Σοκ για τους νέους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ: Στα 201 ευρώ η κατώτατη σύνταξη

Σοκ για τους νέους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ: Στα 201 ευρώ η κατώτατη σύνταξη

Διπλά χαμένοι είναι όσοι έφυγαν από τον περασμένο Σεπτέμβρη και μετά, καθώς εμπίπτουν στον νέο τρόπο υπολογισμού και δεν θα πάρουν καν το πλήρες ποσό του οργανικού τμήματος.

Δραματικές μειώσεις στις κατώτατες συντάξεις
έως και 40% θα υποστούν οι νέοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που φεύγουν με 15ετία στα 62 ή με 20ετία στα 50 ή 55 για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη αντίστοιχα (μητέρες ή χήροι πατέρες ανίκανων για εργασία παιδιών).

Εγκύκλιος του ΟΑΕΕ που εκδόθηκε βάσει του νόμου του τρίτου μνημονίου ορίζει πως όσοι φεύγουν από 1/7/2015 με τα κατώτατα όρια θα παίρνουν μέχρι τα 67 μόνο το οργανικό τμήμα της σύνταξής τους. Στον ΟΑΕΕ οι συντάξεις είναι κατά κύριο λόγο υψηλότερες από τα κατώτατα όρια γι αυτό και από τις εν λόγω δυσμενείς διατάξεις επηρεάζονται κυρίως  οι γονείς ανίκανων για εργασία παιδιών. 

Ορόσημο είναι η ημερομηνία που η σύνταξη αρχίζει (από 1/7/2015 και μετά) και όχι η ημερομηνία θεμελίωσης του δικαιώματος. Διπλά χαμένοι είναι όσοι έφυγαν από τον περασμένο Σεπτέμβρη και μετά, καθώς εμπίπτουν στον νέο τρόπο υπολογισμού και δεν θα πάρουν καν το πλήρες ποσό του οργανικού τμήματος. Μέχρι την οριστικοποίηση των οδηγιών για τον τρόπο υπολογισμού, θα λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% του δικαιούμενου οργανικού ποσού, πλήρους ή μειωμένου. Σε περίπτωση, μάλιστα, που έχει ήδη εκδοθεί απόφαση οριστικής ή προσωρινής σύνταξης με ημερομηνία έναρξης από 1/7/2015 και μετά, στην οποία έχει αποδοθεί ποσό πλήρους ή μειωμένου κατωτάτου ορίου, θα τροποποιείται η σύνταξη.

Για παράδειγμα:

- Νέος ασφαλισμένος με 15ετία και 2 χρόνια την τελευταία πριν την υποβολή της αίτησης 5ετία, υπέβαλλε αίτηση στα 62 τον Ιούνιο του 2015. Έστω ότι το οργανικό ποσό υπολογίζεται σε 320 ευρώ. Επί του ποσού αυτού υπολογίζεται μείωση 30%, δηλαδή 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται του 67ου και στο ποσό που θα προκύψει, περαιτέρω μείωση 10%. Η σύνταξη ανέρχεται από 1/7/2015 σε 201 ευρώ. Όταν θα συμπληρώσει τα 67 θα πάρει 340 ευρώ.

- Ο ίδιος ασφαλισμένος αν η σύνταξή του αρχίζει από 1/9/2015 θα πάρει προσωρινή σύνταξη ίση με το το 80% του δικαιούμενου μειωμένου οργανικού ποσού, δηλαδή 201Χ80% = 161 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (31)

Χρηστος

Ειμαι πρωην αεροσυνοδος της Ολυμπιακης, απο τοτε που ιδιωτικοποιηθηκε και την αγορασε ο Ρωσσοποντιος έδιωξε τα 3/4 του προσωπικου, μεσα σε αυτους κι εγω. Πληρωνομουν κανονικα κι ας μην πατουσα στη δουλεια και με βγαλανε στην συνταξη για να το βουλωσω, ειμαι 42 ετων. Με πιανει;

Κόμης Ντάκουλας

201 ευρώ. Πολύ καλά είναι. Θέλετε και παραπάνω? Γελούσατε με τους μισθούς και συντάξεις Βουλγαρίας. Τώρα... απολαύστε υπεύθυνα. Εσεις τους ψηφίζατε χρόνια, τώρα γεια σας...

Λούλης

Έτσι ακριβώς. Με τα δανεικά (και αγύριστα) ξέρω κι εγώ να γίνομαι πιο μάγκας από τον Βούλγαρο! Λες και ο Βούλγαρος δεν μπορεί κι αυτός να πάρει δανεικά και να αρχίσει να τα μοιράζει σε μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και να το παίζει μάγκας στον Έλληνα, μέχρι φυσικά να του έρθει κι αυτουνού ο λογαριασμός. Μετά θα σκύψουν πολλά κεφάλια!

Ορυχιαρχης στη ΔΕΗ

εγώ πήρα 300 χιλιάρικα εφαπαξ και 4,500 σύνταξη. Τώρα στα 51 μου χαλαρα...

geaf

Ρε Λούλη λουλα - ποσο καραγκιόζης εισαι Για να καθεσαι να γραφεις τοσες μ@λ@κιες εδω μεσα μου φαινβεταιο οτι εισαι τεμπελχανας και μιλας εκ του ασφαλούς Αντε λοιπόν ........

Λούλης

Κανένα πρόβλημα φίλε. Αν νομίζεις οτιδήποτε το διαφορετικό από αυτά που προτείνω, τότε σταμάτα να πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου και κάνε αντάρτικο, τι να σου πω τώρα. Εγώ δεν θα κάτσω να σκάσω για τα δικά σου προβλήματα. Πάνω απ'όλα το φρέντο μου!

kikitsa

Άσχετοι ο ΟΑΕΕ ΔΕΝ χορηγεί μειωμένες συντάξεις στα 62 ΜΟΝΟ πλήρεις στα 67

spiros

Πληρώνω επι 28 έτη χωρίς ούτε μια φορά να καθυστερήσω τις εισφορές μου στον ΟΑΑΕ( θα με πείτε μ@@@κα και εχετε δίκαιο) 890,5 ευρω το δίμηνο. Σήμερα ήρθε η ειδοποίση για το 1ο δίμηνο του 2016. Ξέρετε πόσο? 945,38 ευρω αυξηση 6,16%. Ε λοιπόν απο σήμερα εστω και αργα παύω να είμαι μαλ@@@κας. ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΝΩ Ας φτιάξουμε νεο κίνημα "ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΝΩ" ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΙΤΕΣ..............

Λούλης

Θεωρείς τον εαυτό σου βλάκα, επειδή είσαι συνεπής στις οφειλές σου; Καταρχήν, ξέρεις τι τους περιμένει όσους έχουν απλήρωτες οφειλές στα ασφαλιστικά (και όχι μόνο) ταμεία;; Περίμενε και θα το δεις. Όλα εδώ πληρώνονται! Ίσως τότε μου δώσεις δίκιο. Εμένα με συμφέρει να χρωστάς και να σου τα πάρουν όλα διότι, με τα 20 ευρώ που έχω στην τσέπη μου, με αυτά θα σε αγοράσω. Σκέψου το καλά, πριν αποφασίσεις να μην ξαναπληρώσεις!! ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΣΟΥ ΛΕΩ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙΣ !! Φιλικά σου τα λέω.

.

Πρώτον, δεδομένων των μισθών δεν ακούγεται τόσο τραγικό το ποσό. Τόσο δε δέχεστε σοβαρή αναδιαρθρωση του ασφαλιστικού -χθες!- τόσο λιγότερα θα πάρετε στο τέλος. Δεύτερον, το απαράδεκτο είναι να αφορά νέους συνταξιούχους μόνο.. Στην πραγματικότητα όσο πιο παλιά καραβάνα είναι κάποιος τόσο περισσότερο πρέπει να του μειωθεί το ποσό καθώς έχει φάει ήδη άπειρα χρόνια.

Λούλης

Σε κανένα κράτος στον κόσμο δεν παίρνει σύνταξη ο ελεύθερος επαγγελματίας! Σε κανένα!! Πληρώνει κανονικά τις εισφορές του (η οποίες τον καλύπτουν μόνο ιατροφαρμακευτικά), όμως, αν επιθυμεί σύνταξη, θα πρέπει να πληρώνει ένα έξτρα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Αλλιώς, σύνταξη γιόκ! Μόνο στην μπανανία λαμβάνουν σύνταξη τα αφεντικά.

οτι να ναι

ναι ρε {...}  θα πληρώνω εγώ 900 ευρώ το δίμηνο ασφαλιστικές εισφορές και δεν θα δικαιούμαι να πάρω σύνταξη, για να πάρεις εσύ που γαβγίζεις όλη μέρα, ουστ {...}...

@Λουλης

Και γιατί να πληρώνει εισφορές για ιατροφαρμακευτική κάλυψη για να έχει υπηρεσίες τύπου Ουγκάντας σαν αυτές που χει σήμερα στην Ελλάδα;Καλύτερα να μην δίνει φράγκο και να χει ιδιωτική ασφάλεια 100%

Μπρουσκος Γαληνιος

και γιατί να δούλεψουν ;;;

Πάρτε δίκαια μέτρα πριν είναι αργά

Πρέπει να γίνει δίκαια αναδιανομή των συντάξεων από μηδενική βάση. Πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά όλες οι παχυλές συντάξεις και εφάπαξ που έλαβαν ορισμένοι και σε βάθος 15ετίας τουλάχιστον. Πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά όλες οι υπέρογκες αμοιβές ημετέρων που διορίστηκαν οπουδήποτε, με κομματική στήριξη. Πρέπει να οι συντάξεις να είναι αναλογικές του χρόνου εργασίας, των εισφορών που καταβλήθηκαν και του χρόνου που άρχισε η συνταξιοδότηση. Πρέπει να κοπούν αμέσως οι χαριστικές συντάξεις, επιδόματα, βοηθήματα και ένα σωρό άλλα και να επιστραφούν αναδρομικά στο κράτος. Πρέπει το κράτος να βάλει ένα πλαφόν σε όλα αυτά και με βάσει αυτό, να προσδιορίσει το ποιοι και πόσα λεφτά πρέπει να επιστρέψουν, όπως και πόσα πρέπει να λαμβάνει πλέον ο καθένας. Πότε επιτέλους θα καταλάβετε όλα αυτά που σπαταλήθηκαν προέρχονταν από δάνεια που συνάπτονταν στο όνομα ολόκληρου του Ελληνικού Λαού, που τώρα βρέθηκε καταχρεωμένος; Πότε θα καταλάβετε ότι αυτοί που στόκαραν υπέρογκους μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ και αμοιβές όλα αυτά τα χρόνια, εδώ ή στο εξωτερικό, θα την περάσουν ζά-χα-ρη, αγοράζοντας κοψοχρονίς τις περιουσίες των άλλων; Πότε θα καταλάβετε πως χωρίς αναδρομικές επιστροφές όλων των παραπάνω ποσών δεν βγαίνει ο λογαριασμός, κόβοντας συνεχώς τις ήδη πενιχρές συντάξεις;

John

Απο που να επιστραφούν ; Τα εφάπαξ εχουν γίνει σπίτια , αυτοκίνητα, λούσα και ταξίδια. Εκτός αν εννοείς να γραφούν ως οφειλή στην εφορία οπότε πάω πάσο. Θα έχουμε το μισό λαό να εμφανίζεται να χρωστάει ποσά που δε θα πληρωθούν ποτέ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης