ΓΣΕΒΕΕ: «Λουκέτο» σε 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω κρίσης

ΓΣΕΒΕΕ: «Λουκέτο» σε 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω κρίσης

Για την ΓΣΕΒΕΕ το θεμελιώδες πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε σχέση με τις επιχειρήσεις αυτές, δεν είναι η λύση της «οικονομικής κάθαρσης» αλλά κατά βάση η διεύρυνση του επιχειρηματικού τους ορίζοντα

«Λουκέτο» έβαλαν τα τελευταία οκτώ χρόνια λόγω κρίσης 250.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ χάθηκαν 800.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς μιλώντας σε ημερίδα, που διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία, επεσήμανε πως η ενίσχυση της εξωστρέφειας και, κατ' επέκταση, η αξιοποίηση των όποιων ευκαιριών παρουσιάζονται σήμερα, συνδέεται με το ξεπέρασμα κυρίως των μικροοικονομικών δυσχερειών και εμποδίων, δηλαδή εκείνων των τυπικών γνωρισμάτων που χαρακτηρίζουν τη διάρθρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, συνέχισε ο κ. Καββαθάς, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας είναι πολυκερματισμένη σε μία πληθώρα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες εμφανίζουν προβλήματα χαμηλής παραγωγικότητας καθώς, ενώ απασχολούν το 80 με 85% των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα παράγουν μόνο το 60% περίπου της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας.

Για την ΓΣΕΒΕΕ το θεμελιώδες πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε σχέση με τις επιχειρήσεις αυτές, δεν είναι η λύση της «οικονομικής κάθαρσης» αλλά κατά βάση η διεύρυνση του επιχειρηματικού τους ορίζοντα, τόσο στην εγχώρια -δεδομένου ότι αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις είναι προσανατολισμένες μόνο σε τοπικές αγορές- όσο και στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καββαθάς απαρίθμησε τέσσερα συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής που έχει επεξεργαστεί και υλοποιήσει το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) και τα οποία είναι:


1. Ένταξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε επιλεγμένους κλάδους σε αλυσίδες αξίας – τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς, κυρίως ευρωπαϊκές. Σε σχέση με το μέτρο αυτό το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με το ΙΝΕΡΠΟΣΤ μελετά τις δυνατότητες ένταξης συγκεκριμένων επιχειρήσεων σε αλυσίδες αξίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ έχει προχωρήσει στην υλοποίηση ενός δικτύου, στο οποίο μετέχουν το Science Policy Research Unit του Πανεπιστημίου του Σάσσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η CNA (Ιταλική ΓΣΕΒΕΕ), η επιχείρηση ΓΑΙΑ και μία μεγάλη εισαγωγική επιχείρηση από τη Γερμανία. Η ένταξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αλυσίδες αξίας είναι περισσότερο αποτελεσματική σήμερα σε σύγκριση με την τακτική της καθετοποίησης της παραγωγής που επικρατούσε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

2. Ενθάρρυνση σχηματισμού συστάδων από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ήδη το ΙΜΕ έχει προχωρήσει στην υλοποίηση 12 τέτοιων συστάδων κυρίως από ομοειδείς, από κλαδική άποψη, επιχειρήσεις, ενώ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου σχετικές μελέτες. Επίσης ολοκληρώνεται η διαδικασία υλοποίησης συστάδων επιχειρήσεων στην Αθήνα σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

3. Καταγραφή και κατοχύρωση καινοτομιών, οι οποίες επινοούνται στη καθημερινή δραστηριότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έχει λειτουργήσει ως μεσολαβητής για τις μικρές επιχειρήσεις και έχει στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). Η κατοχύρωση καινοτομιών είτε κατά την παραγωγή αγαθών είτε κατά την προσφορά υπηρεσιών είναι ένα πρώτο βήμα για την ανάδειξη της επωνυμίας των προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΣΥΡΙΖΑ=η ελπίδα ήρθε......

Έκλεισε σήμερα και η ΠΥΡΣΟΣ SECURITY... με αποτέλεσμα άλλοι 800 άνθρωποι στο δρόμο! Ας είναι καλά οι Καρανίκες...

ΓΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΣ

με 2 ευρώ την ώρα που δίνουν οι εταιρίες σεκιούριτι ενώ παίρνουν 1500 τον μηνα για τον κάθε εργαζόμενο απο το δημόσιο σε υπουργεία ΔΕΚΟ και δίνουν 400 με 12 ωρες δουλειάς

Επιχειρηματίας

Η οικονομική εκτροπή-στρέβλωση όπου οι μικρομεσαίες "επιχειρήσεις" αποτελούν (αποτελούσαν , ευτυχώς) σημαντικό μέρος της κίνησης του χρήματος και σημαντικού μέρους του κύκλου εργασιών άρχισε να διαμορφώνεται στη χώρα μας από την δεκαετία του 50 . Το μετεμφυλιακό κράτος αντιμετώπισε τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα με την παρακάτω διαχείρηση 1. Εσύ είσαι δικός μας . Αρα διορισμό στο δημόσιο με 3 δρχ και 60 λπτ. , και τσιμουδιά . Αλλιώς μείνε στο χωριό και σκάβε ! 2 . Εσύ είσαι των άλλων και μάλιστα σεσημασμένος . Αρα αναγκαστικές "διακοπούλες" σε κάποια βραχονησίδα του Αιγαίου μετά της αναλόγου "περιποιήσεως" ! 3. Εσύ τώρα παιδί μου , είσαι αμφισβητούμενος . Πήγαινε στην εφορία βγάλε τιμολόγιο , πήγαινε στο ΤΕΒΕ και ασφαλίσου και άνοιξε μικρομάγαζο και εμπορεύσου (μεταπρατικά) ό.τι μπορείς . Εκτοτε και βαθμιαία διογκώθηκαν υπερβολικά ο κρατικός τομέας (με σωρεία υπαλλήλων) και ο δήθεν ιδιωτικός τομέας των αυταπασχολουμένων-αυτασφαλιζομένων . Διαμορφώθηκε οικονομία που ταιριάζει περισσότερο με παραοικονομία , συνολικώς αδύναμη παραγωγικά και εντελώς στρεβλή . Ακόμη και σήμερα τα κυβερνητικά κόμματα αστιάζουν στον αναδιανεμητικό ρόλο παρά στον παραγωγικό και μάλιστα εφαρμόζουν την αναδιανομή εντελώς άδικα και στρεβλά πλήττοντας την οικονομική αλυσίδα-αλληλουχία στον κρίκο κατανάλωση-κέρδος. Ευτυχώς όμως με την εξέλιξη του συστήματος, η οποία επιταχύνθηκε εντός ΕΕ, τόσο ο υπερβολικός κρατικός τομέας όσο και ο αντίστοιχος δήθεν ιδιωτικός μειώνονται τάχιστα . Μπορώ ως Επιχειρηματίας να ισχυριστώ ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόζει και εξυπηρετεί άριστα τα παραπάνω και δίχως δισταγμό αναφωνώ : ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ "επιχειρήσεις " , όσο για τους ΔΥ ....αυτούς θα τους αναλάβουν το ίδιο το κράτος και οι δανειστές ...δεν ανησυχώ .

Σκανδιναβός

Είμαστε ακόμη στο σκληρό πυρήνα του Ευρώ Ελληναράδες μου...

ΑΑΑ

Δεν πα να κλείσουν και όλες,ο Καρανικας και τα φιλαράκια του να ναι καλά για να περνούν 2,5 χιλιαρικακια τον μήνα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

thumbnail

Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, ο οποίος πέρυσι φέρεται να πρόσφερε τρία δισεκατομμύρια λίρες (!) για να αγοράσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, φαίνεται δεν πτοήθηκε από το «όχι» της οικογένειας Γκλέιζερ

ypallilos-xenodoxeioy

Η πτώση των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα στην Ελλάδα- ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αλλά και κάμπινγκ- υπολογίζεται στο 3%, την ίδια στιγμή που συνολικά στην Ε.Ε. πέρυσι, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 2,4%

vroytsis-arthro

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανέφερε επίσης ότι με το νέο Ασφαλιστικό καταργείται η υποχρέωση επιστροφής ασφαλιστικών οφειλών για τους νέους επιστήμονες, που δημιουργούνταν με το παλαιό σύστημα, λόγω των μειωμένων εισφορών για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης

53
200124125007_citigoe_iv_065

Πληθαίνουν οι προτάσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων της χώρας μας, έχοντας ως αποτέλεσμα να μειώνονται και οι τιμές τους. Και, παρότι ακόμη το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν είναι φθηνό, ας δούμε ποιο είναι το λιγότερο ακριβό που μπορεί κανείς να αποκτήσεις σήμερα.