας μεταξύ των εναπομείναντων κατοίκων της χώρας. Το ποσοστό ανεργιας μαζί με οσους έφυγαν απο τότε που εκλεχτηκε ο τσιπρας ειναι 27,5%

Ζωη

Αχ και νομιζα οτι ηρθε η αναπτυξη....

Gro

Μπράβο στον Σύριζα. Επιτέλους η χώρα σταθεροποιήθηκε και άρχισε η ανάπτυξη και η ανεργία διαρκώς μειώνεται. Αφήνουμε πίσω τα αποκαδια των Σαμαρά και Βενιζέλου. Λαέ εν εγρηγόρσει γιατί παραμονεύει ο Κούλης και ο Άδωνις για να κάνουν τα ίδια που έκαναν και οι πρωκάτοχοί τους. Δηλαδή απώλεια 25% του ΑΕΠ και ύφεση που θα φτάνει το 6-7%( αλήθεια θυμίστε μου το ρεκόρ που πέτυχαν στην ύφεση) , ανεργία 27+%, 300.000 λουκέτα, μίζες, μπίζνες με την διαπλοκή και τους καναλάρχες, 5.000 αυτοκτονίες και τόσα άλλα. Έργα και ημέρες της Δεξιάς και του Πασόκ που τώρα κούνανε το δάχτυλο σ' αυτούς που τόλμησαν να σταθεροποιήσουν την χώρα, να φέρουν την ανάπτυξη και να μειώσουν την ανεργία.

βάνα

Παθιαστήκαμε με τις εκλογές, πιστέψαμε για λίγο ότι είμαστε Αμερικανοί και ότι απαλλαχτήκαμε από τους τριτοκοσμικούς. Τα στοιχεία μας επαναφέρουν στη ζοφερή πραγματικότητα και στα χειρότερα που έπονται. Πρέπει να αλλάξουμε το οικονομικό και κυρίως το πολιτικό περιβάλλον της χώρας, αυτοί μας τελειώνουν λίγο - λίγο.

απλα πραγματα

Με τον ηλιθιο ανθελληνα ΜΙΑ ΖΩΗ ΥΦΕΣΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ.Οσο πιο συντομα η φυσιολογικοτητα επιστεψει τοσο το καλυτερο για μας ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ.

Μονόπτερος Άγγελος

ΧΑΟΣ, ΝΥΞ, ΕΡΕΒΟΣ. Κάθε Νέα Αρχή περιλαμβάνει αυτά τα Επιούσια Συστατικά. Η Μεταπολίτευση θα πληρωθεί εις το ακέραιο, και με το παραπάνω. Ο ΣΦΡΑΝΤΖΗΣ, αιώνια η μνήμη του ταπεινού γραμματέα της Αυτοκρατορίας, ουρλιάζει στα έργα του, πως για την Άλωση φταίνει οι ΑΜΑΡΤΙΕΣ μας, τα ΣΦΑΛΜΑΤΑ, τα ΛΑΘΗ μας. Η Ελλάς περνάει σύντομα στον 3ο Ελληνικό Πολιτισμό που οραματίσθη ο Εθνάρχης Μεταξάς. Η Μεταπολίτευση θα συντριβεί, η Αριστερά, οι Προδότες, οι Εχθροί θα λάβουν το Δίκαιο Δώρο του Μεγάλου Ελληνικού Έθνους. ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ, ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ. (Φοβού τους Δαναούς και Δώρα Φέροντες)

Ροβήρος ο Κατακτητής

Κατ'αρχήν, (σου έμαθαν στα αριστερά σχολεία τη σημαίνει αυτό;) η Αριστερή Ιδεολογία της Μεταπολίτευσης είναι χρεωκοπημένη, οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά. Έρχεται η Ελλάς που θα είναι ΒΙΑΙΑ αντι-κομμουνιστική, αντι-ισλαμική, αντι-τουρκική και αντι-ανθελληνική. Δεν θα πιστεύουν στα μάτια και τα αυτιά τους κάποιοι, όταν τα "καλόπαιδια" που "σπάνε τα πάντα" καταλήγουν στις φυλακές με.... πολλά - ας πούμε - προβλήματα υγείας. Όταν σπάνε τα φανάρια της πόλης σου, όταν δέρνουν τους αστυνόμους σου, όταν καίνε την Σημαία σου, είναι σαν να σου φτύνουν τα μούτρα και να χέζουν το σπίτι σου. Μόνο η πλαστική σφαίρα και το γλωμπ διορθώνει τα πράγματα. Και πρόσεξε πως αντίθετα με αυτούς, δεν επικαλέστηκα τις "σφαίρες στους βιομηχάνους" και το "τσάκισμα του φασισμού", που μιλάει για πραγματική βία και θάνατο. Θα επισημάνω για τους ΑΣΧΕΤΟΥΣ πως η πλαστική σφαίρα και το γκλωμπ μόνο πονάνε και δύσκολα σκοτώνουν, σε αντίθεση με την ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ αντίληψη περί ΖΩΗΣ που έχουν τα ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Μήπως κάνουμε πως δεν θυμόμαστε την ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας που μας φιλοξενεί, το Πρώτο Θέμα; Που σπάσανε όλα τα τζάμια και τα αυτοκίνητα; Εγώ που στηρίζω την πάλαι πότε ΧΟΥΝΤΑΡΑ μας, δεν εγκρίνω κάτι τέτοιο, ούτε ο αείμνηστος Παπαδόπουλος θα το ενέκρινε (ήταν άνθρωπος με γούστο άλλωστε). Κι'όμως τα ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ που έσφαξαν τον Λαό Μας μαζί με τους γερμανούς, και κυβερνάνε μαζί τους έως σήμερα, έχουν το θράσος να λειτουργούν κάθε μέρα "αντιφασιστικά" "αντιρατσιστικά" και βεβαίως "δημοκρατικά". Βαθιά σκεφτείτε Έλληνες, την Θυσία του Αυτοκρατόρος, ΕΚΕΙ στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού, μέσα στον ΣΑΛΑΓΟ της ΜΑΧΗΣ, που έπεσε με το ΞΙΦΟΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ, πολεμώντας Υπέρ Πατρίδος, Υπέρ της Αυτοκρατορίας έναντι στον ισλαμικό κατακτητή.( Υ.Γ από τις πρώτες πράξεις του σουλτάνου που μας κατέκτησε, ήταν να ζητήσει το κ***** του νεαρού γιού του Λουκά Νοταρά, ας μην τα πολυλογούμε, ο Λουκάς Νοταράς και η οικογένεια του έγιναν από τους πρώτος Ιερομάρτυρες της Αλώσεως....) Υ.Γ 2, Παρακαλώ τον μέγα κυρίαρχο διαχειριστή του φόρουμ να δημοσιεύσει το σχόλιο μου, το οποίο αφήνω στο έλεος του...

Ροβήρος ο Κατακτητής

Ακόμα ακούτε τα μεταπολιτευτικά ζόμπι;

ΖΑΧΑΡ.

Oλα τα διεθνη κι ελληνικα ινστιντουτα κανουν λόγω για αναπτυξη το 2017 μεταξύ 1,5-1,7%. Η Κομισιον μιλα γθια 3άρια για να φαινεται στα χαρτια ότι θα πεφτει γρηγορα το χρεος και ετσι να μη χρειαζεται μεγαλη παρεμβαση στο χρεος.

ZardoZ

Ψεκασμένοι Πολιτικαλι Κορεκτ: Ο Τραμπ φταίει για όλα!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fitch_ratings_art

Ο οίκος αξιολόγησης δείχνει... έκπληκτος από την ένταση και την έκταση των εξαγγελιών: «Οι νέες ανακοινώσεις αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιστροφή των μέτρων του προγράμματος, από αυτή που περιμέναμε» - «Βλέπει» εντάσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές

18
soible_main01

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της γερμανικής Ραδιοφωνίας που επικρίνει τις κινήσεις των δανειστών στην Ελλάδα - «Έκλειναν τότε τους Έλληνες αξιωματούχους σε ξενοδοχεία και τους υπαγόρευαν τι να κάνουν»

1