«Αρέσει και δεν αρέσει» η βροχή στην ΔΕΗ
Άλλες εποχές στην ΔΕΗ θα πανηγύριζαν για τον βροχερό καιρό, αλλά η ελέω απεργίας μεγάλη μείωση των αποθεμάτων λιγνίτη «απαιτεί» τα ορυχεία να δουλεύουν ρολόι.
Όλο αυτό το διάστημα, χάθηκε παραγωγή 1,7 εκατομμυρίων τόνων λιγνίτη, κάτι που συνεπάγεται κόστος της τάξης των 20 εκατ. ευρώ για την επιχείρηση. Ανάλογα, η ΔΕΗ έχει επιβαρυνθεί από τις ακριβές εισαγωγές που γίνονται από την Ιταλία, ωστόσο έχει και οφέλη λόγω της μη καταβολής ημερομισθίων στους εργαζόμενους που απήργησαν.&nb
Άλλες εποχές στην ΔΕΗ θα πανηγύριζαν για τον βροχερό καιρό, αλλά η ελέω απεργίας μεγάλη μείωση των αποθεμάτων λιγνίτη «απαιτεί» τα ορυχεία να δουλεύουν ρολόι.
Όλο αυτό το διάστημα, χάθηκε παραγωγή 1,7 εκατομμυρίων τόνων λιγνίτη, κάτι που συνεπάγεται κόστος της τάξης των 20 εκατ. ευρώ για την επιχείρηση. Ανάλογα, η ΔΕΗ έχει επιβαρυνθεί από τις ακριβές εισαγωγές που γίνονται από την Ιταλία, ωστόσο έχει και οφέλη λόγω της μη καταβολής ημερομισθίων στους εργαζόμενους που απήργησαν.
Αλλά ίσως το πλέον χαρακτηριστικό σημείο της επόμενης ημέρας για την επιχείρηση να είναι οι διαφορετικές … ΔΕΗσεις των αρμόδιων στελεχών, ανάλογα με την θέση που κατέχουν, για τις καιρικές συνθήκες που θα ήθελαν να επικρατήσουν το επόμενο διάστημα και ενόψει ενός, ακόμη, δύσκολου καλοκαιριού που έρχεται.
Ο Γενικός Διευθυντής Ορυχείων κ.Κώστας Μελάς είδε με …ανακούφιση τις προηγούμενες ημέρες να μπαίνουν εργολάβοι στην Μεγαλόπολη για να εκτελέσουν προγραμματισμένες εργασίες, η περαιτέρω καθυστέρηση των οποίων και οικονομική ζημιά θα επέφερε αλλά και θα συσσώρευε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα λειτουργίας στις παλαιές λιγνιτικές μονάδες.
Ο ίδιος προφανώς είναι ευχαριστημένος από το ότι άρχισαν να εντάσσονται σταδιακά στο σύστημα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής όλες οι λιγνιτικές μονάδες που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. Εξαίρεση, οι σταθμοί του Αμυνταίου για τους οποίους «απλώς ήταν θέμα λίγων επιπλέον ωρών η επανένταξη», η μονάδα IV της Πτολεμαϊδας, η οποία παρουσίασε βλάβη και ,βεβαίως, άλλα τρία εργοστάσια στην Πτολεμαϊδα, στον Άγιο Δημήτριο και στην Καρδιά που έτσι κι αλλιώς προ της απεργίας βρίσκονταν σε συντήρηση.
Αλλά για τον κ.Μελά, ο βροχερός καιρός των ημερών αποτελεί μάλλον … εφιάλτη! Ο ίδιος εξηγεί ότι «τα αποθέματα λιγνίτη στην Μεγαλόπολη είναι γύρω στις 150.000 τόνοι, ενώ στην Πτολεμαίδα κοντά στα 2 εκατομμύρια. Με τους ρυθμούς κατανάλωσης και την έλλειψη παραγωγής, η απεργία μας οδήγησε σε διαθέσιμα αποθέματα για 5 με 6 μέρες στην πρώτη περίπτωση και κάπου 15 ημέρες στην δεύτερη. Άρα, χρειάζεται απρόσκοπτη δουλειά πλέον και, δυστυχώς, οι βροχές δημιουργούν, ανάλογα με την έντασή τους προβλήματα στους εκσκαφείς και ανωμαλίες στους ταινιοδρόμους που οδηγούν στα ορυχεία».
Στην Γενική Διεύθυνση Ορυχείων αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να προγραμματίσουν ώστε όλες οι λιγνιτικές μονάδες να είναι πια διαθέσιμες έως το τέλος Μαϊου. Να έχουν ολοκληρωθεί, δηλαδή, οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης – ίσως τεθεί εκτός λειτουργίας για τον συγκεκριμένο λόγο και η μονάδα στην Φλώρινα – πριν ξεκινήσει η κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδος. Άλλωστε, τον καιρό … δεν μπορούν να τον αλλάξουν!
Αλλά και να το …επιχειρούσαν, θα συναντούσαν την σθεναρή αντίσταση της Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ, η οποία …περίπου τρέχει και δεν φτάνει για να κρατήσει στα απολύτως αναγκαία όρια την παραγωγή ηλεκτρισμού από τα υδροηλεκτρικά έργα. Ακριβώς για να έχουμε να «κάψουμε» νερά το δύσκολο καλοκαίρι.
Όπως αναφέρει ο αρμόδιος Διευθυντής κ.Γιώργος Λέρης, παρά την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση και την θέση εκτός λειτουργίας αρκετών θερμοηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, τα υδατικά αποθέματα έχουν κάπως βελτιωθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. «Πριν την 3η Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησε η απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, είχαμε αποθέματα περί τις 1.380 γιγαβατώρες. Αυτά στην συνέχεια υποχώρησαν, ενώ πλέον έχουν ανέβει στα επίπεδα των 1.420 γιγαβατωρών». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ότι η στάθμη των νερών στο υδροηλεκτρικό του Πουρναρίου στην Άρτα είχε υποχωρήσει κατά 5 μέτρα περίπου και από αυτά ήδη έχουν ανακτηθεί τα 4,5 μέτρα περίπου.
Ο ίδιος προσθέτει ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού από υδροηλεκτρικά έργα ανέβηκε κατά τις πρώτες ημέρες στα επίπεδα των 15 γιγαβατωρών καθημερινά για να υποχωρήσει μετά την προηγούμενη Παρασκευή στις απολύτως απαραίτητες 5 γιγαβατώρες την ημέρα. «Στην απεργία κάψαμε κάπου 50 γιγαβατώρες, όσο δηλαδή μπορεί να μας δώσει μία έντονη βροχή στην Δυτική Ελλάδα» λέει χαρακτηριστικά.
Το συγκεκριμένο στοιχείο βγάζει έναν τόνο αισιοδοξίας και ο κ.Λέρης το δέχεται αυτό. Αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό. «Ειδικά σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη. Για αυτό και καθ΄όλη την διάρκεια της απεργίας, δεν λειτούργησε ο σταθμός της ΔΕΗ στην Θεσσαλία, ενώ δεν θα ξαναλειτουργήσουμε μέχρι το καλοκαίρι του υδροηλεκτρικό του Πολύφυτου στον Αλιάκμονα» μας λέει.
Άλλωστε, η φετινή χρονιά θεωρείται ότι θα είναι από τις πλέον δύσκολες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006 η παραγωγή ηλεκτρισμού από τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ έφθασε τις 6.000 γιγαβατώρες, ενώ στην διάρκεια ενός έτους με μέση υδραυλικότητα φτάνει τις 4.000, δηλαδή περί το 8 με 9% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ. «Φέτος εκτιμώ ότι θα κινηθούμε στα επίπεδα των 3.000 γιγαβατωρών, δηλαδή περίπου όπως πέρσι» καταλήγει ο κ.Λέρης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr