Μεγάλο παζάρι για ασφαλιστικό και εργασιακά
Τη «μαύρη τρύπα» του Ασφαλιστικού έρχεται αύριο να «ξεψαχνίσει» το κλιμάκιο των ελεγκτών της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να βάλει «στο συρτάρι» το προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητος που ετοίμασε μέσα στις γιορτές, γράφοντάς το έτσι εξ αρχής σε συνεργασία με τ
Τη «μαύρη τρύπα» του Ασφαλιστικού έρχεται αύριο να «ξεψαχνίσει» το κλιμάκιο των ελεγκτών της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να βάλει «στο συρτάρι» το προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητος που ετοίμασε μέσα στις γιορτές, γράφοντάς το έτσι εξ αρχής σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες, καθώς έλαβε το μήνυμα πως αυτή τη φορά οι κοινοτικοί θα φανούν σκληροί όσο ποτέ, εάν η χώρα μας δεν λάβει μέτρα που θα τους πείθουν για την αποτελεσματικότητά τους.
Οι επιτελείς της ΕΕ και της ΕΚΤ θα έρθουν να θέσουν στο τραπέζι μέτρα που θα κινούνται σε δύο άξονες:
1. Ταχύτερη μείωση των ελλειμμάτων κάτω από 3%. Το 2013 τους φαντάζει «πολύ μακρινό» ενώ διαβλέπουν τεράστια περιθώρια μείωσης της κρατικής σπατάλης, για να συντμηθεί κατά πολύ ο χρόνος προσαρμογής. Το σκέλος αυτό των μέτρων περιλαμβάνει και μεγάλα κονδύλια που οι εργαζόμενοι στο δημόσιο (αλλά ακόμα και «κρατικοδιαίτοι» φορείς του ιδιωτικού τομέα) θεωρούν δικό τους «εισόδημα», όπως υπερωρίες (πραγματικές αλλά και πλασματικές!), οδοιπορικά κλπ. Οι Βρυξέλλες θα πιέσουν για νέο μισθολόγιο που θα συμπαρασύρει άπαντες «προς τα κάτω», για ανακατανομή και μετατάξεις προσωπικού, για αξιολόγηση και επιθεώρηση του έργου των υπαλλήλων, ακόμα και για άρση μονιμότητας. Επίσης, δραστικά μέτρα για καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο, νέο σύστημα προμηθειών και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
2. Βιώσιμη μείωση των ελλειμμάτων κάτω από 3%. Τα δύο «μπουμ» για τα οποία μιλάνε πλέον κοινοτικοί παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα είναι η επικείμενη «έκρηξη» του Ασφαλιστικού και η ανάγκη για νέο «αναπτυξιακό ξεπέταγμα». Ως προς το πρώτο, θεωρείται μονόδρομος αφού το ασφαλιστικό έλλειμμα πάει «χέρι-χέρι» με το δημόσιο και απειλεί να καταπιεί όποια προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων. Η ΕΕ απαιτεί κατάργηση –πριν την κατάρρευση- του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος που ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή. Ζητά κατάργηση του άδικου συστήματος απονομής συντάξεων και παροχών υγείας. Ως προς το δεύτερο –καθώς «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» εργασία και εισόδημα - οι Βρυξέλλες ζητούν σχέδιο και δράσεις για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης και νέο μοντέλο Ανάπτυξης, αφού όλοι συμφωνούν πια πως το υπάρχον χρεοκόπησε.
Ερχονται των Φώτων …
Με τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση δεν θα αποστείλει τελικώς στις Βρυξέλλες, προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών. Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν την έλευση μικτού κλιμακίου από Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ερχόμενη Τετάρτη, για να καθίσουν και να το διαμορφώσουν από κοινού, για να μην υπάρξει κίνδυνος, το σχέδιο τελικώς να απορριφθεί.
Ενώ τις προηγούμενες μέρες έλεγαν πως «η κυβέρνηση θα φτιάξει το Πρόγραμμα Σταθερότητας», ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έθεσε τα πράγματα σε νέα (πραγματική) βάση: η κυβέρνηση θα δώσει «το στίγμα των προθέσεών της» αλλά «θα συνδιαμορφώσουμε το κείμενο» με τις Βρυξέλλες για να μην απορριφθεί, εξέλιξη που χαρακτήρισε «καταστροφική» για την ελληνική οικονομία.
Στην Κυβέρνηση υποστηρίζουν επίσης πως δεν υπήρξε προγραμματισμός -ούτε αναβολή- για την αποστολή του Πρόγράμματος Σταθερότητος. Ωστόσο η Αμέλια Τόρρες, εκπρόσωπος του Χοακίν Αλμούνια δήλωνε πως οι Βρυξέλλες ανέμεναν το προσχέδιο. Όπως δήλωσε «η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Ιανουαρίου το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη λάβει το Πρόγραμμα. Διεξάγονται όμως «τεχνικές συζητήσεις» σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών».
Με μοχλό πίεσης λοιπόν το ακριβές ύψος του ελλείμματος (π.χ. σε ποιο έτος πρέπει να εγγραφούν τελικώς οι δαπάνες για χρέη των νοσοκομείων), οι «τεχνικές συζητήσεις» στόχο έχουν, κυρίως, τη λήψη ακόμα πιο σκληρών μέτρων, για να πείσει τους ξένους η χώρα μας για την αξιοπιστία και τις προοπτικές της.
Τρία νομοσχέδια
Η κυβέρνηση απαντά άμεσα με 3 νομοσχέδια. Μέσα στον μήνα, με νόμο, επαναφέρει τα τεχνικά ηλεκτρονικά παιχνίδια, προχωρά στο άνοιγμα των υπηρεσιών και σε αύξηση –σταδιακή όμως- των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο.
Με τα δεδομένα αυτά, οι ευρωπαίοι επιτελείς θα έρθουν στην Αθήνα στις 6 Ιανουαρίου. Στις 15 ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει το πρόγραμμα στο υπουργικό συμβούλιο και στις 20 θα το καταθέσει στη Βουλή. Τέλος Ιανουαρίου θα το στείλει στις Βρυξέλλες και θα κριθεί στο συμβούλιο Εκοφίν του Φεβρουαρίου.
Το ενδεχόμενο πάντως να δεχτεί πλήγμα η ελληνική οικονομία και το ευρώ βρίσκεται διαρκώς στις πρώτες ειδήσεις, κυρίως των βρετανικών μέσων ενημέρωσης.
Σύμφωνα μάλιστα με ανταπόκριση του BBC από την Αθήνα, δεν αποκλείονται ακόμα και «παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις» με τις Βρυξέλλες, για να στηρίξουν τα μέτρα της κυβέρνησης, προκειμένου να μην δεχθεί νέες επιθέσεις από τις αγορές η ελληνική και να αποφευχθεί ένα πανευρωπαϊκό «φαινόμενο ντόμινο» σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία. Όλα τα ανοιχτά θέματα της Οικονομίας θα συζητήσουν εκτάκτως οι ευρωπαίοι ηγέτες στις 11 Φεβρουαρίου, σε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr