Επικουρικές συντάξεις: Κρυφός κόφτης απειλεί με νέες περικοπές

Επικουρικές συντάξεις: Κρυφός κόφτης απειλεί με νέες περικοπές

Οι διατάξεις που θεσμοθετήθηκαν στον νόμο Κατρούγκαλου απειλούν σοβαρά να μειώσουν ξανά τις ήδη πετσοκομμένες επικουρικές συντάξεις και για τα επόμενα έτη

Κρυφός κόφτης απειλεί με νέες περικοπές τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες οδηγούνται σε εξαΰλωση αφού λόγω των Μνημονίων έχουν περικοπεί ήδη συνολικά έως 80%. Οι διατάξεις που θεσμοθετήθηκαν στον νόμο Κατρούγκαλου απειλούν σοβαρά να μειώσουν ξανά τις ήδη πετσοκομμένες επικουρικές συντάξεις και για τα επόμενα έτη.

Ειδικότερα από 1/1/2017 θα ισχύσει ο μηχανισμός περικοπής συντάξεων αν προκύπτουν ελλείμματα. Με αναλογιστικές μελέτες, σύμφωνα με «Τα Νέα», 
το νέο υπερεπικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΕΠ, στο οποίο εντάχθηκε και το εφάπαξ, θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι δεν καταγράφει αρνητικό πρόσημο, εσόδων και δαπανών, χωρίς την παραμικρή βοήθεια - στήριξη από το κράτος.

Αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα τίθεται αυτόματα σε εφαρμογή η διαδικασία περικοπών σε βαθμό ώστε να καλύπτονται τα ελλείμματα. Το νέο υπερεπικουρικό ταμείο θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας του, που υπολογίζεται λίγο πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι άλλα 117,3 εκατ. ευρώ προϋπολογίζονται το 2017 (στοιχεία νέου κρατικού προϋπολογισμού) από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, που έρχονται να προστεθούν στα 174,2 εκατ. που ψαλιδίστηκαν εντός του 2016. Μέχρι τα τέλη του 2016 οι δαπάνες της επικουρικής θα είναι 4 δισ. ευρώ και τα έσοδά της θα είναι 2,8 δισ. ευρώ. Ετσι η επικουρική θα μπει στο 2017 με έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές απαγορεύουν στον κρατικό προϋπολογισμό να χρηματοδοτεί κάποια από τα ελλείμματα της επικουρικής και αυτό σημαίνει ότι είτε θα αυξηθούν οι εισφορές είτε θα μειωθούν οι παροχές.

Τα αναδρομικά 

Στο μεταξύ από την πληρωμή των συντάξεων στις αρχές Νοεμβρίου αρχίζει η παρακράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές. Ετσι στα 50 ευρώ, κατ' ελάχιστο ποσό, κλείδωσε η παρακράτηση των αναδρομικών που αρχίζει από τις πληρωμές του Νοεμβρίου για τους δικαιούχους επικουρικών που υπέστησαν μειώσεις στις συντάξεις τους.

Τα καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 (10%) του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ, με μίνιμουμ ποσό τα 50 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Με τον ίδιο τρόπο θα επιστραφούν τα αναδρομικά από τη μείωση των κύριων συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ (οι μειώσεις που ισχύουν από τον Ιούνιο θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά με τη σύνταξη του Νοεμβρίου) και από την περικοπή του προσυνταξιοδοτικού των τραπεζοϋπαλλήλων.

Δεδομένου ότι το ψαλίδι στις επικουρικές μετράει από τις συντάξεις του Ιουνίου, πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά από δύο έως και πέντε μήνες. Αντίστοιχα οι τραπεζοϋπάλληλοι που είδαν τις προσυνταξιοδοτικές παροχές τους να κουρεύονται κατά 21% τον Οκτώβριο, θα πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά ανάμεσα στην παλιά και τη νέα σύνταξη για τους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο. 

Μειώσεις στο 20,3%. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), μειώσεις είδε το 20,3% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρικές, δηλαδή 248.618 συντάξεις.

Οι περισσότεροι από αυτούς, 47,78% ή 118.779 συνταξιούχοι, έχασαν 100 - 200 ευρώ τον μήνα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κατά κανόνα συνταξιούχοι από Ταμεία: ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), ΤΕΑΥΕΚ (Εμποροϋπάλληλοι), ΤΕΑΠΕΤΕ (υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας), μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ (υπάλληλοι
Τράπεζας Πίστεως), ΚΕΑΝ (ναυτικοί).

Από 50 έως και 100 ευρώ έχασαν 52.676  (21,19%), ενώ 79,7% των δικαιούχων του ΕΤΕΑ (976.306 συνταξιούχοι) δεν είδε μεταβολή από την αναπροσαρμογή των συντάξεων. 

Μειώσεις έως 20 ευρώ είχαν 44.403 επικουρικές συντάξεις, που αντιστοιχούν στο 3,62% του συνόλου των δικαιούχων και στο 17,86% αυτών που είχαν μειώσεις. Από 20 έως 50 ευρώ μείωση είχαν 22.746 δικαιούχοι και, τέλος, πάνω από 200 ευρώ μείωση στην επικουρική τους σύνταξη είδε το 4,03% των συνταξιούχων, ήτοι 10.014 άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

dim

Πριν από λίγο μου έφερε ο ταχυδρόμος την επιστολή Κατρούγκαλου. Πρώτη φορά βλέπω δημόσιο έγγραφο χωρίς ημερομηνία, υπηρεσία που το έστειλε και όνομα χειριστή. Μόνο απατεώνες θα έκαναν τέτοια ενέργεια, ρε μη με πέρασε για συριζαίο. Επικοινωνώ με νομικό γραφείο και μου είπαν ότι πέρασε η προθεσμία προσφυγής. Άσε που είχε ως σύνολα κύριας και επικουρικής ότι έβγαινε μετά τα μνημόνια και όχι το ποσό που ανέφερε η διοικητική πράξη του ΙΚΑ. Άρα δεν μου έκοψε τη σύνταξη το κράτος, αλλά ο Κατρούγκαλος. ΑΛΗΤΕΊΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

Φανή

Με Τσίπρα, Κατρούγκαλο και Καμμένο ο κίνδυνος μείωσης συντάξεων ειναι ολοφάνερος και όχι κρυφός.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pr10_3

Πέρασε ένας αιώνας από τότε που οι πρόγονοι των δημιουργών της Goutis Estate φύτεψαν τις πρώτες ελιές στην ιστορική γη της Ολυμπίας, εκεί που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και μεγάλωσε η ιστορία της ανθρωπότητας

4715016__1_

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε εκτενή ανάλυσή του για την απόδοση των ελληνικών ομολόγων, αναφέρει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η διαφαινόμενη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές ωθούν τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κάτω από το 3% για πρώτη φορά

8
dei_main

Η διοίκηση της εταιρείας έβγαλε ανακοίνωση μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου - Κατέρρευσε η μετοχή της εταιρείας με πτώση 17,32% -  Με καθαρές ζημιές ύψους 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό αποτέλεσμα 80 εκατ. ευρώ κλείνει το α' τρίμηνο ακολουθώντας τις ζημιές κοντά 1 δισ. ευρώ  του 2018