Νέος γύρος δηλώσεων και ρεπορτάζ για το ελληνικό πρόβλημα

Νέος γύρος δηλώσεων και ρεπορτάζ για το ελληνικό πρόβλημα

Συνεχίζονται και  σήμερα οι δηλώσεις αξιωματούχων και τα ρεπορτάζ στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αναφορικά με το «ελληνικό οικονομικό πρόβλημα» και την περαιτέρω...

Νέος γύρος δηλώσεων και ρεπορτάζ για το ελληνικό πρόβλημα
Συνεχίζονται και  σήμερα οι δηλώσεις αξιωματούχων και τα ρεπορτάζ στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αναφορικά με το «ελληνικό οικονομικό πρόβλημα» και την περαιτέρω στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Η διάσωση της χώρας μας, υπό την μορφή της χορήγησης κεφαλαίων κι όχι απλά της ηθικής – πολιτικής στήριξής μας, θεωρείται δεδομένη. Πρώτη η αμερικανική Wall Street Journal διατείνεται ότι έχει «κλειδώσει» το γαλλογερμανικό σχέδιο στήριξης της Ελλάδας με κεφάλαια έως και 30 δισ. ευρώ.  
Επισήμως, βέβαια το σχέδιο αυτό διαψεύδεται, με την ίδια την Καγκελάριο Μέρκελ να τονίζει στη γερμανική κρατική τηλεόραση ότι δεν τίθεται καν θέμα εγγραφής στο γερμανικό προϋπολογισμό κονδυλίων για δάνεια προς την Ελλάδα.  
Οι αμερικανικές και βρετανικές εφημερίδες όμως επιμένουν ότι όχι μόνο υφίσταται θέμα, αλλά και θα ... «κλειδώσει» η σχετική συμφωνία την ερχόμενη Παρασκευή, όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την καγκελάριο Μέρκελ.  
Αλλά και οι New York Times εκτιμούν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε «έμπρακτη διάσωση» της Ελλάδας και αναφέρουν ένα σενάριο που θέλει Γαλλία και Γερμανία να εξετάζουν την παροχή κρατικών εγγυήσεων προς ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα με επιτόκιο της τάξης του 6%.
Εντύπωση προκαλεί ακόμη η βεβαιότητα που επέδειξε ο Διευθυντής των Financial Times Λάιονελ Μπάρμπερ, ο οποίος, μιλώντας στο BBC, ξεκαθάρισε πως «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Ελλάδα θα σωθεί»...

Άποψη που επανέλαβε  και ο «πολύς» Τζορτζ Σόρος! Ο  άνθρωπος που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη ενορχηστρωμένη κερδοσκοπική επίθεση εναντίον του ευρώ, μίλησε στο CNN και διευκρίνισε πως η Ελλάδα θα σωθεί αλλά δεν μπορεί να πει το ίδιο για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς οι υπόλοιπες χώρες του Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία) δεν μοιάζουν ούτε αυτές να μπορούν να επιλύσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα!
Κλείσιμο
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Φιλίπ Μεϊστάντ δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να εισπράξει μακροχρόνια δάνεια με χαμηλό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνολικού ύψους έως 3,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ μέσα στο 2010.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη μεγαλύτερη γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου Le Soir, ο Βέλγος πρόεδρος της ΕΤΕπ επανέλαβε ότι ο απευθείας δανεισμός για την εξυπηρέτηση του χρέους της δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της τράπεζας, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μεγαλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που αναλογούν στην Ελλάδα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης