Τ. Γιαννίτσης: “Να κινηθούν ξανά οι διαδικασίες έρευνας πετρελαίου στην Ελλάδα”
Τ. Γιαννίτσης: “Να κινηθούν ξανά οι διαδικασίες έρευνας πετρελαίου στην Ελλάδα”
Σε επτά άξονες θα πρέπει να εστιαστεί η πολιτική του Δημοσίου στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Τάσο Γιαννίτση...
Σε επτά άξονες θα πρέπει να εστιαστεί η πολιτική τουθ Δξημοσίου στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Τάσο Γιαννίτση.
Μιλώντας, συγκεκριμένα, στο συνέδριο των εργαζόμενων στα Ελληνικά Πετρέλαια, ο κ. Γιαννίτσης εκτίμησε ότι με βάση τις σημερινές προοπτικές στο χώρο της ενέργειας, η έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων κάνει αναγκαία μια επανεξέταση της όλης προσέγγισης, απαιτεί ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, μια ενεργητική, αλλά ταυτόχρονα προσεκτική κινητοποίηση των δυνάμεων που διαθέτουμε και αποτελεσματικό σχεδιασμό στόχων και υλοποίηση αποφάσεων.
Στην λογική αυτή, ο πρόεδρος του ομίλου θεωρεί ότι το Δημόσιο σε αυτήν την φάση μπορεί:
- να προσδιορίσει τους κεντρικούς στόχους μιας πολιτικής στο πεδίο αυτό,
- να ξεκαθαρίσει και να οργανώσει το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο,
- να εξασφαλίσει το αναγκαίο πλαίσιο ρύθμισης των περιβαλλοντικών θεμάτων που συνδέονται με την Έρευνα και την Παραγωγή υδρογονανθράκων,
- να ενεργοποιήσει μια ρυθμιστική αρχή όπως πιθανότατα το ΣΕΕΣ (Συμβούλιο Εθνικής Στρατηγικής). Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ διαθέτει σημαντικό τμήμα της τεχνογνωσίας που υπάρχει στην Ελλάδα, και μπορεί να στηρίξει με ανθρώπινο δυναμικό και γνώσεις ένα τέτοιο θεσμικό φορέα,
- να κινήσει ξανά τις διαδικασίες έρευνας και παραγωγής στον εθνικό μας χώρο, που έχουν παγώσει για μεγάλο διάστημα, προφανώς σταθμίζοντας όλες τις αναγκαίες παραμέτρους,
- να δημιουργήσει αποτελεσματικά κίνητρα για ελληνικές επιχειρήσεις και ξένες επενδύσεις (FDI),
- να παρακολουθήσει και να ελέγξει την εφαρμογή αλλά και την παραβίαση των κανόνων που θεσπίζει.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια στη δύσκολη αυτή συγκυρία έχουν ως στρατηγική επιδίωξη την ενίσχυση της ανταγωνιστικής της ικανότητας με την πραγματοποίηση της μεγαλύτερης επένδυσης διυλιστηρίου στην Ευρώπη και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της στη Β. Ελλάδα.
«Η διασφάλιση της επιχειρησιακής μας αποτελεσματικότητας είναι ο κρισιμότερος παράγοντας, για να συμμετάσχουμε με αξιώσεις σε διαγωνισμούς Ε&Π, μόνοι μας ή σε σύμπραξη με τρίτους, συμβάλλοντας στην διερεύνηση του δυναμικού υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, προωθώντας την ανάπτυξη του τόπου και δημιουργώντας αξία για την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τους εταίρους της επιχείρησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννίτσης.
Από τον πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελλ.Πε. κ. Γιάννης Κωστόπουλος επεσήμανε ότι ο όμιλος στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δεν διαθέτει ιδιαίτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των διεθνών “παικτών” του χώρου.
Και με δεδομένες τις μεγάλες επενδύσεις που που πραγματοποιούνται σήμερα στη Διύλιση και αλλά και την Εμπορία Πετρελαιοειδών, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ , η εταιρεία έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει συντηρητικά σε επενδύσεις στην Ε&Π, έως το τέλος του 2011, οπότε θα επαναξιολογήσει τις στρατηγικές επιλογές της στον τομέα της έρευνα ςκαι εκμετάλλευσης.
“Οι δυσκολίες δραστηριοποίησης στoν συγκεκριμένο τομέα στην χώρα μας είναι σε όλους μας γνωστές και αφορούν κυρίως την έλλειψη σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου και διαδικασιών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστόπουλος.
«Για το λόγο αυτό υποστηρίζουμε την άμεση δημιουργία κρατικού Φορέα Υδρογονανθράκων, πρόθεση που είχαν εκφράσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο ρόλος αυτού του Φορέα θα πρέπει να είναι η διαχείριση των δικαιωμάτων Ε&Π με διαφάνεια και η παρακολούθηση των εργασιών από τις πετρελαϊκές εταιρείες που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου. Προσωπικό από την ΕΛΠΕ, που άλλωστε διαθέτει μακρά εμπειρία στον τομέα, θα μπορούσε μεταξύ άλλων να στελεχώσει το νέο αυτό φορέα. Προτεραιότητα του φορέα θα πρέπει να είναι και η επαναξιολόγηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου του τομέα Ε&Π και ο εκσυγχρονισμός του με βάση τη διεθνή πρακτική», κατέληξε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα