ΜΝΙ: Μετά τις γερμανικές εκλογές η συζήτηση για το ελληνικό χρέος

ΜΝΙ: Μετά τις γερμανικές εκλογές η συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Το οικονομικό πρακτορείο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές μια ημέρα μετά τη δήλωση Τσίπρα ότι «οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα δεν μπορούν να αποτελούν τροχοπέδη» για το θέμα αυτό

ΜΝΙ: Μετά τις γερμανικές εκλογές η συζήτηση για το ελληνικό χρέος
Στον πάγο για μετά τις γερμανικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2017 βάζουν ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο ΜΝΙ τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος
.

Μια ημέρα μετά την απάντηση του
Αλέξη Τσίπρα
Κλείσιμο
από το βήμα της συνέντευξης τύπου της ΔΕΘ σε ερώτηση για το τι θα έλεγε στην Άγκελα Μέρκελ σχετικά με το θέμα του χρέους ότι «πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα- και αυτό θα της πω- να αποτελούν τροχοπέδη για μια εξέλιξη η οποία θα είναι ωφέλιμη για όλη την Ευρώπη», ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι «η κατάσταση για το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να επιλυθεί πριν τις Γερμανικές εκλογές».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πρόθυμη να συζητήσει για μέτρα σχετικά με το χρέος της Ελλάδας αν και υπάρχει ανάγκη αυτό να γίνει.

Βάσει της ίδιας πηγής στο τηλεγράφημα του ΜΝΙ οι ευρωπαϊκές πηγές διαπιστώνουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης για την Ελλάδα καθώς και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Μεταφέρουν μάλιστα και ένα κλίμα ότι για την επόμενη αξιολόγηση αυτό που ζητούν οι Βρυξέλλες είναι διαπραγματεύσεις σε αυστηρά τεχνικό επίπεδο.

Τέλος οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμμερίζεται τις εκπεφρασμένες ενστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το χρέος.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του χρέους και τη στάση της Γερμανίας έχει ως εξής:

Κύριε Σβέρκο κοιτάξτε, είναι κρίσιμο το ερώτημά σας και πολύ ενδιαφέρον. Θα ήθελα εξ’ αρχής να πω ότι στο ζήτημα του προγράμματος και βεβαίως του χρέους που θα καθορίσει και την επιτυχία του προγράμματος δεν είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, δεν είναι ένα διμερές ζήτημα. Καταρχάς, είναι ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα που  είναι σε πρόγραμμα και τους τρεις θεσμούς, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προφανώς η Γερμανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη και άρα η άποψή της παίζει καθοριστικό ρολό. Δεν είναι όμως η μόνη χώρα. Και ιδιαίτερα στο βαθμό που έχουμε ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει με καθοριστικό τρόπο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα έλεγα ότι είναι ένα πρόβλημα που έχει και μια διεθνή διάσταση. Και έχει μια διεθνή διάσταση διότι η λύση στο πρόβλημα αυτό θα παίξει καθοριστικό ρολό στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το επόμενο διάστημα, που η ευρωπαϊκή οικονομία επηρεάζει καθοριστικά και την παγκόσμια οικονομία. Άρα λοιπόν είναι πιο περίπλοκο από το ‘μια αντιπαράθεση Ελλάδας- Γερμανίας’. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι τέτοιο. Στην κυρία Μέρκελ, λοιπόν, θα πω αυτά που έλεγα πάντα. Η ίδια έχει μια λογική χρόνια τώρα ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Και θα της πω το ίδιο: ότι εμείς τηρούμε από την πλευρά μας τη συμφωνία, αλλά πρέπει να τηρηθεί και από την πλευρά των εταίρων μας. Pacta sunt servanda, αυτό μας έλεγαν οι Γερμανοί. Αυτό θα πούμε κι εμείς, όχι μόνο στους Γερμανούς, σε όλους τους εταίρους μας. Από την πλευρά μας, νομίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προχωρήσει όλο το τελευταίο διάστημα  είναι μια θετική έκπληξη σε ό, τι αφορά την ταχύτητα. Κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση που είναι σχεδόν το 70% του προγράμματος. Κανονικά θα έπρεπε ήδη να είχαμε δρέψει καρπούς, θα έπρεπε ήδη δηλαδή να είχαμε,  πέρα από το waiver και το QE,  δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση των ομολόγων από την ΕΚΤ. Όμως δεν το έχουμε αυτό εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία. 

Θέλω επίσης να σας πω ότι ακόμα και στο εσωτερικό της Γερμανίας, αν ανοίξει αυτή η συζήτηση, γιατί η γερμανική κυβέρνηση σήμερα είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού- βεβαίως κατανοώ ότι στο κόμμα της κυρίας Μέρκελ υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλες φωνές αντιπολιτευτικές και ακραίες- και για το μεταναστευτικό, η άνοδος του ευρωσκεπτικιστικού AFD ίσως να παίζει ένα σημαντικό ρόλο- αλλά και αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού: οι σοσιαλδημοκράτες έχουν μια διαφορετική άποψη για το ζήτημα του χρέους. Πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα- και αυτό θα της πω- να αποτελούν τροχοπέδη για μια εξέλιξη η οποία θα είναι ωφέλιμη για όλη την Ευρώπη.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης