LIVE

Κορωνοϊός

Χαρίσης: Θέλουμε όλους τους πόρους να τους διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία

Χαρίσης: Θέλουμε όλους τους πόρους να τους διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία

Μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης που οργανώθηκε από το Επιμελητήριο Ηρακλείου
υποστήριξε μεταξύ άλλων πως τα σημάδια για την Ελληνική οικονομία συνεχώς βελτιώνονται

«Εμείς θέλουμε όλους του πόρους να τους διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία», τόνισε απόψε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίσης και σημείωσε πως τα σημάδια για την Ελληνική οικονομία συνεχώς βελτιώνονται, μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης, που οργανώθηκε από το Επιμελητήριο Ηρακλείου το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος - Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν οι βασικοί άξονες του νέου αναπτυξιακού πλαισίου και ο ρόλος του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και κατά την οποία ο Αλέξης Χαρίσης ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα στη διυπουργική επιτροπή θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και για το αεροδρόμιο.

Τόσο κατά την ομιλία του όσο και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό, η αξιοποίηση των πόρων να γίνει με πλήρη και ανοιχτή επικοινωνία, κυρίως με τους παραγωγικούς φορείς που πρέπει να πάρουν επάνω τους την υπόθεση παραγωγική ανασυγκρότηση προσθέτοντας ότι έχουν γίνει παρόμοιες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις για να ακούσουν, όπως είπε, τους φορείς και συμπεριλάβουν τις απόψεις τους στον σχεδιασμό.

«Δεν πρέπει να επαναλάβομε λάθη του παρελθόντος όταν υπήρξε αν θέλετε η κατασπατάληση πόρων σε δραστηριότητες και έργα τα οποία ήταν αμφίβολης οικονομικής και κοινωνικής αποτελεσματικότητας είπε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, τόνισε «εμείς θέλουμε όλους του πόρους να τους διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να προσελκύσουμε και άλλες επενδύσεις στην Ελληνική οικονομία, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές, είτε εγχώριες, είτε ξένες, οι οποίες να μπορέσουν να ενισχύσουν την προσπάθεια και θα αντισταθμίσουν, στο βαθμό του εφικτού και τις συνέπειες των μέτρων που έχουν ληφθεί την τελευταία εξαετία».

Ακόμη ο Αλέξης Χαρίσης δήλωσε «Μακριά από εμάς η λογική του success stories» και πρόσθεσε «εμείς αναγνωρίζομαι τις δυσκολίες της πραγματικότητας, βλέπομε πόσο δύσκολα περνά αυτήν την στιγμή ο κόσμος. Θεωρούμε, όμως, πως με σοβαρό σχεδιασμό και σοβαρή δουλειά και με συμμετοχή όλων σ’ αυτή την προσπάθεια μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα».

Σημείωσε, επίσης, πως τα σημάδια για την ελληνική οικονομία, συνεχώς βελτιώνονται και νομίζω είπε, πως μπορούμε να αξιοποιήσαμε αυτήν την θετική συγκυρία, που δημιουργήθηκε με τις ευρύτερες εξελίξεις -με την εξέλιξη στην διαπραγμάτευση με την προσπάθεια για την διευθέτηση του ζητήματος του χρέους- έτσι ώστε με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων θα μπορέσουμε να έχομε καλύτερες ημέρες για την Ελληνική οικονομία και να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας την εξαετή κρίση που γνώρισε η Ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια.

Η Κρήτη είπε, έχει να διαχειρισθεί πολλούς σημαντικούς πόρους μέσω του ΕΣΠΑ, όπως και οι άλλες περιφέρειες της χώρας.

Για πρώτη φορά, συνέχισε, υπάρχουν τόσο δεσμευμένοι πόροι, έτσι ώστε να τους διαχειριστούν οι περιφερειακές αρχές βάσει των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων που θα θέσουν οι τοπικές κοινωνίες και από κει και πέρα η κυβέρνηση προχωρεί στον σχεδιασμό για την υλοποίηση και μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και αξιοποιώντας και άλλες οικονομικές δυνατότητες, που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα για την χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής.
Επίσης, ανέφερε ως παράδειγμα την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρώτικο σύστημα, λέγοντας ότι είναι ένα έργο που έχει προχωρήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ακόμα, συμπλήρωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα στην διυπουργική επιτροπή, θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις και στην ατζέντα είναι ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο Καστελίου για την πορεία υλοποίησης τους.

Ιδιαίτερες αναφορές έκανε ο Αλέξης Χαρίσης για το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο και τόνισε ότι δίνεται έμφαση στις καινοτόμες επιχειρήσεις, ενώ είπε πρέπει να αποφύγουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, που θα φέρει μέσα από κοινές δράσεις, την ανάπτυξη.

Τον υφυπουργό καλωσόρισαν ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης και ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητήριου Σταύρος Καρτέρης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης