Φόροι υπέρ ταμείων αλά γαλλικά
Τη θέσπιση νέου άμεσου φόρου που θα επιβαρύνει και τα μεσαία εισοδήματα για τη δημιουργία κουμπαρά υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης μελετά η κυβέρνηση στη βάση του γαλλικού μοντέλου.
Τον οβολό τους για την εξασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων ,στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα κληθούν να καταθέσουν , όσοι φορολογούνται με συντελεστή 25% ( εισοδήματα 12000 εως 30.000 ευρώ) και άνω . Η αμέσως επ
Τη θέσπιση νέου άμεσου φόρου που θα επιβαρύνει και τα μεσαία εισοδήματα για τη δημιουργία κουμπαρά υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης μελετά η κυβέρνηση στη βάση του γαλλικού μοντέλου.
Τον οβολό τους για την εξασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων ,στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα κληθούν να καταθέσουν , όσοι φορολογούνται με συντελεστή 25% ( εισοδήματα 12000 εως 30.000 ευρώ) και άνω . Η αμέσως επόμενη πηγή χρηματοδότησης θα είναι οι επιχειρήσεις που ήδη αντιδρούν σε οποιοδήποτε χαράτσι μεσούσης της κρίσης . Η κυβέρνηση θα προτείνει να παρακρατείται ποσοστό επί του τζίρου ανάλογα με το ύψος και τον αριθμό των υπαλλήλων της επιχείρησης ενώ θα αναζητήσει και τρίτη πηγή χρηματοδότησης των ταμείων από τους κόλπους της εκκλησιαστικής περιουσίας .
Ο ΣΕΒ τάχθηκε ήδη κατά της θέσπισης νέων άμεσων φόρων με το σκεπτικό ότι « δεν είναι δυνατόν να θεσπίζουμε επιπλέον φόρους και τέλη , όταν δεν έχουμε προχωρήσει στην εξυγίανση του συστήματος και την περιστολή δαπανών , όταν εξακολουθεί να ταλανίζεται η ασφάλιση από ..εξαιρέσεις και στρεβλώσεις » Οι βιομήχανοι χαρακτηρίζουν επίσης τιμωρία για μια επιχείρηση να της επιβάλλεις φόρο επί του τζίρου , όταν βρίσκεται σε φάση τεχνολογικού εκσυγχρονισμού .
Με την πλάτη στον τοίχο μπροστά στο ζοφερό 2010 βρίσκονται επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι που αντιδρούν σε νέα χαράτσια . Η ΓΣΕΕ είναι αντίθετη στην επιβολή άμεσου φόρου και κατεβαίνει στην επόμενη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό στις 12 Ιανουαρίου με πακέτο προτάσεων για τη θέσπιση 35 νέων πηγών χρηματοδότησης του συστήματος οι οποίοι θα αρχίσουν να τρέχουν μετά το 2025. Μέχρι τότε η συνομοσπονδία ζητά να καλύπτονται οι ανάγκες χρηματοδότησης των ταμείων από την είσπραξη των θεσμοθετημένων πόρων και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής .
Ανάμεσα στις πηγές χρηματοδότησης που προτείνει είναι :
-μίνι φόρος Τόμπιν στις τραπεζικές συναλλαγές για κίνηση κεφαλαίων πάνω από 300.000 ευρώ
-ποσοστό ( πχ 0,25%) επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών
-φόρος επί της υπεραξίας των ακινήτων του δημοσίου και της εκκλησίας κάθε φορά που θα γίνεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
-ειδικό τέλος επί της εκμετάλλευσης των έργων που εκτελούνται από ιδιώτες η από σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ( σε αεροδρόμια , εθνικές οδούς και λιμάνια)
-ποσοστό επί της κερδοφορίας των ΔEKO
-από την αποκρατικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων
-από εισπράξεις των τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ,Καζίνο, κρατικά λαχεία ) και
-από τα πάσης φύσεως έσοδα που προέρχονται από ποινές πρόστιμα και παραβάσεις της νομοθεσίας.
Πάντως η χρηματοδότηση των ταμείων θα είναι από τα αγκάθια του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προυπολογισμού τα ταμεία θα απορροφήσουν για το 2010 15,5 δις ευρώ δηλ 1,67 δισ λιγότερα από πέρυσι που είχαν επιχορηγηθεί 17,2 δις. Συγκεκριμένα το ΙΚΑ θα πάρει 2,45 δις ευρώ ( από 2,6 δις το 2009)
ο ΟΑΕΕ 600 εκ ευρώ ( από 1,08 δις το 2009)
ενώ ο ΟΓΑ θα πάρει υψηλότερη επιχορήγηση 4,5 δις ευρώ (από 4,3 δις πέρυσι).
Το οικονομικό επιτελείο μελετά διάφορα ευρωπαϊκά μοντέλα φορολόγησης για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων . Ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος είχε δείξει από την αρχή την προτίμησή του στο γαλλικό μοντέλο που προβλέπει φόρο Γενικής Κοινωνικής Συνεισφοράς και Συνεισφορά για την εξόφληση του κοινωνικού χρέους του ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου .
Ο πρώτος φόρος θεσπίστηκε το 1990 επί Μισέλ Ροκάρ και επιβάλλεται στο εισόδημα (7,5%) στο επίδομα ανεργίας (6,20%) στις υψηλές συντάξεις (6,60% παρακράτηση που παραπέμπει στο δικό μας ΛΑΦΚΑ) στις κληρονομιές και τις επενδύσεις ( 8,20%) στα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών (9,5%) όπως επίσης στις οδικές ασφάλειες , στα ποτά και στα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών.
Ο δεύτερος φόρος θεσπίστηκε το 1996 για να καλύψει την υπέρογκη μαύρη τρύπα του ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου η οποία το 2010 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 30 δις ευρώ . Είναι της τάξης του 0,5% και επιβάλλεται σε κάθε μορφή εισοδήματος . Συζητείται ακόμη η επιβολή κοινωνικού ΦΠΑ επί των εμπορικών συναλλαγών , μέτρο που έχει επιβληθεί στη Γερμανία από το 2007.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr