Γιατί τα ομόλογα επιμένουν «κολλημένα» στο 7,4 %

Γιατί τα ομόλογα επιμένουν «κολλημένα» στο 7,4 %

Το Grexit δεν έχει φύγει με την πτώση του ΑΕΠ

Γιατί τα ομόλογα επιμένουν «κολλημένα» στο 7,4 %
H συμφωνία με τους δανειστές ολοκληρώνεται, η αγορά αναμένει την επαναφορά της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων (waiver), η δόση θα εκταμιευθεί στο τέλος Ιουνίου, αλλά το επιτόκιο (απόδοση) των ελληνικών δεκαετών ομολόγων παραμένει σχεδόν κολλημένο στο 7,4%.

Γιατί άραγε οι αγορές κεφαλαίων δεν αποδέχονται μικρότερο επιτόκιο;
Κλείσιμο

Η πρώτη απάντηση που δίνουν έμπειροι τραπεζίτες είναι ότι, η χώρα δεν έχει ξεφύγει πραγματικά τον κίνδυνο του
Grexit. Και δεν θα φύγει όσο δεν περνάμε σε ανάπτυξη, δηλαδή να σταθούμε στα δικά μας πόδια. Μάλιστα ο κίνδυνος ενδέχεται να μεγαλώσει στην περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν την καμπάνια «Να φύγουμε» (leave). Θα μπορούσε να πει κανείς ότι, σε μια τέτοια περίπτωση οι Ευρωπαίοι θα είχαν πολύ περισσότερα να διαπραγματευτούν από μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ).

Οι αγορές θεωρούν επίσης, ως ένα βαθμό, πως παρά τη βοήθεια που θα δεχθεί η Ελλάδα δεν θα μπορέσει τελικά να γυρίσει σε ανάπτυξη, διότι απλά οι φόροι εμποδίζουν τα διαθέσιμα εισοδήματα για την ανάπτυξη. Η παραμονή του επιτοκίου αποτελεί ένα δείκτη για τους ξένους επενδυτές που επιθυμούν να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα, με λίγα λόγια, η χώρα δεν είναι επενδύσιμη ακόμη.

Το ρίσκο της χώρας, συνεπώς, δεν έχει μειωθεί καθώς η χώρα δεν δείχνει να περνά στην ανάπτυξη- όπως τουλάχιστον υποδεικνύουν και τα πρόσφατα στοιχεία του ΑΕΠ. Η πτώση, όμως, του επιτοκίου ενδιαφέρει, κυρίως, τους Έλληνες επιχειρηματίες που καθημερινά κοιτούν την απόδοση προκειμένου να πάρουν τηλέφωνο τους επενδυτικούς τραπεζίτες για να εκδώσουν ομολογιακά δάνεια.

Αν λ.χ η απόδοση πέσει στο 5% τότε μερικές ελληνικές εταιρείες θα εξετάσουν τις διαθέσεις της αγοράς για να δανειστούν .

Ήδη ο Τιτάν ανακοίνωσε εξαγορά υφιστάμενου ομολογιακού δανείου με κουπόνι 8,75% και έκδοση νέου ομολογιακού, ενώ τα ΕΛ.ΠΕ άλλαξαν τους όρους ομολογιακού δανείου, ώστε να είναι έτοιμοι, όταν οι αγορές χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους.  Κατά δεύτερο λόγο, οι διαχειριστές ομολόγων τονίζουν ότι, οι αγορές προεξοφλούν τα γεγονότα πιο αργά λ.χ από τις μετοχές.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έπεσε λ.χ από το 8,7% στο 7,4-7,2% όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις και όταν διαπιστώθηκε ότι, η κυβέρνηση ψήφισε τα νομοσχέδια. Όμως, η αποκλιμάκωση της απόδοσης μπορεί να πραγματοποιηθεί ραγδαία όταν έχουμε ως γεγονότα την εκταμίευση της δόσης, την επαναφορά του waiver. Από την άλλη πλευρά, η αποκλιμάκωση δεν είναι εύκολη τεχνικά καθώς δεν κυκλοφορούν πολλά ομόλογα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στην αγορά των ομολόγων.   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης