Δανειστές προς κυβέρνηση: Μήπως να καθυστερούσατε μισθούς και συντάξεις;

Δανειστές προς κυβέρνηση: Μήπως να καθυστερούσατε μισθούς και συντάξεις;

«Θέλουν να μας φέρουν στο χείλος του γκρεμού» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και περιέγραψε την επερχόμενη οικονομική ασφυξία

Δανειστές προς κυβέρνηση: Μήπως να καθυστερούσατε μισθούς και συντάξεις;
Για ιδεοληψία και πρακτικές τοκογλύφου που πιέζει ασφυκτικά τον δανειζόμενο, ζητώντας ακόμα και να μην πληρώσει το δημόσιο μισθούς και συντάξεις στην ώρα τους, κατηγορεί ανοικτά πλέον η Αθήνα τους δανειστές, και ειδικά το ΔΝΤ
.
 
Σε δηλώσεις του με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων  για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης περιέγραψε με ανησυχία την κατάσταση που διαμορφώνεται στις διαπραγματεύσεις. Μίλησε για μεγάλες πιέσεις των δανειστών που αμφισβητούν και διαφωνούν στα πάντα -και χωρίς στοιχεία- ενώ επέρριψε μεγάλες ευθύνες στο ΔΝΤ ότι προκαλεί καθυστερήσεις «επειδή δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, αν μένει στο ελληνικό πρόγραμμα, αν θα φύγει ή αν θέλει να μείνει "με το ένα πόδι" μέσα». 
 
Κλείσιμο
Αν και τόνισε πως το πρωτογενές πλεόνασμα και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους εμπνέουν ασφάλεια (για την ώρα τουλάχιστον), περιέγραψε ένα σκηνικό οικονομικής «ασφυξίας», αν δεν αλλάξουν στάση οι θεσμοί.
 
Σε σκληρή γλώσσα, ο κ. Κουτεντάκης τόνισε πως οι θεσμοί «αμφισβητούν συνεχώς τα στοιχεία της χώρας μας και είναι γεμάτοι ιδεολογικές εμμονές και ανακρίβειες, χωρίς να μας εξηγούν πώς υπολογίζουν τα δικά τους στοιχεία! Για παράδειγμα, η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,6%» αντί για πλεόνασμα 0,2% που εκτιμά η κυβέρνηση (δηλαδή βλέπουν «τρύπα» 0,8% του ΑΕΠ ή 1,5 δισ. ευρώ μόνον για το 2015). 


Φραγκίσκος Κουτεντάκης
 


Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να αλλάξουν στάση οι δανειστές και να μην δίνουν με το σταγονόμετρο πια τις δόσεις. 
 
«Θέλουν το φτάσουν στο χείλος του γκρεμού. Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά η κατάσταση εξ ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον. Και πρέπει να αποδοθούν σημαντικές ευθύνες στους θεσμούς που δεν παρέχουν καμία στήριξη. Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ» τόνισε ο κ. Κουτεντάκης και αποκάλυψε πως στα τεχνικά κλιμάκια ακούστηκε και πάλι η «σύσταση» (και όχι από έναν μόνον από πλευράς των δανειστών)  «μήπως να καθυστερούσατε λίγο να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις»;
  
«Πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπήκαν εκκαθαριστές σε εταιρία» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «έχουμε κάνει πολλά και όχι ευχάριστα, αλλά δεν γίνεται να κάνουμε πάντοτε όλα όσα συμφωνήσαμε τον Αύγουστο.  Προχωράμε στα επόμενα, αλλά είμαστε χώρα και, αν χρειαστεί να επιλέξουμε, συντάξεις θα πληρώσουμε και όχι το χρέος».
  
Ο κ. Κουτεντάκης επέκρινε τους θεσμούς που αποφάσισαν «να δώσουν λιγότερα για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους». Υποστήριξε πως υπάρχουν κρατικοί φορείς που δεν έχουν ακόμα δώσει τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα την Ελλάδα (παρότι είναι υποχρεωμένα από σχετική ΠΝΠ) και άρα έχει «έξτρα» μαξιλαράκι ασφαλείας το δημόσιο.
 
Τόνισε όμως ότι δημοσιονομικό κενό παραμένει αλλά επεσήμανε ότι, αν και δεν είναι ακόμα σαφές αν και ποια μέτρα του προϋπολογισμού του 2016 που ψηφίστηκε δεν θα εφαρμοστούν, οι αλλαγές στην φορολογία δεν θα ισχύσουν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2015.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης