Χαρδούβελης: Για την κρίση κατά 90% φταίμε εμείς και κατά 10% οι δανειστές

Χαρδούβελης: Για την κρίση κατά 90% φταίμε εμείς και κατά 10% οι δανειστές

Το 2015 πάρθηκε μια απόφαση που μας γύρισε στο 2010 υποστήριξε ο κ. Χαρδούβελης - «Κρίσιμη για την ανάπτυξη η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων» - «Μικρές οι πιθανότητες» να βγουν αληθινά τα σενάρια Κομισιόν και ΔΝΤ για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,7% για το 2017

Η «ιδιοκτησία(ownership)» των μεταρρυθμίσεων είναι καθοριστικός παράγοντας για να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ επίσης απαιτείται και η «ακριβώς αντίθετη» φορολογική πολιτική, υποστήριξε ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Πειραιώς και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο 5ο Διεθνές Συμπόσιο, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι το σενάριο για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,7% για το 2017, το οποίο προβλέπουν η Κομισιόν, το ΔΝΤ και οι επίσημοι φορείς - σε αντίθεση, όπως ανέφερε, με αναλυτές της «αγοράς» οι οποίοι προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης «της τάξης του 1%» - όπως άλλωστε οι προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% σε όλα τα μνημόνια έχουν «μικρή πιθανότητα» να επαληθευτούν και «μόνο υπό δύο μεγάλες προϋποθέσεις», την «ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων», δηλαδή, να έχουν ευρύτατη αποδοχή και κατά δεύτερον «ότι θα υπάρξει ανάσα και στο χρέος και ότι επίσης ότι θα μπούμε και στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

«Υπάρχει το σενάριο της υψηλής ανάπτυξης της τάξης του 3%. Πάντοτε ήταν αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης πίσω από όλα τα μνημόνια και το πρώτο και το δεύτερο και το τρίτο. Θεωρώ ότι έχει μικρή πιθανότητα αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται να έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, αξιοπιστία στην πολιτική μας και η συνέχεια σε αυτή την πολιτική και χρειάζεται, κατά την γνώμη μου, η αντίθετη φορολογική πολιτική από αυτή που έχουμε σήμερα. Η ακριβώς αντίθετη» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης. Διευκρίνισε τι εννοεί όταν λέει «ιδιοκτησία (ownership)» των μεταρρυθμίσεων: «Για να φτιάξεις τα κακώς κείμενα, πρέπει να το πιστέψεις, πρέπει να το πιστέψουν οι πολίτες, πρέπει να βάλουν πλάτη, διότι όποιες αλλαγές και να γίνονται ακόμη και με την πίεση της τρόικας, πιστέψτε με, μπορούν πολύ εύκολα να ανατραπούν μέσα σε έξι μήνες και εγώ το έχω ζήσει από μέσα…» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

«Είχαμε ξεκινήσει την ανάπτυξη και τότε ήρθε η κρίση νούμερο 2» είπε ο κ. Χαρδούβελης, υποστηρίζοντας ότι «πάρθηκε μια πολιτική απόφαση να επαναφέρει στο έτος 2015, το έτος 2010» κατά την οποία θα έπρεπε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, επειδή δεν είχε γίνει σωστά το 2010 και συμπλήρωσε: «Ήταν απίστευτο αυτό που έγινε, θέλαμε να φέρουμε το παρελθόν στο παρόν».

«Και προσπάθησαν οι προηγούμενοι, δε μπορούσαν προφανώς, κάποιος τους είχε στο χέρι. Όταν η ΕΚΤ δανείζει 90 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, μπορείς να κουνηθείς; η όποια κυβέρνηση και να πεις : εγώ δε δέχομαι το άλφα ή το βήτα; Δε μπορείς εύκολα» είπε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε:

«Η νέα κυβέρνηση δεν τα καταλάβαινε αυτά είχε πουλήσει πολύ «αέρα» στον κόσμο για να ψηφιστεί. Λαϊκιστές της δεξιάς και λαϊκιστές της αριστεράς μαζί βρέθηκαν και κατέστρεψαν αυτό που είχε ξεκινήσει το 2014», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές, να γίνουν ενέργειες για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» που είναι «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» των τραπεζών, να έρθουν επενδύσεις από το εξωτερικό και να επιστρέψουν οι καταθέσεις και υποστήριξε ότι πολλά από αυτά είχαν αρχίσει να γίνονται το 2014, αλλά πήγαν πίσω λόγω της πολιτικής αλλαγής.

Επίσης μίλησε για χρόνιες ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας ακόμη από τα προηγούμενα χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης και για λάθος χειρισμούς, οι οποίοι έφεραν τα μνημόνια.

«Τα παλιά σφάλματα, τα χειριστήκαμε με νέα σφάλματα. Και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης είναι δικό μας. Θα έλεγα το 90%, ένα 10% ανήκει και στους δανειστές» είπε ο κ. Ο κ. Χαρδούβελης, υποστηρίζοντας ότι το κύριο μερίδιο ευθύνης το έχει η πολιτική εξουσία, που «δε τα βρήκε μεταξύ της», όπως έγινε σε άλλες χώρες, επειδή «εδώ όποιος ήταν αντιπολίτευση έβγαινε στα κάγκελα κι υποσχόταν τα πάντα, ή έλεγε τα δικά του».

Ο κ. Χαρδούβελης απέδωσε στο «10% της ευθύνης των δανειστών» το ότι πίεζαν (επί κυβέρνησης Παπαδήμου) για τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, πριν από την πτώση των τιμών των προϊόντων, γεγονός που επέτεινε την ύφεση.

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι στη «μεγάλη κρίση» των ΗΠΑ του 1929 χρειάστηκαν δέκα χρόνια μετά, δηλαδή το 1939, για να πλησιάσουν το 95% του ΑΕΠ τους πριν από την κρίση του '29 και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα, στο καλό σενάριο ότι του χρόνου θα έχουμε μια ανάπτυξη του 2,7 % στο πολύ καλό σενάριο, θα είναι στο 76 %. Κάθε χρόνο δηλαδή η Ελλάδα από δω και μπρος θα έχει ένα ΑΕΠ, ένα εισόδημα. που είναι τα ¾ αυτού που ήταν του 2007. Αν συνεχίζαμε, εκεί που είχαμε ξεκινήσει το 2014 και εκεί που είχε ξεκινήσει η ανάκαμψη και συνεχίζαμε χωρίς να «σκοτώσουμε» αυτήν την ανάπτυξη με την πολιτική μας, θα είχαμε 82».

Ο κ. Χαρδούβελης διευκρίνισε ότι από το 76 στο 82, η διαφορά των 6 ποσοστιαίων μονάδων, μεταφράζεται σε περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

«Δηλαδή, ενάμισι χιλιάρικο ανά άτομο, ανά Έλληνα, οι απώλειες στην τσέπη του, κάθε χρόνο, όχι μια κι έξω» είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Bulsara

Ο φαύλος που έβγαζε τις καταθέσεις του στο εξωτερικό με μικρές καθημερινές αποστολές σαν κοινός κλεφτάκος, μιλά για ... επιστροφή καταθέσεων !!!

Μάρκος

Φέρε εσυ πρώτα [...] τις καταθέσεις σου και μετά να έχεις μούτρα και κυρίως τσιπα (.... αλλά που να τη βρείτε εσείς οι Σημιτανθρωποι) για να μιλάς. Σαν δεν ντρέπεσαι!

ΠΕΣ ΤΑ ΡΕ ΑΝΘΡΩΠΕ...

ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ !!!!!!

2

και να τις φέρει δεν πρόκειται να τις φέρεις εσύ, έλα τωρα, be honest.

@

Τι λες ρε Χαρδουβελη. Είναι δυνατόν να φταίει ο εξυπνότερος λαγός του κόσμου για οτιδήποτε; Ρε όταν εμείς φτιάχναμε την Ακρόπολη, αυτοί ήταν στις σπηλιές. Όταν εμείς είχαμε χοληστερίνη, αυτοί ήταν ακόμα φυτοφάγοι....

πανος

μην λες τέτοια θα σε πούνε πράκτορα τον cia ..δεν νομίζω το ξέρεις το παραμύθι πάντα φταίνε οι ξένοι...

θεοδμητος

Θεμελιο σπιτιου ριζα δενδρου, το υποβαθρο κοινονιας Επουρανόθεν συντεταγμένη, αγάπη Χριστόσαs παρισσίας, άνθρωπο σε θεάνθρωπο αναστένει, ευψυχείν αιωνίου αυτεξουσίας. Aποθεόσας ιδεολογία, τελειοτικά ναμαπαλάσει, αυτόβουλα θέτω νου εν αργία, εχυδνών δόγμα να διατάσει Πολιτικά στριφτεί ιδέα σε κόμα, το κόμα οντότιτα να εννοήται, αυτεξούσιους τους κάνει χώμα, δόγμα εθελοδούλων, απαιτείται. Εν τέλει, όσοι απεργούντες, εξαρτώμενοι στο κράτος, μιαίνουν και όσια λιγουρούντες, να είναι ο σάκος τους γιομάτος. Τί αν κλειστώ σε μοναστίρι, για αποφυγή κακών, ζώ επετών σε πανιγύρι, ελεήμονων Γραικών. Οποτε σταυροκοπιέμαι, στην Θεοτόκο νεογνό Χριστό, Ρωμαίηκα τάγια συλογιέμαι, μητέρες θεότητα επιστώ. Ρητά, ήθος ανθρώπου δαίμων, τόλμη μετ αρετής, ελευθερία, Χριστόσα αγάπη, φοβiα ηγέμων, κρατούντος αυτεξούσιου, ανδρία. Από την σειρά Ελλ. Δρ., Θεόδμητος Ελλyμεύς

ΣΥΡΙΖΑ 1808

Άσε μας ρε Χαρδούβελη όλο οι άλλοι μας φταίνε! Για την κρίση φταίμε ΜΟΝΟ εμείς και κανεις άλλος.

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ !!!!!!!!!!!!!!1

......είπε ο φοροφυγάς-δοσίλογος.

@

Τα παλιά σφάλματα, τα χειριστήκαμε με νέα σφάλματα. Και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης είναι δικό μας. Θα έλεγα το 90%, ένα 10% ανήκει και στους δανειστές. Υπάρχει το σενάριο της υψηλής ανάπτυξης της τάξης του 3%. Πάντοτε ήταν αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης πίσω από όλα τα μνημόνια και το πρώτο και το δεύτερο και το τρίτο. Θεωρώ ότι έχει μικρή πιθανότητα αυτή τη στιγμή. Καποιες ερωτησεις: πρωτογενες πλεονασμα 3,5% για δεκαετιες σεναριο θερινης νυκτος. Πεστε μου σε ποιο κρατος του κοσμου γινοταν για τουλαχιστον μια δεκαετια πουθενα. Τα θάλασσοδανεια που χορηγουσαν σε ποιους αραγε οι διορισμενες διοικησεις των μεγαλυτερων κρατικων τραπεζων ειναι εργο των κυβερνησεων σας (πασοκ-νδ -συριζα) και με ποια εξασφαλιση δινοταν? Η φουσκα του χρηματιστηριου, τα δομημενα ομολογα, η ατοκη δανειοδοτηση των χρηματων των ασφαλιστικων ταμειων προς το κρατος για να καλυψουν τις τρυπες των προυπολογισμων, το psi των ομολογων των ασφαλιστικων ταμειων, ta greek statistics ηταν εργο των κυβερνησεων σας? Οι γενναιες ανακεφαλαιοποιησεις των τραπεζων που πραγματι χρειαζοταν ποιους εν τελει εξυπηρετησαν τους ελληνες φορολογουμενους ή τα funds που αγορασαν την Ελλαδα για 4,5 δισ, ενω το χρεος των ανακεφαλαιποιησεων εγινε δημοσιο χρεος και οι εθελουσιες εξοδοι με τα μεγαλα bonus εγιναν στην ουσια με χρηματα των Ελληνων φορολογουμεων για να φυγουν 55ανταπενταρηδες? Οι μισθοι πεινας που δημιουργηθηκαν στο ονομα της ανταγωνιστικοτητας της ελληνικης οικονομιας βελτιωσαν ή οχι την κατασταση (ακομα και η μποτσουανα ειναι ποιο πανω απο εμας)? Γιατι οπως γνωριζεται οι παπουδες με τις συνταξεις τους τροφοδοτουν ταυς νεους που ακομα μενουν σε αυτον τον ευλογημενο τοπο αλλα δεν ξερω για ποσο. Οταν λετε οτι εμεις φταιμε 90% ολες αυτες τις στρεβλωσεις ποιος τις δημιουργησε ή τις επετρεψε προφανως το πολιτικο προσωπικο της χωρας που για λογους ψηφοθηρικους ή δημαγωγικους (κινημα δεν πληρωνων,λεφτα υπαρχουν,θα βγουμε απο το μνημονιο με διαπραγματευση και τοσα αλλα) καλειτε να πληρωσει ο ελληνικος λαος μιας και εσεις θα κανετε τις βουλευτικες σας θητειες και γεια σας. Δεν νοιωθεται τουλαχιστον την αναγκη να πειτε μια μεγαλη συγνωμη στον οποιο τιμιο πολιτη και να παραδεχθειτε οτι ναι παιδια ειμασταν ολοι αχρηστοι και πρεπει το μαγαζι να το κανουμε απο την αρχη. Τελος εχετε να μας πειτε κατι πειστικο ολοι σας πως ειναι δυνατον να παρελασει το μισο εργατικο δυναμικοτης χωρας τα τελευταια 40 χρονια απο τοδημοσιο με ποια κριτηρια και με ποιο σκοπο ? η τελαυταια ερωτηση ειναι και η ποιο ευκολη

.

Τι λες ρε [...]; Δεν θα ανεχθούμε να μην αναλαμβάνουν το μεγάλο (και επ'ουδενί 10% μόνο) μερίδιο ευθυνών τους και οι άλλοι με το πρόσχημα των εγγενών ανωμαλιών της ελληνικής οικονομίας και δημόσιας διοίκησης.

ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΣ, ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ !

Ποιό 10% λέει αυτός.... Η συνθήκη του Μάαστριχτ και οι επόμενες που βασίστηκαν σ αυτή, επέβαλλαν στην ελληνική οικονομία ένα σαθρό μοντέλο οικονομίας παροχής υπηρεσιών ευνοώντας την αποβιομηχάνιση ενώ μέσω του καθεστώτος της συνυπευθυνότητας και των προστίμων και με την τεχνική επιβολή (με το ζόρι δηλαδή) της μείωσης του αγροτικού πληθυσμού στην Ελλάδα απ το 18% στο 5%, υπονόμευσαν και την αγροτική παραγωγή. Κι όλα αυτά για να ενισχυθούν οι εισαγωγές τόσο από τρίτες χώρες στις οποίες τον έλεγχο της παραγωγής και διακίνησης έχουν οι πολυεθνικές, όσο και από τις χώρες της ΕΕ που κράτησαν για τον εαυτό τους το μεγάλο μερίδιο της βιομηχανικής παραγωγής (Γερμανία βασικά). Η δομική αποδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας σχεδιάστηκε κατά σχεδόν 100% από τους ξένους και υπογράφτηκε και εκτελέστηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις κυρίως μετά το 1991. Σε εμάς, δηλαδή στην ελληνική πολιτική και οικονομική ''ελίτ'' ανήκει η διασπάθιση και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος με τα θαλασσοδάνεια στους αεριτζήδες και τους απατεώνες ''επιχειρηματίες'' και με αντιπαραγωγικούς διορισμούς σε θέσεις υπηρεσιών στο Δημόσιο (αφού και η παραγωγή του Δημοσίου υπονομεύτηκε) και έτσι ήρθε η μεγάλη κρίση αφού η αποπαραγωγικοποίηση είχε σαν τελικό αποτέλεσμα φυσικά την ανεπάρκεια κονδυλίων.....Ο Χαρδούβελης λέει φοβερές ανακρίβειες και -το χειρότερο- μισές αλήθειες για να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες των ξένων διυθυντηρίων αλλά και της ελληνικής πολιτικής και ''επιχειρηματικής'' τάξης για το τεράστιο χάλι που δημιούργησαν στην ελληνική οικονομία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

aktoploia

Σε μία χρονιά που οι εξελίξεις τρέχουν στην ελληνική ακτοπλοία, με τον Εμμάνουελ Γκριμάλντι να δυναμώνει την παρουσία του στο Αιγαίο μέσω των Μινωικών και την Τράπεζα Πειραιώς να μελετά τα ο μέλλον του Ομίλου Attica όπoυ ανήκουν η Superfast Ferries-Blue Star Ferries-Hellenic Seaways, ο κλάδος εισέρχεται σε πολύ δύσκολες θάλασσες.

Wyndham

Παραπάνω από ισχυρό είναι το ενδιαφέρον του ξενοδοχειακού κολοσσού της Wyndham για τη χώρα μας με τον Δημήτρη Μανίκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Wyndham Hotels & Resorts για την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής να δηλώνει ότι η «Ελλάδα είναι τάση. Μας ενδιαφέρουν όλες οι περιοχές, εντός κι εκτός Αθηνών, οπουδήποτε υπάρχει τουριστική κίνηση, δεδομένου ότι ο όμιλος διαθέτει αυτή την στιγμή 20 διαφορετικά concepts τα οποία μπορούν να ταιριάξουν στις ανάγκες κάθε ταξιδιώτη»

stathakis

Αναφέρεται και στην πορεία επίτευξης των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med και στα αποτελέσματα του προγράμματος Εξοικονομώ κατ' Οίκον

3
foto-danei-traz

Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων έφτασε στον «σκληρό πυρήνα» - Τον Σεπτέμβριο θα τεθούν νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι για την αποκλιμάκωση των NPEs
με στόχο να υποχωρήσουν στο 18%-19% μετά το 2020 και στο 6,5% μέχρι το 2022

DEIS

Το 5ετές επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει αποχωρήσεις 6.000 εργαζομένων έως το 2022 και «κυνήγι» οφειλετών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων λογαριασμών 1 δισ. ευρώ - Στο τραπέζι παραμένει η αύξηση των τιμολογίων ή η κατάργηση…

3