LIVE

Κορωνοϊός

« Ή θα αυξηθούν τα τιμολόγια ή θα φαλιρίσει η ΔΕΗ»

« Ή θα αυξηθούν τα τιμολόγια ή θα φαλιρίσει η ΔΕΗ»

Ως μονόδρομο αντιμετωπίζει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ τις αυξήσεις των τιμολογίων της επιχείρησης τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το δυσβάστακτο κόστος που θα προκύψει για την επιχείρηση από το 2013 και μετά, καθώς καθίσταται αυστηρότερη η κοινοτική νομοθεσία για την εκπομπή ρύπων.

Μιλώντας στην διάρκεια της πρώτης του περιοδείας στην Δυτική Μακεδονία, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο

Ως μονόδρομο αντιμετωπίζει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ τις αυξήσεις των τιμολογίων της επιχείρησης τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το δυσβάστακτο κόστος που θα προκύψει για την επιχείρηση από το 2013 και μετά, καθώς καθίσταται αυστηρότερη η κοινοτική νομοθεσία για την εκπομπή ρύπων.

Μιλώντας στην διάρκεια της πρώτης του περιοδείας στην Δυτική Μακεδονία, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται στα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα ρευστό και με εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες.

Ο ίδιος επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, την ύφεση, η οποία στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας εκδηλώνεται, με την πρωτοφανή κάμψη της ζήτησης και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, την επίδραση εξωγενών παραγόντων (τιμές καυσίμων, βροχές) στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, την ένταση των πιέσεων από τους ανταγωνιστές σε επίπεδο μεγάλων πελατών καθώς και την επιβάρυνση, από το 2013, με περίπου 1,3 δισ. ευρώ για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο.

«Το θέμα αυτό είναι καίριας σημασίας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης και πρέπει να αντιμετωπισθεί από όλους την Πολιτεία και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς με πού μεγάλη υπευθυνότητα. Όπως, δήλωσα στη Βουλή, με την τεράστια αυτή επιβάρυνση, ή θα φαλιρίσει η ΔΕΗ ή θα πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια», τόνισε ο μάνατζερ της ΔΕΗ.

Ο ίδιος δέχθηκε, πάντως, ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός πελατών της επιχείρησης που δυσκολεύεται να αποπληρώσει τους λογαριασμούς του παρόλο που, όπως τόνισε, το ηλεκτρικό ρεύμα στην χώρα μας είναι  το φθηνότερο στην Ε.Ε. των ‘15» και από τα φθηνότερα στην Ε.Ε. των ‘25’

Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συμπίεση του συνόλου των δαπανών της, ώστε να εξευρεθούν οι αναγκαίοι εσωτερικοί πόροι για τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεών της.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι νέες προσλήψεις θα προχωρήσουν κανονικά, γνωστοποιώντας ότι:

1.      Η πρόσληψη στη ΔΕΗ περίπου 2.300 ατόμων, κυρίως τεχνικού προσωπικού, βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσης και πολύ σύντομα θα γίνουν οι πρώτες προσλήψεις.

2.    Σε ό,τι αφορά στα Ορυχεία και τους Ατομηλεκτρικούς Σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας, εγκρίθηκαν και προγραμματίσθηκαν επιπλέον προσλήψεις άλλων 350 ατόμων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσλήψεων στο Λιγνιτικό-Ενεργειακό  Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας σε 1.104 άτομα, εκ των οποίων τα 775 άτομα θα καλύψουν ανάγκες των Ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας.

3.    Μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου, θα προγραμματισθούν οι νέες προσλήψεις για την επόμενη τριετία.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη του Διαγωνισμού για την Πτολεμαϊδα 5, τη νέα λιγνιτική μονάδα της επιχείρησης με προϋπολογισμό περί τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σε σχέση με το νέο εργοστάσιο στην Φλώρινα η επιχείρηση αναμένει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης το οποίο εδώ και δυόμισυ χρόνια τελεί υπό ιδιωτικοποίηση, χωρίς να έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

Τέλος, ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε και στις επενδύσεις που έχει προγραμματίσει η ΔΕΗ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου κτυπά η ‘λιγνιτική καρδιά’ της χώρας.

Αναφέρθηκε, στάθηκε στο ότι η θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ξεκινήσει την υλοποίηση:

-Τριών μεγάλων έργων ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 81,7 MW και εκτιμώμενου επενδυτικού κόστους περίπου 460 εκατ. ευρώ. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το πρώτο από αυτά τα έργα, το Φωτοβολταϊκό Πάρκο Βιομηχανικής Περιοχής Φλώρινας, να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2010, ενώ τα δύο άλλα έργα (δύο Φωτοβολταϊκά Πάρκα στην Πτολεμαϊδα να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο μέχρι το 2013.

-Συνολικά επτά (7) Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών, οι οποίοι βρίσκονται κοντά ή στη φάση της κατασκευής στη Δυτική Μακεδονία, η συνολική ισχύς των οποίων θα ανέλθει σε περίπου 14 MW.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης