Taxis: Πρώτα τους «έσφαξαν», τώρα τους κάνουν «μπαλάκι»

Taxis: Πρώτα τους «έσφαξαν», τώρα τους κάνουν «μπαλάκι»

Το σύστημα καταλόγισε σε άνεργους, φοιτητές και νοικοκυρές να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, ο Αλεξιάδης λέει «θα το δούμε» και η ΓΓΔΕ τα «ρίχνει» σε περσινό νόμο

Taxis: Πρώτα τους «έσφαξαν», τώρα τους κάνουν «μπαλάκι»
Από τον Άννα στον Καϊάφα σέρνει το υπουργείο Οικονομικών όσους έκαναν το λάθος και δούλεψαν το 2015 για να βγάλουν ένα πενιχρό εισόδημα. Το σύστημα Taxis τους καταλογίζει να πληρώσουν τεράστια (για τα δεδομένα αυτών των ανθρώπων) ποσά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικων Τρύφων Αλεξιάδης δηλώνει πως... θα κοιτάξει το θέμα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λέει πως δεν φταίει το Taxis αλλά ο νόμος που ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση, ενώ οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια εκκαθαριστικά.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε χιλιάδες άνεργους, φοιτητές, νοικοκυρές και γενικότερα υποαπασχολούμενους πολίτες με πενιχρά εισοδήματα, που καλούνται να πληρώσουν εξωπραγματικά ποσά φόρων για τεκμήρια και χωρίς αφορολόγητο από το πρώτο ευρώ με 26%, σαν αν ήταν... επιχειρηματίες, παρά τις απαλλακτικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Άνθρωποι με εισοδήματα 3.000, 4.000 και 5.000 ευρώ φορολογούνται σαν... επιχειρηματίες και καλούνται να πληρώσουν απίστευτα ποσά στην Εφορία, καθώς όπως τελικά αποδεικνύεται το αυτοματοποιημένο σύστημα κρύβει τεράστιες παγίδες για χιλιάδες φτωχούς πολίτες.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εκκαθάρισης το οποίο χειρίζονται οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, υπολογίζει υπέρογκα ποσά φόρων σε όσους είχαν την... ατυχία να αποκτήσουν κατά τη διάρκεια του 2015 εισοδήματα από ενοίκια και ταυτόχρονα κάποια πολύ μικρά ποσά αμοιβών, από περιστασιακή απασχόληση. Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» η ΓΓΔΕ προσδιορίζει το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Με λίγα λόγια χιλιάδες φορολογούμενοι βρέθηκαν ξαφνικά να πληρώνουν φόρο της τάξης του 26% από το πρώτο ευρώ και να καλούνται να δώσουν και προκαταβολή φόρου της τάξης τους 75%.

...στη μέση οι φορολογούμενοι
Κλείσιμο

Την ύπαρξη του προβλήματος δεν αρνήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης που μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να ρυθμιστεί η δυσλειτουργία.

Από την άλλη όμως, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι δεν φταίει το Taxis για τα εκκαθαριστικά, αλλά ο νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι και αφήνει «στα κρύα του λουτρού» όσους παίρνουν ένα πολύ χαμηλό μισθό.

Συγκεκριμένα λέει πως ο νόμος 4330/2015 που ισχύει για το φορολογικό έτος 2014 και μετά, λέει ότι μόνον εάν ο φορολογούμενος έχει εισόδημα αποκλειστικά και μόνο από κεφάλαιο (ενοίκια, τόκοι, δικαιώματα, μερίσματα) και εφόσον το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ.

Αντιθέτως, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα και από μισθωτή
εργασία, τα οποία είναι μικρότερα από το εισόδημα που προκύπτει από ενοίκια, τόκους κλπ, τότε η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων δεν φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών, αλλά με εκείνη για επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή χωρίς αφορολόγητο με 26% κλπ. Συνεπώς, λέει η ανακοίνωση, οι εκκαθαρίσεις γίνονται σωστά και δεν υπάρχει θέμα αλλαγής στα εκκαθαριστικά του TAXIS.

Τι πραγματικά συμβαίνει

Έτσι προκειμένου για ένα φορολογούμενο με πολύ χαμηλό εισόδημα, η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων φορολογείται με τελικό συντελεστή 45,5%.

Για παράδειγμα:

Φοιτήτρια, σύμφωνα με την εφημερίδα, απέκτησε το 2015 εισόδημα από ενοίκια 1.200 ευρώ. Το 2015 εργάστηκε για ένα μήνα το καλοκαίρι και απέκτησε εισόδημα 316 ευρώ. Το συνολικό δηλωθέν εισόδημά της ήταν, δηλαδή, μόλις 1.516 ευρώ, αλλά τα ενοίκια που εισέπραξε ήταν τετραπλάσια από τα 316 ευρώ που δήλωσε πως πήρε σαν αμοιβή για την εργασία της.

Όταν προχώρησε στην ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, το TAXIS της καταλόγισε φόρο προς πληρωμή 807,22 ευρώ υπολογίζοντας ως φορολογητέο εισόδημα το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός προέκυψε, επειδή το σύστημα υπολόγισε επί της πρόσθετης διαφοράς τεκμαρτού εισοδήματος των 1.484 ευρώ φόρο με συντελεστή 26% και στη συνέχεια πρόσθεσε και προκαταβολή φόρου 75%.

Δηλαδή καταλόγισε επί της πρόσθετης διαφοράς τεκμαρτού εισοδήματος ποσό φόρου 675,22 ευρώ. Στο ποσό αυτό πρόσθεσε και τον φόρο επί του εισοδήματος των 1.200 ευρώ από ενοίκια, τον οποίο υπολόγισε κανονικά με συντελεστή 11%, στο ποσό των 132 ευρώ, οπότε ο συνολικός «λογαριασμός» έφθασε τα 807,22 ευρώ. Επί του εισοδήματος των 316 ευρώ δεν υπολόγισε φόρο, καθώς το εξέλαβε ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες το οποίο είναι πολύ χαμηλό και αφορολόγητο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης