Απολογούμαστε και για το πώς μπήκαμε στο ευρώ

Απολογούμαστε και για το πώς μπήκαμε στο ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στην κυβέρνηση διορία μέχρι αύριο 19 Φεβρουαρίου και θα αναμένει εξηγήσεις και στοιχεία για τις «ύποπτες» συναλλαγές, τα κρυφά χρέη  και τα swaps της περιόδου 2001-2004...

Απολογούμαστε και για το πώς μπήκαμε στο ευρώ
Σε επικίνδυνες  ατραπούς οδηγεί η στάση της Κομισιόν που περνά από «γενεές δεκατέσσερις» τη χώρα μας για τα παραπλανητικά στοιχεία που έστελνε στις Βρυξέλλες.  

Η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή δίνει στην κυβέρνηση διορία μέχρι αύριο 19 Φεβρουαρίου και θα αναμένει εξηγήσεις και στοιχεία για τις «ύποπτες» συναλλαγές, τα κρυφά χρέη  και τα swaps της περιόδου 2001-2004. Η Κομισιόν αρνείται μάλιστα να επικυρώσει τα στοιχεία του 2001 και ανοίγει έτσι για τα καλά η συζήτηση πώς και με ποια στοιχεία μπήκαν στην ευρωζώνη και η Ελλάδα –και άλλες χώρες.  

Χαρακτηριστική  είναι η στάση του Αμαντέο Αλταφάζ Τάρντιο, εκπροσώπου του Επιτρόπου Όλι Ρεν, που τόνισε ότι «τώρα έχουμε σκύψει πάνω από την ελληνική υπόθεση, αλλά δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια για τέτοιου είδους πρακτικές από άλλους»… 
Κλείσιμο

Ο κύριος Τάρντιο  αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη δήλωση της  Ελλάδας ότι το 2001 ήταν νόμιμες  οι πρακτικές των swap. «Το Σεπτέμβριο του 2009 κλιμάκιο της Κομισιόν επισκέφτηκε την Αθήνα αλλά δεν λάβαμε ενημέρωση για τη χρήση αυτών των προϊόντων στη διαχείριση του χρέους. Δεν μπορούμε επομένως σήμερα να αποφανθούμε για αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Όπως διευκρίνισε  «υπάρχουν διάφορα swaps, άλλα για επιτόκια, άλλα για ισοτιμίες κλπ και είναι κάτι που θα το ερευνήσουμε. H Eurostat θα πρέπει να λάβει γνώση για αυτά τα προϊόντα και πώς αποτυπώνονταν στα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας μέχρι τις 19/2. η έρευνα θα είναι ενδελεχής και για την Ελλάδα και πέρα από αυτήν, για να δούμε αν γίνανε σεβαστοί οι δημοσιονομικοί κανόνες από όλες τις χώρες». 

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι ακόμα και ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ζήτησε –σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του- να ενημερωθεί για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τι ρόλο διαδραμάτισε η Goldman Sachs. 

Γεγονός είναι  πάντως ότι ανάλογες συμφωνίες ανταλλαγής έκαναν τότε και όλες οι άλλες χώρες -ακόμη και η Γερμανία έβγαλε ομόλογο με βάση χρυσό. 

Την ίδια ώρα, Eurostat – Κομισιόν – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκτούν «έκτακτες εξουσίες» και αναλαμβάνουν δράση. Καθημερινά θα ελέγχουν τα ελληνικά στοιχεία και κάθε μήνα θα ζητούν λογαριασμό. Πιέζουν όμως για περισσότερα μέτρα, που η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει μέχρι τις 16 Μαρτίου, και να εφαρμόσει μέχρι το Μάιο. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις ανακοινώσεις που θα κάνει στις 25 Φλεβάρη η Κομισιόν, για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής –και ευρωπαϊκής- οικονομίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης