Άλλαξαν τροπάριο οι ξένοι!
Άλλαξαν τροπάριο οι ξένοι!
Μια σειρά από οίκους εκθειάζει τώρα τα ελληνικά ομόλογα και ρίχνει τους τόνους για τα προβλήματα της οικονομίας
Νέο τροπάριο, πλέον, σήμερα από τους ξένους οίκους, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες πυροβλούσαν τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Με φόντο την υπερκάλυψη της έκδοσης των 5ετών ομολόγων – έστω και με επιτόκιο άνω του 6% - έχουν πλέον υπάρξει συστάσεις αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ οι αναλύσεις ...γέρνουν πλέον προς το ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν θα έχουν ανεξέλεγκτες συνέπειες ούτε για την Ευρωζώνη αλλά και ούτε για τις οικονομίες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.
Schroder
Στην αγορά ελληνικών ομολόγων προχώρησε ο διαχειριστής της Schroder, Nick Gartside, με την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η κεντρική τράπεζα, θα καταστήσουν σίγουρο ότι η χώρα θα ξεπεράσει τα προβλήματά της.
Συνολικά, ο Gartside, ο οποίος διαχειρίζεται τα funds Schroder ISF Global Bond και ISF Strategic Bond, είναι αρνητικός για τις οικονομίες της Ευρώπης.
"Στην Ευρώπη, η μία ευκαιρία που βλέπω είναι η Ελλάδα. Αυξάνουμε τη θέση μας στα ελληνικά ομόλογα. Βλέπω την Ευρώπη ως πολιτικό οικοδόμημα και εάν το δει κάποιος από τη δική μου πλευρά, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε τα ελληνικά ομόλογα είναι φθηνά"!
Moody’ s
Δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της ΕΚΤ να επιτρέψουν στα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας να προκαλέσουν κρίση, δήλωσε στην Reuters Insider TV αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης Moody's.
"Eάν η αξιολόγηση της Ελλάδας ήταν τέτοια που θα προκαλούσε θέμα, πιστεύουμε ότι οι αρχές θα ενεργούσαν για να αποτρέψουν την όποια κρίση", τόνισε η Sarah Carlson, επικεφαλής αναλύτρια της Moody's για την Ελλάδα.
Barclays
Περιορισμένο κίνδυνο για μία “ούζο crisis” στις οικονομίες της Ν/Α Ευρώπης, όπως συνέβη με την "τεκίλα crisis" η οποία ξεκίνησε από το Μεξικό και επηρέασε όλη τη Λατινική Αμερική το 1994, διαπιστώνει η Barclays.
Η ανάλυση των στοιχείων από την Barclays έδειξε πως η Βουλγαρία, και σε μικρότερο βαθμό η Ρουμανία και η Σερβία φαίνεται πως έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα, μέσω των τραπεζών διασυνδέσεων, ενώ Βουλγαρία (και πάλι) και η Σερβία είναι εκτεθειμένες μέσω των εμπορικών διασυνδέσεων τους με την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση του ευρώ, πλέον θα γίνει μια δυσκολότερη υπόθεση για τις υποψήφιες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, ενώ οι δημοσιονομικοί φόβοι θα επηρεάσουν περισσότερο χώρες όπως η Ουγγαρία, η Λετονία αλλά και η Πολωνία, των οποίων των χρέος πλησιάζει το όριο της συνθήκης του Μάαστριχτ.
Societe Generale
Σύμφωνα με την Calyon, επενδυτικό βραχίονα της Societe Generale, εάν μετά την σημερινή έκδοση δεν εξαντληθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι ανησυχίες ότι η οικονομία οδεύει προς χρεοκοπία θα υποχωρήσουν και θα βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί το αυξανόμενο κόστος δανεισμού για το άμεσο μέλλον.
Η ίδια η Societe Generale εκτίμησε την Παρασκευή ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι σημαντικά υποτιμημένα, και τα επίπεδά τους δεν είναι πλέον καν λογικά. “Η Ελλάδα θα υπάρχει και σε 10 και σε 20 και σε 50 χρόνια, αντίθετα με κάποιες διεθνείς μετοχές οι οποίες βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις των αναλυτών”, τονίζει ο κ.Ciaran O ‘Hagan, αναλυτής του διεθνούς οίκου.
“Οι επενδυτές πρέπει να ηρεμήσουν και να σκεφτούν λογικά πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ούτε να βουλιάξει”, καταλήγει ο αναλυτής της τράπεζας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα