Μπλόκο στις συναλλαγές για τους πολίτες στις τράπεζες

Μπλόκο στις συναλλαγές για τους πολίτες στις τράπεζες

«Εμφραγμα» προκαλεί στην αγορά η παρατεταμένη ταμειακή «ανομβρία» λόγω απεργιών και αργιών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις συναλλαγές να … εκτελούνται με valeur έως και επτά ημερών, προκαλώντας έξοδα και ανυπολόγιστο κόστος για εμπόρους, προμηθευτές, επενδυτές, δανειολήπτες –ακόμα και τους ασφαλισμένους ή συνταξιούχους των Ταμείων.

Μπορεί την Παρασκευή οι εμπορικές τράπε

Μπλόκο στις συναλλαγές για τους πολίτες στις τράπεζες

«Εμφραγμα» προκαλεί στην αγορά η παρατεταμένη ταμειακή «ανομβρία» λόγω απεργιών και αργιών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις συναλλαγές να … εκτελούνται με valeur έως και επτά ημερών, προκαλώντας έξοδα και ανυπολόγιστο κόστος για εμπόρους, προμηθευτές, επενδυτές, δανειολήπτες –ακόμα και τους ασφαλισμένους ή συνταξιούχους των Ταμείων.

Μπορεί την Παρασκευή οι εμπορικές τράπεζες να λειτούργησαν ξανά, όμως οι ατελείωτες ουρές των συναλλασσομένων που έφθαναν συχνά μέχρι τον δρόμο έξω από τα καταστήματα μαρτυρούσαν τον πανικό των συναλλασσομένων να βγουν από την ιδιότυπη ομηρία στην οποία είχαν περιέλθει όλες τις προηγούμενες μέρες.

Κυριότερη αιτία του συνωστισμού στάθηκε το γεγονός ότι η λήξη των κινητοποιήσεων της ΟΤΟΕ συνέπεσε με την πληρωμή των συντάξεων ΙΚΑ και Δημοσίου, γεγονός που οδήγησε κατά χιλιάδες τους ηλικιωμένους δικαιούχους στα γκισέ των τραπεζών – καθώς ελάχιστοι εξ αυτών μεταχειρίζονται τα ΑΤΜ ή την ηλεκτρονική τραπεζική.

Στις τράπεζες όπου λειτουργούσε η σειρά προτεραιότητας με νούμερα διευθετήθηκαν καλύτερα οι τραπεζικές εργασίες, καθώς οι περισσότεροι επέστρεφαν με το μαγικό χαρτάκι μία ή και δύο ώρες αργότερα για να εξυπηρετηθούν. Ανυπόφορη όμως ήταν η κατάσταση για πελάτες και εργαζόμενους όπου στήθηκαν ουρές ορθίων. Στις περιπτώσεις αυτές, πέραν των εντάσεων και των διαπληκτισμών που σημειώθηκαν, έφευγαν άπρακτοι ακόμα και όσοι ενδιαφέρονταν για επιχειρηματικές συναλλαγές.

Με τα δεδομένα αυτά, πολλές επιχειρήσεις και μεμονωμένοι ιδιώτες (καταθέτες, δανειολήπτες, αγοραστές) δεν μπόρεσαν τελικώς να εξυπηρετηθούν, καθώς:

  • Πέραν των συντάξεων, κάποια ασφαλιστικά ταμεία έχουν αναστείλει μέχρι νεωτέρας τις πληρωμές για νοσήλια και παροχές υγείας, καθώς τα διαθέσιμά τους βρίσκονται δεσμευμένα στα «σεντούκια» της Τραπέζης της Ελλάδος, οι εργαζόμενοι στην οποία παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και κινητοποίηση.
  • Εμπορικές τράπεζες δεν επέτρεπαν αναλήψεις από καταθετικούς λογαριασμούς για ποσά μεγαλύτερα από 500 (πεντακόσια) ευρώ σε μετρητά! Στις περιπτώσεις αυτές,  καταθέτης έπρεπε να απευθυνθεί σε δεύτερο ή και τρίτο κατάστημα της ίδιας τραπέζης, προκειμένου να «τραβήξει» το ιλιγγιώδες ποσό των 1.000 – 1.500 ευρώ από τις οικονομίες του. Οπως τόνιζαν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη, ακόμα και στα πιο κεντρικά υποκαταστήματα των Αθηνών «το χρηματοκιβώτιο δεν άνοιξε για δέκα μέρες»…
  • Για δεύτερη εβδομάδα έμειναν «με τις επιταγές στο χέρι» χιλιάδες ιδιώτες και επιχειρηματίες, καθώς οι τράπεζες δεν τις εξαργύρωναν αν προέρχονταν από άλλη τράπεζα, παγώνοντας πληρωμές και αγοραπωλησίες.
  • Ακόμα και σε περιπτώσεις έκδοσης τραπεζικών επιταγών, υπήρχαν επιχειρήσεις (αλλά ακόμα και ιδιωτικές τράπεζες!) που δεν αποδέχονταν τη συναλλαγή,  θεωρώντας άγνωστο το πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο διατραπεζικό σύστημα για να μπορέσει να αντικρισθεί το αξιόγραφο.
  • Καταναλωτές και δανειολήπτες προσπαθούσαν μάταια -από την περασμένη ήδη εβδομάδα- να πληρώσουν τους λογαριασμούς ή τις δόσεις που έληγαν τις ημέρες αυτές. Στις περισσότερες των περιπτώσεων επιβαρύνθηκαν με τους τόκους υπερημερίας ή λοιπά έξοδα.
  • Καταθέτες δεν μπορούσαν να μεταφέρουν χρήματα από τράπεζα σε τράπεζα για τοποθέτηση σε συμφερότερα επενδυτικά ή αποταμιευτικά προϊόντα, χάνοντας τόκους.
Κλείσιμο

Valeur έως και… 7 ημέρες

Ανάλογη κατάσταση φαίνεται πως  θα αντιμετωπίσουν και την επόμενη εβδομάδα όσοι δεν πρόφθασαν να εξυπηρετηθούν την Παρασκευή, δεδομένου ότι μετά το Σαββατοκύριακο μεσολαβούν η διεθνής αργία της Δευτέρας του Πάσχα (των καθολικών) και της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Η επόμενη εργάσιμη των τραπεζών μετατίθεται έτσι για την Τετάρτη 26 Μαρτίου, ημέρα όμως που θα συζητείται πιθανότατα στη Βουλή η πρόταση για … δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό...

Αυτό σημαίνει για τις συναλλαγές ότι -για παράδειγμα και «καλώς εχόντων των πραγμάτων»- ακόμα και εμβάσματα ή καταθέσεις που γίνανε την Παρασκευή 21 Μαρτίου θα εμφανιστούν στο τραπεζικό σύστημα στις 26 του μηνός και θα καταστούν τοκοφόρες από τις 27 (εφόσον είναι σε μετρητά) ή και αργότερα – ανάλογα με τον χρόνο στον οποίο θα διευθετηθούν οι συσσωρευμένες ταμειακές εκκρεμότητες στη διατραπεζική αγορά. Για όλες όμως τις υπόλοιπες συναλλακτικές ανάγκες που δεν έχουν εξυπηρετηθεί ή θα γεννηθούν από σήμερα, η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο ή μένουν μετέωρες στον αέρα, βάζοντας «στον πάγο» για Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα την αγορά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης