EBRD: Στάσιμη η ελληνική οικονομία το 2016 - Ανάπτυξη 2% το 2017

EBRD: Στάσιμη η ελληνική οικονομία το 2016 - Ανάπτυξη 2% το 2017

Σύμφωνα με την τράπεζα, παρά την υποχώρηση κατά 0,7% του ΑΕΠ στο α' εξάμηνο, η αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό αλλά και η σταδιακή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος θα αποτελέσουν αντίβαρο για την οικονομία στο β' εξάμηνο

EBRD: Στάσιμη η ελληνική οικονομία το 2016 - Ανάπτυξη 2% το 2017
Μηδενική ανάπτυξη θα εμφανίσει κατά το τρέχον έτος η ελληνική οικονομία, όπως αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, στην οποία καταγράφει τις τάσεις αλλά και τις προβλέψεις των αναλυτών της για όλα τα κράτη με τα οποία συνεργάζεται.

Σύμφωνα με την τράπεζα, παρά την υποχώρηση κατά 0,7% του ΑΕΠ στο α' εξάμηνο, η αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό αλλά και η σταδιακή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος θα αποτελέσουν αντίβαρο για την οικονομία στο β' εξάμηνο και ως εκ τούτου θα «βοηθήσουν» ώστε το ΑΕΠ να μην διατηρηθεί σε πορεία συρρίκνωσης.

«Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο καμπής για να βγει από την ύφεση», όπως αναφέρεται στην έκθεση, ενώ τονίζεται ότι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Μνημονίου έχει συμβάλει σε μερική ανάκτηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Για το 2017, η EBRD προβλέπει ότι οι επενδύσεις και η εμπιστοσύνη θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όμως υπογραμμίζει ότι μία σειρά παραγόντων θα περιορίσει την ανάπτυξη στο 2%.

Η τράπεζα στέκεται συγκεκριμένα στα «αγκάθια» των κόκκινων δανείων, της συνεχιζόμενης λιτότητας και των capital controls, σημειώνοντας πως αυτοί οι παράγοντες «κατά πάσα πιθανότητα θα συγκρατήσουν» την ανάπτυξη.
Κλείσιμο

Η EBRD ειδικεύεται στην κινητοποίηση και τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού και έχει δεχτεί εκτάκτως να βοηθήσει την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι συνήθως επενδύει σε αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Μεταξύ άλλων έχει συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έγινε στα τέλη του 2015, σε προγράμματα δανεισμού για επιχειρήσεις, και σε έργα αναζήτησης υδρογονανθράκων.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης