Αναδρομικός φόρος σε όσους πούλησαν σπίτια την τελευταία δεκαετία

 Αναδρομικός φόρος σε όσους πούλησαν σπίτια την τελευταία δεκαετία

Καλούνται να δικαιολογήσουν όσα έβαλαν στην τράπεζα, αν ξεπερνάνε την τιμή του συμβολαίου

Να πληρώσουν φόρο για το σπίτι που πούλησαν πριν πέντε ή και δέκα χρόνια, παρότι τότε δηλώσαν κανονικά στο Ε1 το τίμημα όπως προβλεπόταν και χωρίς να έχουν ποτέ καμία υποχρέωση να πληρώσουν φόρο για τα ποσά που εισέπραξαν, αναγκάζονται εν έτει 2016 οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιλέγονται για έλεγχο καταθέσεων από την εφορία. Στις περιπτώσεις αυτές η ΔΟΥ αναγνωρίζει ως νόμιμα χρήματα μόνο το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο.
 
Ωστόσο, όπως κατά κόρον γινόταν πριν επιβληθεί ο φόρος υπεραξίας, χιλιάδες συμβόλαια ανέγραφαν την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Έτσι η κατάθεση στην τράπεζα του επιπλέον ποσού από τον αγοραστή (το τίμημα δηλαδή πάνω από την αντικειμενική τιμή του συμβολαίου) χαρακτηρίζεται από τους ελεγκτές ως «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας», με επαχθείς συνέπειες για τον ελεγχόμενο.
 
Με πρόσχημα τους ελέγχους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όποιος ελέγχεται για οποιονδήποτε λόγο από τις ΔΟΥ ή το ΣΔΟΕ κινδυνεύει να βρεθεί υπόλογος για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», επειδή η εφορία σε κάθε έλεγχο που διεξάγει  αναδρομικά από το 2000 και μετά, με βάση τις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου ή στα πλαίσια έρευνας ύστερα από καταγγελίες, πληροφορίες, «λίστες» κλπ, περνά από «κόσκινο» όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών στην υπό διερεύνηση περίοδο. Στους ελέγχους αυτούς, η εφορία δεν δέχεται ότι τα πχ 100.000 ευρώ ή 300.000 ευρώ που κατατέθηκαν στην τράπεζα και ξεπερνούν την αντικειμενική αξία που γράφτηκε στα συμβόλαια, είναι χρήματα από εκείνη την πώληση και τα αντιμετωπίζει ως «μαύρο χρήμα» από άλλες πηγές που δεν δηλώθηκαν.
 
Από το 2013 ήδη είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ πως αυτό ξεκίνησε να συμβαίνει τότε σε λίγους πλούσιους μεγαλοϊδιοκτητες, αλλά πλέον εξαπλώνεται σε όλους –και το επιβεβαιώνουν και αρμόδια στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού του κράτους.

Το φαινόμενο λαμβάνει ήδη διαστάσεις και η «φιλική σύσταση» των ελεγκτών προς τους φορολογουμένους είναι να σπεύσουν να καταθέσουν τώρα από μόνοι τους συμπληρωματική δήλωση μεταβίβασης και να πληρώσουν τον φόρο 3% του πωλητή που ισχύει σήμερα, επί της διαφοράς μεταξύ του παλαιού συμβολαίου και της τότε πραγματικής τιμής πώλησης, προκειμένου να γλιτώσουν φόρους 40% ή και έως 120% -με προσαυξήσεις και πρόστιμα- σαν να ήταν αδήλωτο εισόδημα.
 
Για παράδειγμα:
 
Αν ένα ακίνητο πουλήθηκε 300.000 ευρώ αλλά στα συμβόλαια γράφτηκε αξία 100.000 (αντικειμενική), ένας αναδρομικός έλεγχος στις καταθέσεις του πωλητή δείχνει σαν αδικαιολόγητη κατάθεση τα 200.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να είχε δηλώσει και τα 300.000 ευρώ στο Ε1 την χρονιά εκείνη, αλλά δεν είχε πληρώσει φόρο γιατί τα χρήματα από εκποίηση περιουσιακού στοιχείου δεν θεωρείτο εισόδημα (πλην του 2005 που ίσχυσε για μια χρονιά ο φόρος υπεραξίας ακινήτων). Οι ελεγκτές δεν πείθονται όμως ότι τα 200.000 ευρώ είναι από εκείνη τη συναλλαγή, γιατί δεν αποδεικνύεται από τα συμβόλαια.
 
Αντί να πληρώσει όμως φόρο πχ 80.000 ευρώ (40% των 200.000 ευρώ), ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταθέσει συμπληρωματική δήλωση εμφανίζοντας σαν τίμημα τις 300.000 ευρώ. Τότε πληρώνει φόρο 3% στη διαφορά (6000 ευρώ στις 200.000 ευρώ) για να γλιτώσει τα χειρότερα. Η λύση αυτή είναι πολύ οικονομικότερη και από την νέα ρύθμιση «πληρώστε και γλιτώστε» που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, για το «μαύρο χρήμα» -που σε πολλές περιπτώσεις όμως είναι απλώς λεφτά που φυλάχτηκαν «στο στρώμα» από τον φόβο χρεωκοπίας και έγιναν ανάληψη και επανακατάθεση σε τράπεζες.
 
Σε διαφορετική περίπτωση πάντως, αν ο ελεγχόμενος δεν θέλει να πληρώσει για φόρους που δεν οφείλει, θα μπλέξει με προσφυγές και δικαστήρια, αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα και μεγάλη ταλαιπωρία (πχ δέσμευση λογαριασμών, πληρωμή του 50% της ποινής που θα του βεβαιωθεί κλπ).
 
«Φόροι με το στανιό»
 
Με βάση νόμους της τελευταίας εξαετίας αλλά και υπό την πίεση την Πολιτείας και της Κοινωνίας για επιβολή φόρων σε πλούσιους, μεταφέρθηκε η ευθύνη στους ίδιους τους ελεγχόμενους, να αποδείξουν ότι είναι αθώοι. Αυτό όμως αποδεικνύεται σε πολλές περιπτώσεις αδύνατον, ακόμα και αν δεν υποκρύπτεται φοροδιαφυγή, καθώς τότε ίσχυαν άλλοι κανόνες και ο ελεγχόμενος δεν είχε υποχρέωση να διαφυλάσσει αποδεικτικά στοιχεία που του ζητούνται σήμερα. Ακόμα και αν θέλει να προσφύγει στα δικαστήρια, θα πρέπει να βρει και να προπληρώσει το 50% τουλάχιστον όσων του ζητάει η εφορία.
 
Όπως όμως από το 2013 ήδη είχε επισημάνει το ΘΕΜΑ,  η έρευνα άρχισε να επεκτείνεται σταδιακά και στους τραπεζικούς λογαριασμούς απλών πολιτών που -κατά την συνήθη τακτική της αγοράς τα προηγούμενα χρόνια- αγόραζαν σπίτια σε τιμές πάνω από την αντικειμενική στην οποία συντάσσονταν τα συμβόλαια. Το σχέδιο αυτό «σκόνταφτε» μόνον στο γεγονός ότι οι τράπεζες δύσκολα έδιναν στοιχεία για τους πελάτες τους, αλλά πλέον και αυτό το «πρόβλημα» ξεπεράστηκε.
 
Εν προκειμένω, όταν κάποιος ελέγχεται και βρεθούν πχ 200.000 παραπάνω στους τραπεζικούς λογαριασμούς μιας χρονιάς, ενώ επικαλείται ότι προέρχονται από πώληση ακινήτου, οι ελεγκτές δέχονται μόνον όσα αναγράφονται στο συμβόλαιο (πχ 100.000 ευρώ) ενώ τα επιπλέον ποσά τα χαρακτηρίζουν ως αδήλωτα εισοδήματα.
 
Ωστόσο, έως το 2013, όποιος πουλούσε ένα σπίτι δήλωνε στο έντυπο Ε1 τα χρήματα που εισέπραξε σαν χρηματικό εισόδημα από διάθεση περιουσιακών στοιχείων (κωδικός 781), μόνο και μόνο για να καλύψει μελλοντικά «πόθεν έσχες» και όχι για να πληρώσει φόρο. Το ίδιο ίσχυε ακόμα και αν έκανε τότε χειρόγραφα την δήλωση Ε1 στη ΔΟΥ με τη βοήθεια του εφοριακού. Κίνητρο για να αποφύγει να πληρώσει φόρο μεταβίβασης είχε ο αγοραστής (8%-11% ανάλογα με τη χρονιά) αλλά αυτό ήταν μια πρακτική που το γνώριζαν όλοι –ακόμα και οι τράπεζες που έδιναν άλλη επιταγή για το συμβόλαιο και άλλη για τα επιπλέον λεφτά του δανείου στον αγοραστή.

ΣΧΟΛΙΑ (97)

Χαρά

Θα φορολογηθεί σκληρά και η ετερόφυλη φυσιολογική σεξουαλική επαφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει διάταξη για την υποχρεωτική τοποθέτηση ψηφιακού μετρητή σε άνδρες και γυναίκες . Τα έσοδα θα πάνε στην τοπική αυτοδιοίκηση για παροχές σε λαθρομετανάστες, άντε και σε κανένα πρόσφυγα.

ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΓΚΑΣ

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΦΡΑΓΚΟ ΕΠΙ ΔΡΑΧΜΗΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΕΝΤΣ ΕΠΙ ΕΥΡΩ ((ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΟ)) ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ....ΨΑΧΤΕ ΚΟΡΟΙΔΑΚΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ..ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΠΑΝΕ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΡΕΧΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΣΥΣΙΤΙΑ ΜΠΡΟΣ ΜΑΡΣ ΧΑ ΧΑ ΧΑ

Πληρώστε Ρε

Ψάχνουν να βρουν τρόπους ώστε να χρωστάνε όλοι οι Έλληνες στο κράτος . ΥΓ Τσίπρα τσάκισέ τους βίλες έχουν και ψηφίζουν ΚΚΕ

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ

Δεν υπήρχε κανείς φόρος για τον αγοραστή παλιότερα οπότε δεν ισχύει αυτό που λες. Ο κατασκευαστής έβαζε μαύρα στην τσέπη με τις ευλογίες και την υποστήριξη του συστήματος που του αρκούσε να αναγράφεται η αντικειμενική αξία. Μπροστά σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους δινόντουσαν τα μαύρα μετρητά, όχι αυτά τα αστεία που διαβάζω για τραπεζική κατάθεση που δεν θα βρουν ποτέ. Ο αγοραστής ως πιο αδύναμος συναινούσε χωρίς να έχει κάποιο όφελος, αφού το σύστημα ήταν έτσι. Εκτός βέβαια από περιπτώσεις που ξέπλεναν χρήμα οι αγοραστές. Πρώτα πρέπει να πάνε φυλακή αυτοί που έφτιαξαν αυτό το σύστημα. Όπως και κάθε σύστημα που συνεχίζει να υπάρχει ενάντια στον αδύναμο πολίτη αλλά δεν ακουμπάει καμία κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα. Γιατί η ηθική και το δίκαιο δεν μπορεί να είναι θέμα αριστερής ή δεξιάς πολιτικής.

@Καρανίκας

ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΜΕ και γρήγορα!!!!!!!! Να καταλάβετε επιτέλους ότι με την "ηθική" μας αριστερά θα υπάρχει από τη μία πλευρά μόνο η πλούσια νομεγκλατούρα (Σταθαθακης, Φλαμπουριάρης κλπ.), πάντα στο απυρόβλητο χωρίς ελέγχους καθώς και κομματόσκυλα αργόσχολα με παχυλές μισθάρες και από την άλλη πλευρά οι φτωχοί και οι νεόπτωχοι. Πιστοί στα σταλινικά μας πρότυπα θα εξαφανίσουμε τη μεσαία τάξη.......

Λουλάκης

Κομπλεξάρες, τελειωμένοι, τεμπέληδες, άεργοι (όχι άνεργοι) και (φυσιολογικά, μετά απ' όλα αυτά) άφραγκοι, μισείτε όποιον έβαλε ένα κεραμύδι πάνω από το κεφάλι της οικογένειας του. Λούληδες, ε Λούληδες! Δόξα και τιμή στον ...Χατζηγιάννη! Ετσι, για να ξέρουμε τι λέμε...

Λούλης

Χωρίς να πληρώνω φόρους και κλέβοντας το κράτος, έτσι ξέρω κι εγώ να βάζω πολλά κεραμίδια πάνω από το κεφάλι μου!

.............

Μόλις μας αποκάλυψες Λούλη πώς ένας αμόρφωτος τεμπέλης σαν και σένα,έχει χαρτζιλίκι για φρέντο και ιντερνετ.Μη δίνεις όμως όλα σου τα μυστικά.......

Γκε γκε;

Με μισθό 500....όσα και να πληρώνεις στην εφορία, δεν χτίζεις ούτε κοτέτσι. Ας μορφωνόσουν και ας μην ήσουν τεμπέλης, να δούλευες πολύ για να αμοιβόσουν καλύτερα!

Προς γνώση

Μάγκες, δυστυχώς: το συμβόλαιο θεωρείται πάντα ισχυρό και δεν προσβάλεται μετά την 5ετία ! Ούτε μονομερώς αλλάζει... Αντικειμενικη, αντικειμενική! Είναι υποχρεωμένη και η εφορία να το αποδεχθεί! Ας πρόσεχαν όσοι τα καθιέρωσαν όλα αυτά και τώρα μπλέκει άδικα ο κοσμάκης...

Δημόσιος υπάλληλος

Όλα γίνονται για να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης

πανος

ΓΙΑΤΙ δεν πέφτει η αντικειμενική αξία στην αξία της πραγματικής και πληρώνουμε εξωπραγματικούς ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ φόρους?

Το σωστό

Βλέπω τα σχόλια και απελπίζομαι, εάν όλοι αυτοί ψηφίζουν δεν υπάρχει σωτηρία. Επειδή λοιπόν έκανα αγορά ακινήτου με 200.000 το 2009 αλλά στο συμβόλαιο έβαλα την αντικειμενική, δηλαδή περίπου 100.000, όλα αυτά είναι τρελά. Ο πωλητής δεν έκανε καμιά φοροδιαφυγή, γιατί όσο και να το πουλούσε, δεν προβλεπόταν φόρος για τον πωλητή. Ο αγοραστής δεν έκανε καμία φοροδιαφυγή, γιατί ήταν αγορά πρώτης κατοικίας και απαλλασσόταν από φορολογία. Τέλος, αυτοί που έχασαν ήταν ο συμβολαιογράφος και οι δικηγόροι που αμείβονται με ποσοστό επί της πώλησης. Γιατί δεν διαμαρτύρονται ενώ ήξεραν την πραγματική αξία; Γιατί εισέπραξαν ένα μεγάλο ποσό, χιλιάδες ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης, για λίγες ώρες απασχόληση, αφού το επάγγελμα και οι αμοιβές του συμβολαιογράφου είναι κλειστό. Τι δείχνει λοιπόν η σημερινή απόφαση; Να μην εμπιστεύεσαι ποτέ το ελληνικό δημόσιο και τους Έλληνες πολιτικούς, αφού ούτε το Σύνταγμα υπολογίζουν περί αναδρομικότητας νόμων, ούτε τίποτα...

Λούλης

Ο αγοραστής απαλλάσσονταν από το πόθεν έσχες της πρώτης κατοικίας και όχι από τον φόρο μεταβίβασης! Έλεος δηλαδή. Μακάρι τώρα να πας φυλακή!!

ιων

δεν γνωριζετε βασικά πραγματα, και παρολαυτά σχολιάζετε

Λούλης

@18:08. Αυτά τα "δεν γνωρίζετε" που γράφεις εδώ μέσα, αυτά να πεις και στον εισαγγελέα, όταν θα ακούς την ποινή σου!

@ Λούληηηηηηηηηηη

Πριν από τσυριζόπληκτος ήσουν ΠΑΣΟΚ????????

Λούλη@

Ντορπή σου ρε...Συριζοκεφτέ. Πεινάλα, νηστικέ που μας μισείς και θέλεις να μας βάλεις και μέσα...

XD

Ο αγοραστής απαλλασσόταν τελείως από τον φόρο για αγορά πρώτης κατοικίας αγαπητέ Λούλη, και για αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ, ρώτα όποιον συμβολαιογράφο θέλεις. Μιλάς χωρίς να ξέρεις και απειλείς με φυλακή, έλεος αγαπητέ μου..

Λούλα

ο αφέντης σου Ο βοθροσταθάκης με τα αδήλωτα και ο θειος φλαμπουρ με τις απευθειας αναθεσεις που θα πάνε τότε.... γκουνταναμο παρέα λούλη

προς συριζαιους

ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΑΣ και μετα απαιτηστε απ τον Ελληνικο λαο φορους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

new_newmoney

Φρέσκο, ανανεωμένο, με ταχύτητα και εγκυρότητα στο μέτωπο της οικονομίας των επιχειρηματικών νέων και των αγορών

grow_cosmote

Η μεγάλη πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι μεταβολές που φέρνει στην αγορά και τα εργαλεία που θα βοηθήσουν όλους τους κλάδους του εμπορίου στην επιβίωσή τους