Εξόρμηση σε ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία για το χρέος
Εξόρμηση σε ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία για το χρέος
Το σχέδιο Παπακωνσταντίνου για τον δανεισμό και ο κρίσιμος Φεβρουάριος για το Πρόγραμμα Σταθερότητας...
Σε σκληρό μπρα-ντε-φερ με τους κερδοσκόπους επιδίδεται η κυβέρνηση. Τα 20 από τα 25 δισ. ευρώ που «πόνταραν» οι επενδυτές στην θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας προήλθαν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, από το εξωτερικό, παρά τη φημολογία περί πτώχευσης.
Επιπλέον, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου «κόντυνε» κατά 8 δισ. ευρώ την διαδρομή που έχει να διανύσει, για να μπορέσει να εξασφαλίσει τα περισσότερα από 23 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί να εξασφαλίσει ως τον Μάιο.
«Πύρρειος» ήταν όμως για το οικονομικό επιτελείο, αυτή η πρώτη «νίκη» της κυβέρνησης –στο πεδίο των εντυπώσεων τουλάχιστον- αφού πλήρωσε πανάκριβα τους δανειστές που της εμπιστεύτηκαν αυτά τα 8 δισ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια.
Ο ίδιος ο υπουργός, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει το επιτόκιο 6,2% (350 μονάδες πάνω από το mid swap) «αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο η χώρα μας καλείται να καταβάλει».
Το κόστος θα ήταν ενδεχομένως και μικρότερο όμως, εάν η κυβέρνηση αντλούσε μόνο τα 5 δισ. ευρώ (όπως υπολόγιζε) με τις καλύτερες προσφορές. Στον αντίποδα, ξένοι αναλυτές παρατηρούσαν ότι με μια απόδοση της τάξεως του 6,3%-6,5% η κυβέρνηση μπορούσε να βάλει από τώρα στα κρατικά ταμεία και τα 25 δισ.
Με τα δεδομένα αυτά πάντως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θέτει πλέον τρεις στόχους για τον επόμενο ένα μήνα:
- Να περικόψει άμεσα τις κρατικές δαπάνες, όπως ζητούν οι αγορές αλλά και για να μη βρεθεί ξαφνικά στη δεινή θέση «να τρέχει» για να καλύψει «έκτακτες ανάγκες» του κράτους. Με απόφαση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης, «κόβει» προληπτικά κατά 10% όλα τα κονδύλια των υπουργείων από τον προϋπολογισμό και, επιπλέον, οι επιχορηγούμενοι φορείς θα δίνουν ανά μήνα πλέον «λογαριασμό» για το «πού πάνε τα λεφτά» -ώστε να μην διαπιστώσει εκ των υστέρων πως «έπεσε έξω» στο α’ ή β’ τρίμηνο του έτους.
- Να αναμένει τις Βρυξέλλες να επικυρώσουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα μέτρα που περιέλαβε η κυβέρνηση σε αυτό. Την Τετάρτη το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα εξετάσει το ΠΣΑ και στις 15-16 Φεβρουαρίου, το Εκοφίν θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων της χώρας μας –στέλνοντας μήνυμα στις αγορές.
- Να ταξιδέψει σε ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία για να «στρώσει το έδαφος» για να μπορέσει να δανειστεί περί τα 3 δισ. ευρώ -σε δολάρια ή και γιεν- από τις αγορές.
Με τον τρόπο αυτό, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να δανειστεί με αισθητά χαμηλότερα επιτόκια μετά τον Μάρτιο. Το … πλεονέκτημα του υπουργείου είναι ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θεωρούνται «ήσυχοι μήνες» αφού δεν έχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων (1,5 και 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα). Αντιθέτως, μεγάλες είναι οι ανάγκες του Απριλίου για 12,5 δισ. ευρώ και του Μαΐου για άλλα 11 δισ.
Το οικονομικό επιτελεί εξετάζει και μία ακόμη κοινοπρακτική έκδοση εντός του Φεβρουαρίου. Βασικός στόχος του όμως για την χρονιά είναι να αντλήσει 40 δισ. ευρώ από ομόλογα διάρκειας 3, 5 και 10 ετών, ενώ άλλα 9 δισ. ευρώ αναμένονται από βραχυχρόνιες εκδόσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα