Στα ύψη οι τιμές, λείπει το ρευστό στην αγορά
Προφανώς η κυβέρνηση και οι εκφραστές των επιλογών της εξακολουθούν να περιμένουν να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός κατά των απεργών στην Τράπεζα της Ελλάδος και εκείνων στα λιμάνια από τους εξαντλημένους εμπόρους και επαγγελματίες αλλά και από τους καταναλωτές που βλέπουν ως καθημεινό φαινόμενο τις ανατιμήσεις.
Χιλιάδες κοντέινερ εγκλωβισμένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θε
Προφανώς η κυβέρνηση και οι εκφραστές των επιλογών της εξακολουθούν να περιμένουν να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός κατά των απεργών στην Τράπεζα της Ελλάδος και εκείνων στα λιμάνια από τους εξαντλημένους εμπόρους και επαγγελματίες αλλά και από τους καταναλωτές που βλέπουν ως καθημεινό φαινόμενο τις ανατιμήσεις.
Χιλιάδες κοντέινερ εγκλωβισμένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και πολλά εκατομμύρια ευρώ χαμένα για το ελληνικό εμπόριο είναι ο καταστροφικός για το εμπόριο λογαριασμός των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα δυο μεγάλα λιμάνια της χώρας. Παράλληλα, οι επαγγελματίες και κυρίως αυτοί που έχουν δοσοληψίες με το Δημόσιο ασφυκτιούν, καθώς πολλές από τις συγκεκριμένες πληρωμές έχουν κολλήσει.
Ηδη, στα μέσα του προηγούμενου μήνα τα στοιχεία των εμπόρων δεν άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χάσουν το 20% του ετήσιου τζίρου τους, που για τις εμπορικές υπολογίζεται σε 14 δισ. ευρώ και για τις εξαγωγικές ακόμα πιο πολύ.
Οπως μας αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος κ. Αντώνης Ζαΐρης, «το πρόβλημα είναι έντονο ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις λιανικής στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης». Παράλληλα συμπληρώνει πως «οι επιχειρηματίες είναι αναγκασμένοι να εφευρίσκουν διαρκώς καινούριους τρόπους ώστε να απεγκλωβίζουν τα προϊόντά τους, δαπανώντας όμως τεράστια πρόσθετα ποσά». Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειου Ελλάδος, το 81% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας των κινητοποιήσεων, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό εκείνων που αναγκάστηκαν να εξυπηρετηθούν μέσω άλλων λιμανιών ή εναλλακτικών οδών και αεροδρομίων.
Κύμα ακρίβειας το Πάσχα
Σύμφωνα με πηγές της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, αρκετές εισαγωγικές εταιρείες δεν έχουν πρώτες ύλες, ώστε να παραγάγουν και να παραδίδουν προϊόντα εδώ και δύο μήνες. «Το πρόβλημα αυτό έχει οξυνθεί τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, ενώ λόγω της απεργίας της Τραπέζης της Ελλάδος, μένουμε κι από ρευστό.
Πολύ δύσκολα εξυπηρετούνται πλέον συναλλαγές πάνω από 10 χιλ. ευρώ την ημέρα», μας αναφέρουν μέλη του δ.σ. Με αυτόν τον τρόπο χάνονται πελάτες και κεφάλαια, ενώ οι έμποροι μιλούν ακόμα και για αυξήσεις της τάξης του 15- 25% στις τιμές ορισμένων ειδών τους επόμενους μήνες. Αυξήσεις που θα γίνουν αντιληπτές κυρίως την πασχαλινή περίοδο και οι οποίες θα αφορούν τα σοκολατοειδή, τα παιχνίδια, τα δημητριακά κ.ά. Φόβοι επίσης εκφράζονται καθώς η παρατεινόμενη αγωνία ενδέχεται να επαναλάβει τα άσχημα δεδομένα των περσινών Χριστουγέννων, όπου πολλές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να εισάγουν τα εποχιακά τους είδη, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr