LIVE

Κορωνοϊός

Αποδείξεις, πλαστικό χρήμα και αφορολόγητο: Τι αλλάζει από 1ης Ιουλίου

Αποδείξεις, πλαστικό χρήμα και αφορολόγητο: Τι αλλάζει από 1ης Ιουλίου

Απαγορεύονται οι συναλλαγές με μετρητά από 500 ευρώ και πάνω - Στα 50-70 ευρώ το όριο για επιτηδευματίες - Θα αναγνωρίζονται οι αποδείξεις μόνον αν το 50% έγινε με κάρτα

Μεγάλες ανατροπές κρύβει το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ή μέρες το υπουργείο Οικονομικών για το «πλαστικό χρήμα».

Μετά από αναβολές και παλινωδίες, το νέο καθεστώς σχεδιάζεται να ισχύσει στο β΄εξάμηνο του 2016, ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου. Φέτος είναι μεταβατική χρονιά αλλά από 1.1.2017 η εφορία δεν θα αναγνωρίζει ουσιαστικά καμία δαπάνη, αν δεν έχει γίνει με πληρωμή μέσω τραπέζης ή κάρτας.
 
Ουσιαστικά όμως, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός τους μέσω καρτών. Για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο των 8.636 ευρώ, για παράδειγμα, θα απαιτείται να έχουν κάνει κάποιος δαπάνες 864 ευρώ με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, προκειμένου να μπορεί το δημόσιο να ελέγξει τη φοροδιαφυγή. Ειδικά για φέτος όμως, επειδή οι αλλαγές θα ισχύσουν στα μέσα της χρονιάς, θα γίνονται δεκτές και οι αποδείξεις για δαπάνες που έγιναν στο α΄εξάμηνο με μετρητά, εφόσον -σύμφωνα με πληροφορίες- αντιστοιχούν στο 50% το πολύ των δαπανών που θα δηλωθούν.
 
Από 1ης Ιανουαρίου του 2017 πάντως, σχεδόν τα πάντα θα πληρώνονται μέσω τραπέζης. Για τους ιδιώτες θα επιτρέπονται πληρωμές με μετρητά έως του ποσού των 500 ευρώ, αλλά για τις μεταξύ επαγγελματιών και επιχειρήσεων συναλλαγές, το όριο σχεδιάζεται να τεθεί στα 50 ή 70 ευρώ μόλις.
 
Τι αλλάζει για τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που είναι στην τελική φάση νομοθέτησης θα προβλέπει ότι:
 
- Από την 1η Ιανουαρίου 2017, όλες οι δαπάνες που δηλώνουν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο ή να έχουν έκπτωση φόρου (π.χ. ιατρικά έξοδα) θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή. Για το 2016 θα ισχύσει το υβριδικό μοντέλο 50% τουλάχιστον για δαπάνες με κάρτες ή μέσω τραπέζης και έως 50% το πολύ για δαπάνες με μετρητά.
 
-Το ύψος των αποδείξεων που απαιτείται για να κατοχυρώσει κάποιος το αφορολόγητο θα εξαρτάται από το δηλωθέν εισόδημα. Για άγαμους που θα έχουν μικρότερο εισόδημα από 8636 ευρώ, θα απαιτείται το 10%. Για όσους έχουν εισόδημα που ξεπερνά το αφορολόγητο όριο (πχ πολύτεκνοι με εισόδημα άνω των 9100 ευρώ) θα απαιτείται το 15% και το ποσοστό θα αυξάνεται όσο ανεβαίνει το εισόδημα. Όποιος δεν συγκεντρώσει το αναγκαίο ποσοστό, θα φορολογείται έστω και αν έχει πολύ χαμηλό εισόδημα (πχ αν κάποιος συγκεντρώσει 450 ευρώ αντί 500 που θα απαιτούνται για εισόδημα 5.000 ευρώ θα πληρώνει ένα «πρόστιμο» της τάξεως των 10 ευρώ).
 
-Στις δαπάνες θα προσμετρώνται όλες οι αποδείξεις, εκτός από τις πληρωμές σε ΔΕΚΟ. Δαπάνες για γιατρούς, φάρμακα, ενοίκια θα γίνονται υποχρεωτικά με τραπεζική κατάθεση ή μέσω χρεωστικής και  πιστωτικής κάρτας.
 
Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.
 
Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθούν και πρόσθετα κίνητρα, με τη μορφή κληρώσεων δώρων, μετρητών, εκπτώσεων φόρου ή ακόμη και ακινήτων του Δημοσίου. Ακόμα και αν δεν εφαρμοστεί άμεσα για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2017, αναμένεται να νομοθετηθεί η σχετική δυνατότητα.
 
Επιχειρήσεις
 
Πέραν των κινήτρων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα θεσπιστεί και απαγόρευση σε συναλλαγές πολιτών με καταστήματα λιανικής για αγορές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.

Αντίστοιχα, από την 1η Ιουλίου, όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος (κάρτες, e-banking, τραπεζική συναλλαγή). Επίσης όλοι οι επιτηδευματίες που κάνουν από φέτος έναρξη εργασιών, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (252)

Μενουμε ευρωπη!

[...] αφεντικα [...] ελ.επαγγελματιες , φαγατε φαγατε 30 χρονια σκασατε ! Τωρα ομως ηρθε η ωρα ! 50 ευρα το οριο αναληψης απο τραπεζες και ολες η συναλλαγες με καρτα ! Ποναει ε ; Δε πειραζει ! Ακουει ο αλεξιαδης , ακουει ;

Επιχειρηματίας

Η καλύτερη μεταρρύθμιση είναι ... Στην Ευρώπη έχει POS μηχάνημα ακόμα και το ταξί ! Για αυτό θέλουμε να μένουμε ευρώπη... γιατί δημιουργείται τζίρος από το πουθενά και μπορούμε να τρώμε από παντού !!! Απλά παίρνουμε μετοχές από τις εταιρείες με τα POS και φτιάχνουμε εταιρείες συντήρησης και βοήθειας POS, εταιρείες εφαρμογών internet για τα POS , εισάγουμε και πουλάμε τρελά κάρτες αναλήψεων , πουλάμε υπολογιστές και προγράμματα , αλλάζουμε τη νοοτροπία στον Έλληνα και γίνεται συνεργάσιμος και εκσυγχρονισμένος με το σύστημα ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τους τουρίστες που ποτέ δεν κουβαλάνε μετρητά , οπότε θα αυξηθεί και ο δικός μας τζίρος των δικό μας επιχειρήσεων...... και όλα αυτά όσο εσύ τρως τον σανό σου και σε βάζουν νομίζεις ότι πτοούμαστε ... δικοί μας είναι και αυτοί που σου δίνουν το σανό .... πόσο πίσω είσαι.... " Είναι η οικονομία ηλίθιε "...

@

Εμένα πάντως χαζουλι η κάρτα μου από την τράπεζα του εξωτερικού μου δίνει 3000 την ημέρα.Να δεις τις φατσες των σανοφαγων όταν περίμεναν στις ουρές των ΑΤΜ για να πάρουν 420 ευρώ όταν με έβλεπαν να βγάζω 1000 και 2000 ευρώ,γουρλωνε το μάτι τους,και που να δεις πως θα γουρλωνει το μάτι τους όταν το ΑΤΜ θα δίνει στους κρετινους σαν του λόγου σου ένα 50αρικο με το ζόρι και εγώ θα εξακολουθώ να τραβάω τα χιλιαρικα.

Απορία

για τους γύφτους που πουλούν ναρκωτικά, και τους καθηγητές του δημοσίου που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα, πως θα τους πληρώνουμε? τι κάνει γιαυτό η αριστερό της προόδου, και της δικαιοσύνης

Λούλης

Όταν κάθεσαι μεσάνυχτα στο πληκτρολόγιο και μπλογκάρεις, τότε σίγουρα δεν πληρώνεις κανέναν. Άλλος τους πληρώνει, όπως μαζί με αυτούς πληρώνει κι εσένα.

...τι λέει ο χαζός

Με τους ίδιους άνθρωπους των τράπεζων και τους επενδυτές λαμόγια; Θα μας τρελάνει; Για να πΑιρνουν μίζες και να χορηγούν θαλασσοδάνεια;

Μιχάλης Φ.

Όσο περισσότερο αυξάνεται ο έλεγχος και η αυστηρότητα, τόσο περισσότερο θα προσπαθούν οι πολίτες να μην υπακούουν. Το όλο θέμα της φοροδιαφυγής έχει να κάνει καθαρά και μόνο με την παιδεία αλλά και την εμπιστοσύνη ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη. Από την στιγμή που το οι πολίτες δεν εμπιστεύονται (δικαίως) το κράτος και τους πολιτικούς, δεν υπάρχει περίπτωση να θελήσουν να πληρώσουν τους υπερβολικούς φόρους που τους ζητούν. Τέλος θέλω να ξανακάνω την ερώτηση σε όσους είναι υπέρ του πλαστικού χρήματος: τόσο πολύ εμπιστεύεστε τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες αυτής της χώρας, που θέλετε να τους παραδώσετε τον απόλυτο έλεγχο της ζωής σας;

George

Κοίτα να δεις πως έχει το πράγμα. Αν βάλεις μπάρες σε κάθε σηματοδότη, που ανυψώνονται από το έδαφος όταν ανάβει κόκκινο, κανείς δεν θα μπορεί να περάσει με κόκκινο. Αν θεωρείς ότι παραδίδεις τον έλεγχο της οδήγησής σου με ένα τέτοιο σύστημα και ότι δεν θα προστατευτούν αυτοί που δεν φταίνε όταν εσύ παραβιάζεις το κόκκινο, τότε ναι, έτσι είναι τα πράγματα όπως τα λες. Εγώ δεν θα παραβίαζα το κόκκινο, οπότε δε θα με ενοχλούσε. Και για να απαντήσω στο ερώτημα που έθεσες, δεν εμπιστεύομαι κανέναν. Και κυρίως τα λαμόγια που κλέβουν τους φόρους που αναγκάζομαι να πληρώνω εγώ. Τι είδους ελευθερία είναι αυτή όταν αναγκάζομαι να πληρώνω τους φοροφυγάδες για να μην "παραδώσω τον έλεγχο της ζωής μου"? Τώρα δεν την ελέγχουν ήδη κάποιοι "νταβατζήδες"?

Απάντηση....

Και εγω προσωπικά δεν εμπιστεύομαι τους πολιτικούς αλλά επίσης δεν εμπιστεύομαι και τα φοροκλεπτικά λαμόγια. Οπότε ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΥΡΩ εδω και τώρα για ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΥΘΕΙ η Ελλάδα μας. Όσο για τις δικαιολογίες της Χαλιμάς αλλού αυτά που μασάνε σανό απατεωνιάς.

Μιχάλης Φ.

Έτσι όπως πάει το πράγμα, είτε σε μετρητά, είτε σε πλαστικό, χρήμα δεν θα υπάρχει, οπότε ας αγχώνονται όσοι έχουν. Οι υπόλοιποι θα γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω στις συναλλαγές σε είδος.

Λούλης

Ναι, θα πηγαίνεις ντομάτες στο νοσοκομείο για να ξεχρεώσεις την νοσηλεία σου. Στις παλιές και καλές εποχές, δεν υπήρχε (σε τέτοια έκταση) η παγκόσμια οικονομία. Τώρα θα πηγαίνεις κάστανα στον παροχέα Ίντερνετ για την συνδρομή σου.

Vagelis

Επίσης ξέχασα να πω ότι έχω στείλει μήνυμα στο σύντροφο Παπά να καταργηθεί το μετρητο και να μας φυτευσουν τσιπάκια στο σβέρκο σε όλους και παράλληλα όλοι θα προμηθευτουν ειδικά μηχανήματα σαν το σούπερ μάρκετ και ότι ψωνιζουμε να περνάμε από το ταμείο και να μας χτυπάει στο σβέρκο. Το κάθε μηχάνημα δε, θα είναι συνδεδεμένο με τον κεντρικό υπολογιστή της κυβέρνησης που ανά πάσα στιγμή θα γνωρίζει που βρισκόμαστε τι ψωνιζουμε ακόμα και τι λέμε, για το καλό μας βέβαια όλα αυτά

Μιχάλης Φ.

Να μας βάλουν και από ένα τσιπάκι στις "εξόδους" για να πληρώνουμε φόρο κάθε φορά που πάνε στην τουαλέτα. Όποιος τρώει ή πίνει πολύ θα πληρωνει και περισσότερα.

Aleksi Cipra

Και καλώς θα γίνει. Στην Ελλάδα άλλωστε η διαφθορά είναι εθνικό σπορ, οι Έλληνες είναι εντελώς διεφθαρμένος λαός και κλέβει το κράτος απο παντού, λογικό άλλωστε που χρεωκόπησε η Ελλάδα.

bull

Ακόμα και τώρα ένα χρόνο μετά τα capital control είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρωζωνη στην λειτουργία των τραπεζικών καρτών. Στην Κύπρο το 50% των συναλλαγών γίνεται με κάρτες.

Vagelis

Εγώ πήγα Ελβετία πέρυσι το καλοκαίρι εκδρομή και πήγα να ψωνισω ένα ρολόι που έκανε 120 ευρώ και όταν έβγαλα τα πενηνταρικα επειδή κατάλαβαν ότι είμαι Ελληνας τα κυταζαν από χίλιες μεριές αν ήταν αληθινά, δίπλα μου ήταν μία γυναίκα από Αραβία με το τσεμπερι και έκανε αγορά σε ρολόι 8000 σε μετρητά μέσα στην τσάντα όπως την άνοιξε πρέπει να είχε καμία πενηνταρια χίλ.

Vagelis

Αυτό που γίνεται δεν είναι φορολογία αλλά ένα νταβαντζιλικι από ένα κράτος που δεν σου προσφέρει σχεδόν τίποτα έπινε τον ιδρώτα σου και τώρα σου πίνει το αίμα για να απολαμβάνουν τις καρέκλες οι εκάστοτε εκλεγμενοι και να διοριζουν τους κοματικους στρατους τους. Που πάνε τα χρήματα? Παιδια? για να μάθουν γράμματα τα παιδιά πουλιέται ο γονιος στα φροντιστήρια, υγεία ? Για να σε κυταξουν άμα αρωστησεις πρέπει να δώσεις φακελάκι, Δικαιοσύνη ?χρόνια για απλές υποθέσεις πρέπει να τραβιεσε στα δικαστήρια Δημόσια τάξη? Κάτσε να κινδυνεύεις και περίμενε να έρθει η αστυνομία, εθνική ασφάλεια ? Από όλες τις πλευρές πλιν των δυτικων συνόρων απειλή, δικαίωμα στην εργασία ? Παντού το μέσον.Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει χώρα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα

George

Όσοι φοβούνται ότι δεν θα έχουν τον έλεγχο των μετρητών τους όταν αυτά θα γίνουν άυλα, ας αγοράσουν χρυσό, λίρες, διαμάντια, έργα τέχνης, οικόπεδα, χωράφια, σπίτια, μετοχές (ήδη άυλες) και τόσα άλλα επενδυτικά προϊόντα. Όσοι επίσης λένε ότι είναι φασιστικό το να καταργηθεί το μετρητό, θα απαντήσω ότι εξίσου φασιστικό ήταν η δημιουργία του. Να πάμε λοιπόν σε ανταλλαγές προϊόντων που αντιπροσωπεύουν μια αξία λόγω της χρησιμότητάς τους. όχι τυπωμένα χαρτάκια με μια ονομαστική "αξία" που μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη (βλέπε Βενεζουέλα).

XD

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα των αφεντικών σας αγαπητά παπαγαλάκια, ότι η αξία του μετρητού δεν αλλάζει, είναι ευρώ, δεν είναι δραχμές να τραβήξετε μια υποτίμηση 80%. Και τα ευρώ μας, που τα βγάλαμε με τον ιδρώτα μας, θα τα κρατήσουμε στο στρώμα μας, και στους τραπεζίτες δεν τα πάμε. Κι αν αύριο ο Σόιμπλε σας επιβάλλει κατά 90% κούρεμα των καταθέσεων, τι θα μας μείνει;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης